Politieke Islam, 9/11 en jihad
Politieke Islam, 9/11 en jihad
Diederik De Mezel09 november 2006 – 11:52
Sami Zemni groeide van Wetenschappelijk medewerker, decanaat Politieke en Sociale Wetenschappen naar Docent aan de vakgroep Studie van de Derde Wereld Universiteit Gent in amper 10 jaar. Sinds oktober 2004 is Sami Zemni als Professor verbonden aan de vakgroep Derde Wereld van de Universiteit Gent. Hij leidt er The Middle East and North Africa Research Group (MENARG), hij is directeur van het Centrum voor islam in Europa (UGent) en bestuurslid van Kif Kif. Nederlands is zijn moedertaal maar daar bovenop behoren Frans, Engels, Tunesisch Arabisch, Modern standaard Arabisch ook tot de talen waarmee je met Sami kan communiceren.

Na verschillende publicaties vanaf 1994 schreef Sami Zemni het boek "Politieke Islam 9/11 en jihad". Sami Zemni is reeds 12 jaar bezig met het bestuderen van de politieke islam. Het boek is een weerspiegeling van analyses die hij reeds begon op het einde van de jaren ’90, gebaseerd op veldwerk. De noodzaak aan meer kennis over het nog grotendeels onbekende fenomeen van de politieke islam. Het onderscheid tussen de politieke islam en de jihad-groeperingen (zoals al-Qaeda),… waren enkele drijfveren om dit boek te schrijven.
Na de aanslagen van 9/11, de moord op Theo Van Gogh of de aanslagen in Madrid is één zaak duidelijk: de islam staat in het middelpunt van de belangstelling. Soms wordt de islam gezien als de nieuwe vijand bij uitstek in een nakende botsing der beschavingen, soms wordt het gezien als onverenigbaar met de democratie en dus als een obstakel voor de integratie.
Dit boek gaat in tegen de idee van een botsing der beschavingen. De conflicten, het geweld en de spanningen waar de islam deel van uitmaakt verwijzen naar algemene globaliseringprocessen. De islam is niet de centrale actor, ze stuurt deze processen helemaal niet maar is er afhankelijk van. De islam is in volle verandering, zowel in Caïro, Jakarta of Antwerpen, maar dit betekent niet dat we geen inspanning moeten leveren om de vele verschillende stromingen en tendensen van elkaar te onderscheiden. Dit boek wil dan ook de veelvuldige hedendaagse complexiteit en diversiteit van de islam analyseren en duiden door het fenomeen historisch en maatschappelijk te plaatsen om zo de hedendaagse problemen, conflicten en manifestaties van de islam beter te begrijpen.
Op 12 november om 13:30 verklaart Sami Zemni de huidige conflicten, spanningen en problemen van de islam vanuit een algemeen globaliseringproces. Geen botsing van beschavingen dus, maar een complex en divers fenomeen. (Acco). Dit op de boekenbeurs in Antwerpen in de zaal Architectura rechts. Sami Zemni zal die dag met veel plezier voor zijn lezers het boek "Politieke Islam 9/11 en jihad" signeren.
Enkele publicaties:
“Identiteitsvorming bij de Tunesische jeugd, Safier, nr.3, 1996, pp.18-37, “Het Algerijnse drama. Over mythes en real-politiek”, Samenleving & Politiek, jrg.6, nr. 4, 1999, pp. 36-45, “Is there a place for Islam in Europe?”, CIE-Newsletter,Vol.1, n.1, 1999, pp.34-39, “Is er een plaats voor islam in Europa?”, Vlaams Marxistisch Tijdschrift, sept. 1999, n°3, pp.32-35, “Islamisme in Marokko”, in: Soera, jrg. 7, nr. 3 & 4, december 1999, pp. 17-19, “Islamisme in transitie: over jihad en business”, in: Vlaams Marxistisch tijdschrift, dec. 1999, pp. 70-77, “Verkiezingen Belgische moslimraad opnieuw geen onverdeeld succes", in: ZemZem, 2/2005, pp. 65-86, "Islam between Jihadi Threats and Islamist Insecurities. Evidence from Belgium and Morocco", Mediterranean Politics, Vol. 11, No. 2, 231-253.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme