Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Witte Ridder, kapitaal en politieke manoeuvers

Witte Ridder, kapitaal en politieke manoeuvers

Directeur-hoofdredacteur Laurent Joffrin van Le Nouvel Observateur heeft onverwacht aangekondigd dat hij de leiding wil nemen van de belaagde krant Liberation. Ondertussen is er nog geen reddingsplan en geen vers kapitaal voor de krant die zweeft op de rand van het faillissement.

Maandag kondigde Joffrin op de website van zijn magazine Le Nouvel Observateur aan dat hij de leiding wil gaan nemen van Liberation. Hij heeft daarvoor niet enkel een saneringsplan klaar, maar ook een redactioneel project. Joffrin wil van Liberation ''een multi-mediale onderneming maken, die zich opstelt als woordvoerder van de samenleving tegenover de gevestigde machten.'' Joffrin wil zijn plan voorstellen aan de aandeelhouders en aan de redactie van Liberation met als voorwaarde dat zij ''de onafhankelijkheid van het blad garanderen''. Joffrin speelt daarmee nu de rol van witte ridder, die de redding van Liberation wil forceren terwijl de kapitaalverschaffers nog aarzelen.

Het voorstel van Joffrin slaat in als een bom, maar wel niet bij klaarlichte hemel. Hoofdaandeelhouder Edouard de Rothschild van Liberation had al in september laten weten dat hij Joffrin wel zag zitten, maar niemand was daarop ingegaan.. Vooral Joffrin had toen gezegd dat hij dat niet zag zitten.

Maar sinds vorige week mengt de politiek zich in het debat via de tenoren van de Franse Parti Socialiste. Die socialistische partij beseft, met de presidentsverkiezingen van mei 2007 voor de deur, dat de bijna volledige dagbladpers en een deel van de commerciele televisie, volledig in handen is van industrielen die de rechtse presidentskandidaat Nicolas Sarcozy genegen zijn. Sarcozy verschijnt op feestjes van de familie Lagardere die Le Figaro groep bezit. Sarcozy is de peter van een dochter van Bouyges, die TF-1 bezit, enzovoort...
Sinds vorige week vragen de parlementaire leiders van de Parti Socialiste dat de overheid stappen zou ondernemen om het voortbestaan van Liberation te garanderen. Desnoods met vers kapitaal ten behoeve van het reddingsplan.

En daar komt Laurent Joffrin opnieuw in beeld. Hij is een insider, kenner en criticus van het progressieve maar elitaire milieu dat hijzelf omschrijft als ''la gauche caviar'' (de linksen die caviaar eten). Die geschiedenis vertelt hij omstandig in zijn boek '''Histoire de la gauche caviar'' (2006).
Met zijn voorstel staat Joffrin als vierde in de rij. Er is reeds een saneringsplan voorgesteld door de hoofdaandeelhouder de Rothschild waarin bijna honderd banen sneuvelen. Er is een nog Plan-B van Francois Le Hodey, de baas van het Belgische La Libre Belgique, waarin maar liefst 110 banen sneuvelen op de huidige 280 jobs. En er is het plan voorgesteld door de vereniging van het personeel dat minder banen laat sneuvelen en dat vooral vraagt naar een inhoudelijke visie, een redactioneel project en vers kapitaal om verder te gaan.

op het hoofd van de werknemer staat geen prijs.

Over die waarde wordt nooit gesproken onder kapitalisten.
Het sociale word geveinsd.
Belangrijke belangen zijn het hot onderwerp.
Werknemer de gewone pionnen.
Het spel op het hoogste niveau; koning of koningin.
De gewone stukken hebben het pad geëffend.
Dus de vraag bij elk spel, via welke weg heb je dit resultaat bereikt.
Voor zover ik weet staat er tegenover werk een billijke vergoeding.
Als directeur en aandeel houders zich rijkelijk voorzien dan haal je vers kapitaal daar.
Dat is gezond boerenverstand.
Ofwel zijn er geen boeren meer.
Mogelijk:"Keer terug naar uw dorpen."
Maar het kan keren:"Het kan beter van de stad komen dan van het dorp."

Leo

"Laten we nu eens ophouden om de arme boeren te steunen op kosten van de arme ontwikkelingslanden.
Als de welvaartstaat inderdaad inhoudt:welvaar voor iedereen;dan zullen de rijke consumenten de arme boeren moeten steunen"

het voedselboek,"gezonde en rechtvaardige voeding",1975