Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Europese actiedag bij UNILEVER

Europese actiedag bij UNILEVER

01.12.05 is voor ALLE UNILEVER werknemers een Europese Actiedag.
Deze Actiedag werd gelanceerd vanuit de Europese Ondernemingsraad UNILEVER als antwoord op de mekaar steeds opeenvolgende herstructureringen in Europa en wereldwijd.
20 jaar geleden telde UNILEVER wereldwijd 320.000 werknemers, waarvan 190.000 in Europa.
In 2005 is de mondiale tewerkstelling gezakt met 100.000 werknemers, waarvan Europa een afbouw van 52.000 jobs mocht incasseren; een verlies van méér dan 25%!

In BELGIE waar praktisch alle (resterende!) activiteit zich concentreert op de Site in Vorst (Brussel), werd vorige dinsdag een informatief pamflet (in bijlage) verstrekt aan het personeel. En vanmorgen, 01.12.05 – de Actiedag - werd een massaal bijgewoonde personeelsvergadering gehouden.

Hierop werd door vakbondsvertegenwoordigers de informatie verstrekt, zoals die ons werd doorgegeven op de UITA-Wereldmeeting van UNILEVER vakbondsmilitanten van 15 & 16.11.05, in Helvoirt, NL.

In Europa, maar ook wereldwijd is binnen UNILEVER de verkoop of sluiting van ondernemingen volop aan de orde. Tussen 2000 en 2005: sluiting of afstoting van zowat 150 ondernemingen, met jobverlies voor 50 à  60.000 werknemers.
De doorgedreven outsourcing van o.a. eigen diensten als IT, Finances en Human Ressources zet duizenden jobs op de tocht.
Deze doorgedreven outsourcing zou op 5 jaar tijd wereldwijd nog kunnen leiden tot een vermindering met zowat 150.000 jobs.
Binnen afzienbare tijd –zo vrezen de internationale vakbonden- zou UNILEVER nog énkel “brand names”(merknamen) en “formula” (formules) zijn; met als enig resterende activiteiten binnen de multinational: marketing en verkoop.

UNILEVER heeft minder een “kosten-probleem”, wél een “groei-probleem” maar vooral een “managementprobleem”. Agressieve, hoogbetaalde en soms totaal mislukte acquisities (rechtuit financiële rampen) hebben de geloofwaardigheid van de multinational bij de grootbanken zwaar aangetast.
Het geld wordt nu opgehaald via verkoop van activiteiten, massale outsourcing en centralisaties. Europees en wereldwijd.