Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Houthalen-Helchteren krijgt vier allochtone schepenen

Houthalen-Helchteren krijgt vier allochtone schepenen

Vanaf 2 januari kent het brons-groene Houthalen-Helchteren een forse injectie van allochtonen in het schepencollege. Khalid Assecour (van Marokkanse afkomst) wordt eerste schepen en Mustafa Aytar (van Turkse komaf) schepen van welzijn. In de loop van de rit komen daar nog met een half schepenmandaat bij de twee Italianen Myriam Bellio en Antonio Ventura. Dit multicultureel schepencollege noemt zichzelf een regenboogcoalitie. Ze bestaat uit sp.a, Groen, VLD en de plaatselijke lijst Om-Nu.

Khalid Assecour_20061230_0111.jpg

Khalid Assecour

Khalid Assecour – werkt als bediende bij de Voorzorg - krijgt de bevoegdheid van openbare werken en cultuur. Hij wordt daar bovenop ook nog eerste schepen. « Dat ik nu schepen mag worden geeft mij een grote voldoening, » zegt hij. « Het is een erkenning. Als allochtoon moest ik telkens opboksen tegen de twijfels van de autochtonen. Hoor ik erbij of hoor ik er niet bij ? Dat was de vraag die constant door mijn hoofd ging. Ik heb me iedere keer moeten bewijzen. Om mijn 1.356 stemmen te halen heb ik enorm veel moeten investeren in sociale aanwezigheid. Heel mijn sociaal leven heb ik daaraan opgeofferd. »

Hoe reageert de Marokkanse gemeenschap op uw benoeming ?
« Heel trots. Dat ik ook nog eens eerste schepen ben, is voor hen een enorme erkenning. Ik had de derde meeste stemmen op de sp.a-lijst. Om het even waar ik kom wensen mensen mij proficiat. Ik heb niet alleen stemmen gehaald bij de Marokkanen, maar ook bij de Belgen. Iedereen die ik tegenkom gunt het mij. Dat doet me plezier. Ik zal niet alleen schepen zijn van de Marokkanen maar van iedereen. Dat zal ik bewijzen. »

Hoe verklaar je de openheid binnen uw partij om voluit de kaart te trekken van de allochtonen ?
« Mijn partij heeft altijd open gestaan voor allochtonen. De socialisten waren ook samen met de groenen de enigen die in Vlaanderen het migrantenstemrecht gesteund hebben. Ook in andere gemeente kunnen allochtonen doorstoten naar het schepencollege. Kijk maar naar Beringen met 2 Turkse schepenen. »

Welke dromen wil je graag realiseren tijdens je schepenambt ?
« Mijn grootste droom is dat ‘Belgen’ inzien dat wij allochtonen het ook kunnen. Dat wij ook een beleid kunnen voeren voor het algemeen welzijn. »

Mustafa Aytar_20061230_0108.jpg

Mustafa Aytar

Mustafa Aytar – Fordarbeider en beëdigd vertaler-tolk – is als schepen bevoegd voor welzijn. « Ik had 6 jaar geleden al op gehoopt schepen te mogen worden, » vertelt hij. « Maar het heeft toen niet mogen zijn. Ik heb mijn kans afgewacht. Toen ik het vernam flitste door mijn hoofd ‘oei dat is een serieuze verantwoordelijkheid’. Het is nu aan mij om te bewijzen dat ik een goed beleid kan voeren. »

Hoe reageerde de Turkse gemeenschap ?
« Ze voelen zich nu ook een onderdeel van deze maatschappij. Het is een erkenning. Overal circuleert mijn naam. In heel België kijkt de Turkse gemeenschap naar mij. Ik heb voor hen ook een voorbeeldfunctie. Allochtone jongeren die een lage scholing hebben en niet aan de bak komen, zien nu dat de deuren voor ons ook open gaan. »

Hoe ga je uw schepenambt invullen ?
« Ik wil mijn gemeente dienen, alle 30.000 inwoners. Voor hen zal ik mij honderd percent inzetten. In het gemeentehuis zal mijn deur altijd open staan. Ik heb al contacten gehad met de ambtenaren van de dienst welzijn. Ze waren heel enthousiast dat ik het geworden ben. Ik ben blij dat ik een goede samenwerking zal hebben met hen. »

Antonio Ventura_20061230_0112.jpg

Antonio Ventura

Antonio Ventura – gepensioneerd mijnwerker en in de volksmond Tony genaamd – wordt pas over 3 jaar schepen. Hij krijgt de bevoegdheid over huisvesting, onderwijs, milieu en ontwikkelingssamenwerking. Hij was 12 jaar delegee voor het ABVV in de mijn van Zolder, waarvan de laatste 4 jaar als hoofddelegee. « Ik stond voor een strijdbaar syndicalisme, » aldus Ventura. Ik heb verschillende stakingen helpen leiden. Priester Jef Ulburghs is mijn politieke vader. Van hem heb ik geleerd van te luisteren naar het volk. Ik ben als een watermeloen : van buiten groen en van binnen rood. De aarde behoeden voor de toekomst dat is voor mij de eerste prioriteit, want als er geen aarde meer is hebben onze kinderen en kleinkinderen geen toekomst. Daarom ben ik bij Groen!»

Tijdens de komende 6 jaar zullen 4 allochtonen lid zijn van het schepencollege. Uniek voor Houthalen-Helchteren en misschien zelfs ver daarbuiten.
« Het schepencollege is een weerspiegeling van onze bevolking. Dat er 4 allochtonen mogen schepen worden is een heel goed signaal. Dit bewijst dat de beste integratie verloopt via het stemrecht. Nu moeten de gemeentebesturen rekening houden met iedereen. In onze gemeente krijgt dat zijn uitdrukking in het schepencollege. Is een allochtone schepen niet het best geplaatst om de noden van zijn gemeenschap te vertalen naar het beleid ? Ik denk van wel. »

De regenboogcoalitie moet water en vuur verzoenen. Zo is uw partij tegen een omleidingsweg en Om-Nu voor. Hoe rijm je dat aan elkaar ? (de discussie over de beste oplossing voor een vlotte verbinding met Noord-Limburg sleept al jaren aan. De ene partij is voor een ondertunneling van de bestaande weg, de andere voor een omleidingsweg door een natuurgebied. NvdR)
« We hebben de afspraak gemaakt om te wachten op de uitslag van het MER-rapport. Als blijkt dat er gegronde redenen zijn voor een omleidingsweg en de Vlaamse regering kan Europa hiervan overtuigen, dan leggen wij ons daarbij neer. Want wie zijn wij om dat dan nog verder tegen te houden ? De partij Om-Nu zal hetzelfde doen als uit het MER-rapport blijkt dat een ondertunneling van de bestaande weg aangewezen is en de Raad van State het Vlaams Gewest hierin bijtreedt. Zo liggen de kaarten. Als iedereen zich aan deze afspraak houdt dan zie ik geen problemen voor onze coalitie. »