Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nachtelijk protest gepland tegen dertiende nucleair afvaltransport te Mol

Nachtelijk protest gepland tegen dertiende nucleair afvaltransport te Mol

Brussel - Mol, dinsdag 16 januari 2007 - Actievoerders van Friends of the Earth (voormalig Voor Moeder Aarde), het Kempens Forum voor Atoomstop en de nieuwe Kempense actiegroep "Klein Verzet", zullen deze nacht vanaf 00u30 protesteren tegen de aankomst van het dertiende transport verglaasd hoogradioactief afval aan het station te Mol. De actievoerders grijpen het nachtelijk transport aan om te wijzen om de onopgeloste problemen met radioactief afval en pleiten voor het behoud van de Belgische wet op kernuitstap en massale investeringen in hernieuwbare energie.

"Nu enkele politici durven denken aan het verlengen van de levensduur van de Belgische kernreactoren is het gepast om mensen eraan te herinneren dat er vandaag nog steeds geen oplossing is voor het erg gevaarlijke probleem van kernafval. Een giftige erfenis waarvoor duizenden generaties zullen moeten opdraaien" aldus Pol D'Huyvetter, woordvoerder van Friends of the Earth.

Lea De Groof van het Kempens Forum voor Atoomstop verklaarde: "Onze regio is de nucleaire afvalbak geworden van België. Dit is onverantwoord en het is helemaal te gek dat sommige politici spreken van nieuwe kerncentrales terwijl we nog niet weten wat we met het huidige kernafval moeten aanangen. We moeten investeren in energiebesparing, - efficiëntie en hernieuwbare energie. Dit zal veel meer arbeidsplaatsen betekenen voor onze regio terwijl we onze kop niet in het zand steken voor de toekomstige generaties".

Het nucleair afval is afkomstig van het Franse La Hague. Daar werden gebruikte Belgische splijtstof van de kerncentrales van Doel en Tihange opgewerkt voor het hergebruik van gevaarlijk en hoogschadelijk plutonium in MOX brandstofstaven.

De speciale beschermcontainer bevat 27 kleinere containers en 1 inactieve container die in het station worden overgeladen op een vrachtwagen en dan op transport gaan naar Belgoprocess in Dessel. De inactieve container zal bovendien na de ontlading terugkeren, om nogmaals gebruikt te worden tijdens het veertiende transport.

Friends of the Earth en het Kempens Forum voor Atoomstop wijzen verder op het gevaar van de transporten met nucleair afval. Bij het vorige transport strandde 112 ton hoog radioactief afval voor maar liefst 9 uren in het treinstation van Mol door een
fout met de kraan. Dit probleem illustreert dat techniek en mensen falen en dat we grote risico's nemen.