Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Staatsgreep in Guinée? Zware onlusten in land van Limburgse inleefreis

Staatsgreep in Guinée? Zware onlusten in land van Limburgse inleefreis

Je kon het de laatste dagen in verschillende kranten lezen. Het West-Afrikaanse land Guinee staat op de rand van een staatsgreep. De crisis die er sinds een tweetal weken heerst, breidt zich uit. Sinds 10 januari wordt in verschillende delen van het land gestaakt. Het kwam tot een botsing tussen stakers en politie en er vielen al verschillende doden. Afgelopen november trok een groep van Limburgse vrijwilligers van Wereldsolidariteit op inleefreis naar Guinee. Onze Limburgse vrienden zijn doodongerust over de toestand ginds.

Jef_met_bevolking.jpg

Toen de Limburgse vrijwilligers een aantal maanden geleden terugkwamen uit Guinee klonken ze positief. Ze hadden er onder meer kennisgemaakt met hun partners van de vakbond en de mutualiteit. Ze waren onder de indruk van hun bekwaamheid en hun macht. Maar ze waren er ook van overtuigd dat ze deze mensen nog konden helpen door solidair te zijn en hen op lange termijn te ondersteunen. Het zijn echter deze mensen die momenteel letterlijk en figuurlijk onder vuur liggen. Zullen de nieuwe vrienden van onze inleefreizigers dit wel overleven? Jef De Vrij is één van de Limburgers die in november in Guinee op bezoek ging.

Jef, hoe is de toestand er nu?

Jef De Vrij: “Sinds 10 januari heerst er een algemene staking. Ook de informele sector -o.a. straatverkopers- staakt mee. Er is zelfs sprake van grote manifestaties. Eerdere stakingen hebben de macht van de vakbond vergroot. Dat heeft toen gezorgd voor een akkoord met de regering over onder meer de aanpassing van de lonen en uitkeringen en bescherming van werknemers. In mei volgde een nieuwe staking omdat die akkoorden niet werden nageleefd. Toen zijn er ook enkele doden gevallen. Sinds een tweetal weken heerst een algemene staking. De presidentiele garde en het leger zijn zwaar bewapend. De vakbond werd belegerd en de leider Rabiatou Diallo werd opgepakt, mishandeld en gevangengezet. Na internationale protesten is Diallo opnieuw vrijgelaten, maar de toestand blijft zeer ernstig. Er is met scherp geschoten op ongewapende burgers. In de hoofdstad Conakry alleen al vielen afgelopen maandag 23 doden. Rabiatou is een sterke vrouw. Ze is de eerste vrouw aan het hoofd van een nationale vakcentrale in Afrika. Vorig jaar werd ze nog verkozen tot Wereldvrouw”.

Wat wil de vakbond bereiken met de algemene staking?

Jef: “Het doel is eigenlijk nieuwe gesprekken op gang te brengen om tot nieuwe akkoorden te komen. Toen we in Guinee waren, zagen we al dat er een heel sterk middenveldaanwezig was. Ook zij zetten zich massaal achter de eisen van de vakbond. Hun eisen zijn concreet: ze willen een nieuwe regering, de scheiding van de machten, eerlijke belastingen, daling van de brandstofprijs en de prijs van rijst, hogere pensioenen, een stop van de voedselexport en vooral een stop van de corruptie!”.

Wat kunnen wij als Limburger doen om deze mensen te helpen?

Jef: “Wij zijn gestart met een online-petitie die we naar de Guinese ambassade gaan sturen in België. Iedereen die deze actie wil steunen, kan onze petitie ondertekenen op onze website http://www.acwlimburg.be/petitie. Hiermee hopen we druk te kunnen zetten op de regering”.

Wil jij onze vrienden in Guinee helpen?
Teken dan nu onze online-petitie op http://www.acwlimburg.be/petitie