Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Eenhoorn gespot in Antwerps Chinatown

Eenhoorn gespot in Antwerps Chinatown

Chinatown, dat is de Van Wezenbeek- en Van Arteveldestraat aan De Coninckplein. Een buurt waar diversiteit realiteit is. De Chinese gemeenschap toont ons de rijkdom die diversiteit kan brengen. De multiculturele Kung Fu school Tith Gnaw Pai bracht vandaag weer spectaculaire Leeuwen- en Eenhoorn dansen.

L1110848.jpg

Sifu de Kung Fu leraar.

Met 'Sifu', de leraar van de school heb ik een kort gesprek gehad.
Wat zijn de verschillen tussen Leeuw, Eenhoorn en Draak?
Voor de Chinezen zijn er verschillende hemeldieren, waarvan de Draak de hoogste in rangorde is. Dan komt de krachtige Eenhoorn gevolgd door de Leeuw. Deze dieren worden gebruikt bij festiviteiten, ceremonies, traditionele en religieuze activiteiten. Zoals nu met het Chinese nieuwjaar.

De Leeuw wordt geroemd voor zijn moed, waar staan de Eenhoorn en de Draak voor?
De Leeuw staat inderdaad voor moed en hij is de beschermer van de Chinese gemeenschap en daarom vind je die aan het begin van de Chinese straten. De Eenhoorn komt alleen op straat voor heel grote gelegenheden en staat symbool voor de geletterden met kennis. De Draak is dan weer het symbool van macht. Het opperste wezen. Vroeger droeg de keizer een draak met 5 klauwen op zijn gewaad, De gewone mensen mochten dat niet. Hoge ambtenaren mochten een draak met 3 klauwen dragen.

Jullie werken hier veel samen met de wijk.
Wij worden inderdaad betrokken omdat we dit al 37 jaar doen en dat betekent ook dat we reeds 37 jaar met de Chinese gemeenschap samenwerken.

Als ik karate vergelijk met Kung Fu, dan lijkt het dat Kung Fu meer is dan een vechtsport.
Het is een volledige discipline waaraan verschillende facetten verbonden zijn. Eerst het facet lichaam en geest, maar dan met de nadruk op geest. Kung Fu moet ook kaderen in een cultureel gebeuren. En last but not least is er het familiale aspect.

Dat familiale aspect, hoe moet ik dat begrijpen?
Het belang van de familie op zich zelf. De familie staat voorop. Mijn populaire naam hier is 'Sifu' en dat betekent leraar in het Chinees. 'Sifu', met andere karakters geschreven maar hetzelfde uitgesproken, betekent vader-leraar. Dat gaat naar de Chinese traditie waar men in familie verband een school heeft. In de Kung Fu school hebben we geen graden of banden. We noemen bijvoorbeeld mensen die langer in de school zijn, oudere Kung Fu broers, nieuwere leden heten dan weer jongere Kung Fu broers, net zoals in een Chinese familie.

Doen jullie aan competitie?
We richten ons heel bewust niet op competitie. Competitie dat is wedijver en wedijver wil zeggen dat iemand beter wil zijn dan iemand anders. Dat beter zijn is altijd kortstondig. We streven zonder doel.

L1110784.jpg

Een gelukkig nieuwjaar voor iedereen.

L1110821.jpg

Om het vuurwerk nog wat krachtiger te maken worden er nog rotjes bij aangebonden.

L1110762.jpg

De hemeldieren moeten het lawaai van het vuurwerk doorstaan. Ook zie je dat er ondanks het immense lawaai toch veel belangstelling is.

L1110832.jpg

Het gaat er pittig aan toe.

L1110804.jpg

Je zal maar aan de kassa zitten als er een Eenhoorn langs komt. Zonder oordopjes klinkt het slagwerk best hard.