Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Irak-rapport] 82 % Irakezen geen vertrouwen in Amerikaanse troepen

[Irak-rapport] 82 % Irakezen geen vertrouwen in Amerikaanse troepen

Vier jaar na de oorlog zijn de Irakezen pessimistischer dan ooit over de toekomst van hun land. Liefst 82 % van de Irakezen heeft geen vertrouwen in de Amerikaanse troepen. Een meerderheid vindt zelfs dat aanslagen tegen die troepen gerechtvaardigd zijn. Toch is een meerderheid van de Irakezen het niet eens met de stelling dat er een burgeroorlog woedt in hun land.

Als de resultaten van de opiniepeiling van BBC en ABC News kloppen, wachten er de Amerikaanse troepen in Irak nog moeilijke tijden. Een nipte meerderheid van de Irakezen vindt de aanslagen tegen de buitenlandse bezettingsmacht gerechtvaardigd. Bij de soennieten is zo goed als iedereen voorstander van de aanslagen. Van alle Irakezen heeft nog slechts 18 % vertrouwen in de Amerikaanse troepen. Twee derde van de Irakezen vindt dat de Amerikaanse aanwezigheid de onveiligheid vergroot.

De helft van de Irakezen vindt nu ook dat hun land er slechter aan toe is dan vlak voor de Amerikaanse invasie. Velen vinden ook dat hun eigen levenskwaliteit er op achteruit gaat. Slechts 26 % voelt zich veilig in eigen wijk. Twee derde van de Irakezen beweert weinig te merken van de heropbouw.

In de Westerse media en opinie lijkt het een vaststaand feit: Irak is in burgeroorlog. Vreemd genoeg is dat niet de mening van de Irakezen zelf. Een ruime meerderheid ziet geen burgeroorlog en wil ook dat het land één blijft.

Hoewel er geen officiële cijfers zijn over het aantal burgerslachtoffers in Irak, licht deze peiling ook op dat vlak een tip van de sluier op. Meer dan de helft van de Irakezen heeft een goede vriend of dicht familielid dat gewond werd of omkwam door het geweld in Irak. Een derde van de Irakezen denkt er ook aan het geweld te ontvluchten door de grens over te steken.

BBC en ABC News legden een vragenlijst voor aan meer dan 2000 Irakezen verspreid over alle delen van het land.

De resultaten van de peiling kan u hier downloaden.