Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Watchdog naar de rechter tegen Rentawife

Watchdog naar de rechter tegen Rentawife

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) heeft klacht neergelegd tegen de uitbaters van de website Rentawife wegens seksisme. De site prijst vrouwen te huur aan, terwijl het om DVD's gaat. Het instituut wil dat de website van het net gehaald wordt en eist dwangsommen per dag overtreding.

De rechter heeft de zaak woensdag ingeleid maar wil eerst de procureur des konings raadplegen om te zien of er ook strafrechterlijke sancties bij kunnen komen. Op 25 april komt de zaak opnieuw voor bij de Rechtbank van Koophandel te Brussel.
''Rentawife for a better Life'' kondigt zich aan als website voor vrouwenverhuur. Brunette, nationaliteit naar keuze, superslank, alles ligt in de vitrine. Uiteindelijk blijkt het te gaan om de verhuur van DVD's, waarvan weliswaar ruim de helft van het aanbod in de lijn zit van de aankondiging. Van soft tot pornografisch.

''Net als andere organisaties beschouwen wij deze website als buitensporig stereotiep en seksistisch'', zegt het Instituut. ''We vinden het onaanvaardbaar dat vrouwen op deze site worden afgebeeld als eenvoudige koopwaar die gemakkelijk kan worden ingeruild en mannen als hun gebruiker.''

De website is ontworpen door Emacina en de waar wordt gebracht onder de naam DVDPost. De echte firma die de DVD's verhuurt is de NV Home Entertainment.

De studiekoepel van verbruikersorganisaties (OIVO) bond de kat de bel aan en zocht naar mogelijkheden om op te treden. De Jury voor Ethische Praktijken (JEP) - dat is het orgaan van de reclamemakers zelf - verklaarde zich onbevoegd omdat het over een website gaat. Het Belgisch Verbond van Direct Marketing zegde dat de overtreder drie weken tijd heeft om zich te verantwoorden als er een inbreuk zou zijn. Home entertainment is lid van de Direct Marketing groep, en de deontologische code van die groep verbiedt seksisme.

Het ministerie van Economie vond dan weer dat de vermelding op de website van alle wettelijke bepalingen (de kleine lettertjes) voldoende waren en er dus niets kon gedaan worden. Uiteindelijk nam het Inistituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen zaak op en stapte naar de rechtbank.

Wie zelf wil oordelen over de website en haar technieken kan dat op www.rentawife.be

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen wil voor zijn zaak bij de rechtbank hard rekenen op steun uit de publieke opinie. Heb je over Rentawife een uitgesproken mening, stuur die dan gerust naar pvl@indymedia.be

Rent a vent!! Where????

allez zo flauw

I want to rent a vent!!!!
die van radio 2 is niet slecht.
een vrouw....