Welk groot maatschappelijk debat hebben de media de voorbije week ook al weer gevoerd?
Welk groot maatschappelijk debat hebben de media de voorbije week ook al weer gevoerd?
Wat een helse mediaweek alweer voor commentaarschrijvers. Van wilde stakingen tot nog eens een voorbeeld van onze falende justitie, het was moeilijk kiezen voor de neringdoeners die hun brood verdienen met hun mening. Voor de meeste journalisten was het in de eerste plaats een frustrerende week. Het begon vorige vrijdag al. Veiligheidslui op de luchthaven leggen het werk neer in een aanslepend conflict met hun oversten. Op zo'n moment ligt het scenario klaar. Journalisten reppen zich naar de luchthaven om beelden te schieten van radeloze toeristen. Wie wil weten waarom werknemers zo boos zijn dat ze zoiets doen is er aan voor de moeite. Een ultrakort interviewtje met een vakbondsverantwoordelijke zit weggemoffeld in een minutenlange reportage in het tv-journaal. Na al die ellende is het tijd voor het grote maatschappelijke debat: “Mag dat wel staken en zoveel mensen 'gijzelen'?”. Ik zet het woord hier nu zelf wel tussen aanhalingstekens, maar dat doen de meeste media niet.
De krantencommentaren zijn bijna unaniem: “nee, dat mag niet”. Vervolgens worden de specialisten aan het woord gelaten: usual suspects als Blanpain en andere professoren die ook wel zien dat Blanpain nu toch wel echt oud wordt. Dan is het de beurt aan de politici die wel ergens een wetsvoorstel in een lade hebben liggen dat het probleem van de week meteen kan oplossen. Vakbondsvoorzitter Rudy De Leeuw kan niet anders dan volgen en moet op tv uitleggen waarom stakingsrecht echt wel een democratische verworvenheid is. Luc Cortebeeck kruipt zelfs in zijn pen en schrijft er een – overigens uitstekend en zeer interessant – commentaarstuk over in het weekblad van de christelijke arbeidersbeweging Visie. Wellicht goed wetende dat de storm al lang weer gaan liggen is nog voor het nieuwe nummer in de brievenbus ligt van zijn leden.
Steekvlamjournalistiek heeft iemand dat (ook hier op de mediablog) al genoemd. Je zou het ook strovuurjournalistiek kunnen noemen. Iemand gooit een molotovcocktail op een droge hooimijt en na een korte hevige brand blijft er niks over. Zo ging het eerder ook al met de dood van Bart Bonroy in Oostende en de andere gevallen van 'zinloos geweld'. Een goede oefening om te zien of het al dan niet om een strovuur gaat is Knack lezen. De meeste mediastormen zijn van zo'n korte duur dat ze niet eens de volgende editie van het weekblad halen.
Blijft er echt niks over? Dat weet ik dus niet. Op de momenten dat de vlammen wild in het rond slaan, klinken de meest populistische en platste meningen het luidst. De meest rechtse en onzinnige voorstellen worden serieus genomen. Diezelfde opiniemakers die over China schrijven dat het gebrekkige stakingsrecht daar één van de grootste problemen is, willen dat recht in België aan banden leggen. Voor een genuanceerd debat is er geen plaats. Over de klimaatvoorstellen bijvoorbeeld van Keytsman en Jones die diezelfde week werden gepresenteerd. Voorstellen die geen antwoord zijn op een incident, maar het resultaat van jaren studie en bewustmaking rond het probleem van de opwarming van de aarde. De actie die het hoogtepunt was van de campagne van 11.11.11 tegen de EU-vrijhandelsakkoorden (EPA's) haalde niet eens de kranten. Specialisten van de Noord-Zuidbeweging kunnen zwart op wit bewijzen dat de akkoorden die binnenkort getekend moeten worden desastreuze gevolgen zullen hebben voor het Zuiden: nog meer verlies van banen, minder geld voor de overheid en minder integratie tussen de Afrikaanse landen. Wie nog wat verder kijkt ziet nieuwe stromen vluchtelingen, hongersnoden en oorlogen. En wellicht dan ook wel een nieuw strovuurdebatje over één van die gevolgen als ze wat te dicht bij ons bed komen.
En ja, hoe komt zoiets? Commercialisering. Alles moet goedkoper en sneller. Niet alleen in de Opel-fabriek van Antwerpen, maar ook in de media. Als het middagjournaal van VRT iets heeft, moeten de veel te hard werkende journalisten van VTM knarstetandend volgen of omgekeerd. En als het op TV is geweest, moet het 's anderendaags ook op de voorpagina van de krant. Zelfs wij hier op Indymedia.be moeten volgen want ook wij zien op zo'n momenten lezers passeren op zoek naar informatie, al was het maar een argument om de populistische meningen in hun omgeving te counteren. Een positieve noot om te eindigen? (even hard nadenken, ik wil uw dag niet vergallen :-). Wel, de meeste journalisten die we tegen het lijf lopen, zijn zich bewust van het probleem en voelen dezelfde frustratie. Na het strovuur rond de moord in Oostende was er zelfs even een mediadebatje over het falen van de media (helaas was dat op zich ook weer een strovuurtje).
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Conclusie
Anonymous, 21/04/2007 – 17:40
Inderdaad. De kranten hadden moeten schrijven dat stakingen, dus onder meer wilde stakingen een recht, zelfs bijna een morele plicht zijn in zulke schrijnende situaties als die waar de veiligheidsmensen en de brandweer van de luchthaven mee kampten. De TV had beter een lange reportage gemaakt over die veertig mensen, die helaas echter weinig spraakzaam bleken.
Die tienduizenden mensen (en nog veel meer die onrechtstreeks getroffen werden, bvb 7000 man die tevergeefs in Portugal wachtten op een concert van hun idool) zijn tenslotte compleet bijzaak in het licht van dit reusachtige onrecht.
Dit is de conclusie van uw artikel. Ziet u ook dat dit belachelijk is?
Vreemde logica
han, 21/04/2007 – 19:57
Natuurlijk is het niet leuk dat een vlucht vertraging heeft, wordt uitgesteld, ... of dat een trein vertraging heeft, ....
Maar is dat de verantwoordelijkheid van de stakers of van de werkgevers die het zo bont maken dat mensen alleen nog staken als een oplossing zien.
Waarom kan de NMBS niet ingaan op vraag van treinbegeleiders, ... of moeten er eerst doden vallen,...?
Waarom kan men op Zavente pas ingaan op de eisen van de de brandweer en co na een dag staking? Moesten er anders eerst doden vallen?
Waarom hangt er alweer een nieuwe staking in "lucht" op Zaventem? De werkgevers daar lijken wel op een heel eigenzinnige manier om te gaan met hun personeel.
Waarom is dat niet het onderwerp van debat?
Je kan een werkgever toch
Anonymous, 21/04/2007 – 21:00
Je kan een werkgever toch niet verantwoordelijk stellen voor daden die werknemers stellen tegen hun eigen bedrijf, als er nog zoveel andere opties waren? Dat is uiteraard de verantwoordelijkheid van degenen die de daad stellen. In dit geval de stakers. Er was geen stakingsaanzegging, wat een perfect legale oplossing was geweest.
"Waarom moet men eerst staken alvoor men luistert" is daar absoluut geen argument tegen.
Grappig
han, 21/04/2007 – 22:40
Wil je nu zeggen dat die staking niet legaal was?
Gelukkig leven we niet in een wereld waar de ene of de andere zijn zegen moet geven over de *legaliteit* van een staking.
U zegt : ""Waarom moet men eerst staken alvoor men luistert" is daar absoluut geen argument tegen."
Ik heb de indruk dat U niet goed bergijp waarom mensen staken. Dat doen ze als praten faalde, als ze niet gehoord werden, .... Om hun stakingrecht uit te oefenen hoven ze niet eerst aan de één of andere *commissie* toestemming vragen (gelukkig maar).
Strikt genomen heb ik niet
Anonymous, 21/04/2007 – 23:52
Strikt genomen heb ik niet gezegd dat de staking niet legaal was (voor als je spijkers op laag water wil zoeken). Wat ik natuurlijk wilde zeggen was dat ze een stakingsaanzegging hadden moeten doen, in plaats van de wilde staking (dwz: een staking die ze niet aangekondigd hadden), een wereld van verschil voor de tienduizenden passagiers.
Ik begrijp goed waarom mensen staken, maar je moet de regels volgen. Bijvoorbeeld omdat je anders tienduizenden mensen met een probleem opzadelt. Akkoord?
Die mensen hadden wel
Anonymous, 23/04/2007 – 18:58
Die mensen hadden wel opgestegen als er met stakinsaanzeg was gewerkt?
(En misschien had wat hoge vakbondsmensen geen goesting om lastig te doen, zou me niet verbazen.)
Is het eigenlijk ook niet
Genter, 27/04/2007 – 11:18
Is het eigenlijk ook niet alweer een neoliberaal debat zelf. Het gaat de hele tijd over "de consument" (hij die het vliegtuig neemt) en over het feit dat zijn koopwaar niet overeenstemde met wat hij ervoor betaalde. Misschien moeten die consumenten begrip durven hebben voor het feit dat een staking ergens ook hun eigen rechten dient, die staking gaat over een algemeen menselijke behandeling.
Anderzijds vraag ik mij af of het waar is, zoals in het artikel wordt beweerd, dat het allemaal een gevolg is van de commercialisering van de media. Ik heb de indruk dat nieuws al altijd "nieuws" is en niet onmiddellijk diepgravende analyse van feiten. Aan de andere kant denk ik dat eerder een nieuw perspectief is op de wereld, namelijk dat van de consument dat overal altijd primeert. Dat is uiteindelijk een zeer egoïstisch en individualistisch model van samenleven. Eén van de belangrijkste gevolgen van die zeer objectieve visie op de mens en zijn wereld is dat alles via het gerecht en wetten moet worden geregeld (cf. de discussie hier over stakingsaanzegging).
We moeten inzien dat onze vrijheid enkel in relatie staat tot dat van de anderen. Als ik het vliegtuig niet kan nemen omdat ze staken dan is dat ook omdat ze staken voor mij. Deze gedachte lijkt idillisch en idealistisch in een wereld waarin alles zeer snel en onder stress moet doen. Die mensen hebben eindelijk eens vakantie en nu moeten ze nog op hun vliegtuig wachten ook. Laat ons de hele boel vertragen en die reusachtige machine die we zelf hebben gebouwd wat trager draaien. Bon, dan gaat het wat langer duren voor de nieuw pentium is uitgevonden en misschien gaat uw broek weer kosten wat ze zou moeten kosten, maar het leven zal ook wat aangenamer zijn op een andere manier.
Dus, bedankt stakers! Je hebt het ook gedaan voor ons allemaal.
Jongens toch. Laat ik de
Anonymous, 29/04/2007 – 16:45
Jongens toch. Laat ik de vraag eens omdraaien. Zou het voor jullie te ver gaan als elke werknemer die zich tekort gedaan voelt (en in't beste geval ook tekort gedaan is) spontaan het werk neerlegt? In zo'n systeem zouden we pakweg elke week wel een spoordienst hebben die het werk neerlegt, en heel het netwerk lamlegt, of een dienst op de luchthaven (zoals wat nu gebeurd is). Idem voor grote bedrijven. Zou iemand hier dat te ver gaan vinden, of ben ik hier de enige normale?
Dit betrof wel heel het
Steven, 30/04/2007 – 20:19
Dit betrof wel heel het brandweerkorps.