Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Luc Cortebeeck (ACV): "Leefkwaliteit in Brussel moet topprioriteit zijn"

Luc Cortebeeck (ACV): "Leefkwaliteit in Brussel moet topprioriteit zijn"

BRUSSEL -- “De leefkwaliteit in Brussel moet dringend hoog op de politieke agenda komen.” Dat zei ACV-voorzitter Luc Cortebeeck aan de vooravond van Rerum Novarum, het feest van de christelijke werknemersbeweging. Volgens Cortebeeck volstaat het te wijzen naar de armoedecijfers. “Brussel en zijn bewoners dreigen geplet te geraken tussen de Vlaamse hamer en het Waalse aambeeld.”

cortebeeckrr.jpg

Aan de vooravond van Rerum Novarum, de dag waarop de christelijke werknemersbeweging de encycliek van paus Leo XIII over de sociale leer van de kerk herdenkt, was ACV-voorzitter Luc Cortebeeck te gast bij ACW-Brussel. Hij oogste er applaus met zijn pleidooi voor meer politieke aandacht voor Brussel. “Politici uit Vlaanderen, Wallonnië en Brussel, élke Belg heeft er belang bij dat de leefkwaliteit in Brussel dringend hoog op de politieke agenda komt. Dat is een echte prioriteit.”

Die Brusselse leefkwaliteit wordt volgens Cortebeeck aangetast door werkloosheid, sterk stijgende huisvestingskosten en een belabberde huisvestingskwaliteit met navenante hoge energiekosten. Werkloze jongeren aan het werk helpen noemt Cortebeeck een topprioriteit. “Het Oostendse model is beloftevol. Maar dan moet het wel meer zijn dan werklozen bombarderen met sms-jes over nieuwe vacatures. Dan moet geïnvesteerd worden in begeleiding, in opleiding, in werkervaring en aangepaste tewerkstelling.”

Met de werkloosheid gaat het wel de goede kant uit. Op bepaalde plaatsen ontstaan zelfs tekorten en Cortebeeck is daar niet rouwig om. “Wij verwelkomen dat probleem. Zoals we de regen verwelkomen na vijf weken droogte: eindelijk! Omdat het de werkgevers eindelijk verplicht kansen te geven aan al die jongeren en ouderen die ze de afgelopen jaren links lieten liggen, de allochtonen voorop.”

Cortebeeck vreest dat een nieuwe staatshervorming de belangen van de Brusselse werknemers niet zal dienen. “Aan de architecten van de staatshervorming vragen we: hoe ziet u dat voor Brussel. De antwoorden zijn meestal ontluisterend. Wegens helemaal geen antwoord of een totaal ondoordacht antwoord. Brussel is nu al een bijzonder institutioneel kluwen. Ik denk niet dat de mensen die in het Brusselse wonen en werken, zitten te wachten op nog meer complexiteit en ongerijmdheid. Ook die hebben recht op degelijk bestuur. Op deugdelijk bestuur.”

Opvallend was ook dat Cortebeeck zich geen voorstander toonde van een fiscale aanpak van de toplonen van managers. Volgens hem moet het debat over fiscale rechtvaardigheid over veel meer gaan dan over de toplonen van het kransje managers. “Het gaat over een rechtvaardig fiscaal beleid dat opnieuw een prioriteit moet worden. Als de fiscus niet meer in staat wordt gesteld een kerntaak van de overheid uit te voeren: de belastingen innen. Als fraude geen probleem meer is. Dan betalen vele gewone mensen het gelag en wordt het vertrouwen geschonden. De aangerichte schade is al groot. Het vertrouwen moet dringend heropgebouwd worden. Want de vergrijzing voorbereiden, dat is ook garanderen dat iedereen bijdraagt naar draagkracht. Correct bijdraagt.”

Cortebeeck haalt ook scherp uit naar Open VLD die ijvert voor een vlaktaks. “Niet vereenvoudiging lijkt het oogmerk maar verschrompeling van de solidariteit van rijk naar arm. De open VLD vergeet er ook bij te zeggen dat dit beleid om de rijken rijker te maken diep zal snijden in sociale voorzieningen en sociale zekerheid. Vlaktaks is foptaks.”

Aan de poging van premier Guy Verhofstadt om ook op het feest van de christelijke arbeidersbeweging het nieuws te beheersen, maakte Cortebeeck niet veel woorden vuil. Volgens Verhofstadt moeten de vakbonden een rol gaan spelen in de activering van werklozen. Cortebeeck: “Wij zijn specialisten in de geïnformatiseerde uitbetaling, maar eenvoudig is dit niet en wordt dit nooit. Niemand wil dit echt van ons overnemen, juist omdat het zo moeilijk is. En geen enkele bank – bijvoorbeeld – zal het willen doen voor de prijs waarvoor wij werken.
Ik ga de premier uitnodigen. Nee, nee, niet voor een tv-debat, maar om te komen kijken hoe het ACV dit doet. En vooral om te laten zien op welke manier wij nu al werkzoekenden begeleiden naar een job, via vorming, in onze dienstverlening, via onze projecten Vokans en Bijblijf.”

(foto marc-antoon)