Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[G8] Mens en organisatie tegen militarisme (getuigenissen)

[G8] Mens en organisatie tegen militarisme (getuigenissen)

Rostock 12.30, station Bahnemunden Rostockerstraße,
(je kan de volledige, ongeknipte intervieuws ook beluisteren)

Vandaag stond de actiedag in het teken van militarisme. De organisatie Libertat nam het initiatief om de betoging in de RostockerStraße te organiseren. Er was een rally gepland die z´n start vond dichtbij het Rostocker kamp. Er kwamen ongeveer 100 mensen op af. Tijdens de rally kregen de demonstranten een gedetailleerde routebeschrijving naar de plaats van de actie want de aanvankelijk geplande route mocht niet meer gevolgd worden door de politie.

Img76468.JPG

Voor de aanvang van de betoging in Bahnemunden vertelt `Die man von Liebertat´, zoals hij genoemd wil worden;
"Deze demonstratie is tegen oorlog en martelingen. Het initiatief van de betoging komt van de organisatie Liebertat. Vandaag demonstreren wij hier tegen de ERDS een van de grootste wapenproducenten. Na de manifestatie hier gaan we door naar de haven. Daar zullen er enkele speeches gehouden worden door kameraden van Japan, Polen en Turkije. In de vooravond gaan we naar de luchthaven Rostock Laage. George W. Bush zal daar vandaag arriveren. We zijn tegen zijn komst, we gaan hem laten weten dat hij niet welkom is."

Volgens sommige bronnen ( o.a. een persverklaring) zou J.W.Bush morgen arriveren, niet vandaag zoals eerst aangekondigd.
"Misschien, niks is zeker."

Kan je mij vertellen waarom we precies hier staan?

"Omdat deze dag in het teken staat van militarisme. We staan hier,op deze plaats omdat hier vlakbij ERDS is, de tweede grootste wapenfabriek in de wereld. Die wapens dienen ook het leger."

Img76601.JPG

Delayla Paumnion, Aid of March Women Organisation Iran-Afghanistan

"Wij zijn van de ´aid of march´ van Iran en Afghanistan. We zijn tegen de G8 omwille van de oorlog tegen de Irakezen, tegen de Afghanen. We bereiden ons voor om Iran *figuurlijk* te bombarderen.
Ik ben een activiste uit Iran, onze slogan is:`Neen tegen het Islamitische regime van Iran en tegen de invasie van het US-imperialisme!´. Wij willen met onze eigen handen het Islamitische regime omverwerpen."

Dus u komt hier vandaag vooral omdat Bush vandaag arriveert?

"We protesteren niet alleen tegen hem maar ook tegen heel de G8. We willen solidair zijn met de Israeliers, de Irakezen, de Afghanen en met alle anderen in de wereld. Wij denken dat wij allen aan 1 kant staan met frontaal tegenover ons de G8-topmannen."

Ook Delayla is tegen het kapitalisme.
"We zijn tegen het kapitalisme en tegen uitbuiting van alle mensen in de wereld. Tegelijkertijd vechten we er ook voor om kerk en staat te scheiden. We vechten voor een demokratische staat.

Bush en zijn mensen praten over de vrijheid van Iraanse vrouwen, maar wij weten dat dat gewoon een boel leugens zijn, bull shit!
Kijk naar wat er gebeurde met de Afganen, kijk wat er gebeurde met Afgaanse vrouwen!
Vroeger bevochten we enkel Islamitische fanatischi, nu moeten we ook nog eens vechten tegen de bezetters!
Irakeese vrouwen hadden vroeger een ´basis´ vrijheid, nu durven ze niet eens hun huizen uit om te gaan werken. Ze durven geen boodschappen te doen.
De regering, de Amerikanen en alle andere imperialisten willen de vrouwen gewoon meer slaafs maken. Is dat de democratie die ´ze´ naar Irak brachten?"

Door de islam te integreren in de staat bekom je geen democratie!

We zijn tegen uitbuiting en kapitalisme in het geheel. We vechten voor ons recht. We wensen dat anderen ons gevecht steunen; de strijd van de vrouw.

We vechten al 12 jaar om de regering van Iran weg te krijgen. We willen een nieuw leven en een andere wereld."

Img76573.JPG

A. een andere demonstrante behoort tot een Duitse ecologische organisatie en vertelt me het volgende: "Wij zijn hier om tegen de G8 en het kapitalisme te protesteren. Om de mensen te informeren en onze mening over te brengen. Wij denken dat ze in ieder geval de sociale en ecologische vragen/thema´s moeten verbinden, samen bekijken.
Het kapitalisme zal zichzelf niet afschaffen. Je moet iets doen vooraleer de mensen hier ook gaan opstaan."

Img76616.JPG

Pepijn Brandon uit Amsterdam

Ben je hier individueel of met en groep?
"Er zijn iets van een 150 Nederlanders met ons meegereisd, ik ben zelf van de Internationele Socialisten. We zijn hier om te demonstreren tegen oorlog, racisme, honger in afrika, al de thema´s die de G8 bespreekt."

Waarom koos je specifiek voor deze betoging?

"Wij demonstreren hier tegen militarisme, ik denk dat dit een heel belangrijk onderwerp is als je ziet hoe de wapen-wetloop nu weer opmieuw wordt opgestart. Als je bedenkt de VS alleen almeer aan wapens uitgeeft dan genoeg zou zijn om de hele wereld te voeden dan lijkt me dat reden genoeg om te demonstreren."

Slapen jullie hier op de camping?

"Ja, wij zitten op kamp Rostock. We probeerden via daar eerst het centrum in te demonstreren maar we werden tegengehouden. We mochten alleen door als we 200 mensen selecteerden. Die mochten dan doorlopen, maar zonder borden, spandoeken en mochten ook geen herkenbare leuzen roepen.
Dus dat betekent demonstratierecht hier.

Wij zijn meerdere keren onderzocht ben zelf nog niet gefouilleerd, maar wel tassen open, alles doorzoeken, nogeenkeer tassen open, nog een keer alles doorzoeken, zelfs al op de heenweg terwijl we enkel op de bus zaten hiernaartoe."

Blijven jullie de hele week?

"Tot donderdagochtend, dus we gaan morgen meedoen aan blokkades."

Is er al bekendgemaakt waar/hoe de blokkades gaan plaatsvinden?

"Voor mij is het nog niet helemaal duidelijk wat er precies gaat gebeuren. Belangrijk is dat ik niet denk dat de blokkades de G8 nu gaan stoppen, maar we kunnen zo een heel blangrijk signaal geven. We willen dat die top ophoudt want ze maakt de wereld kapot!"

Img76637.JPG

Christiaan uit Zweden

Waarom ben je hier in Rostock?

"Omwille van verschillende redenen, ik kan er niet zomaar eentje opnoemen. De wereld moet veranderen, Er zijn echt veel dingen die moeten veranderen. Het milieu, mensenrechten, geen oorlogen meer, Duitsland is een politie-staat, we hebben dictators, overal is er armoede, ...

Waarom ben je specifiek naar deze demonstratie gekomen?

"Het onderwerp is militarisme, oorlog en marteling. Dat zijn thema´s die me nauw aan het hart liggen. Het moet stoppen! We kunnen niet doorleven tesamen in deze wereld met oorlogen, martelingen enz
Ik vind het zeer belangrijk dat we opstaan, dat ik mijn stem verhef!
Dat is het enige dat ik nu kan doen, ik heb geen andere mogelijkheden. Ik heb mijn stem en laat die horen, waar ik ze kan laten horen.
We zijn met velen en we zijn overal!
We zijn hier nu met velen in Rostock om te protesteren maar volgens mij zijn er nog veel meer hier graag zouden zijn, maar de mogelijkheid niet hebben.
Er zijn velen in de wereld die een verandering willen."

Ben je alleen of in groep gekomen?

"Ik ben individueel gekomen, maar niet alleen! We zijn met honderdduizenden.
Ik woon momenteel in Zweden. Ik ben met de fiets gekomen, ik werd hier verwelkomt door 50 politiemensen. Ze vroegen waar ik heen wou. Ik zei dat ik naar berlijn wou.
Ik wou hen niet vertellen dat ik onderweg was naar de demonstraties hier, want ik wist niet hoe ze zouden reageren. Ik kon geen protestmateriaal meenemen, ik ben gewoon gekomen met een slaapzak en een tent. Ik zag er geloofwaardig uit."

Ben je vaker tegengehouden door de politie?

"Ik heb twee maal mijn papieren moeten tonen.
De eerste keer aan de landsgrens, de tweede keer aan een tankstation. Er was niks aan de hand, er stonden gewoon een 15-tal jongeren te staan. Zes politieauto´s reden daar op af. Ik keek naar wat er gebeurde, plotseling beslisten ze om alle papeieren te controleren. Ik wilde mijn papieren niet tonen. "

"ALS JE ZE NIET TOONT, NEMEN WE JE MEE"

"Ze hebben me een straatverbod voor Rostock-centrum gegeven. Het verliep allemaal erg onduidelijk. Ik heb niet eens een papier ter bewijs gekregen!
De politieman was heel nerveus.

Overal moet je je papieren tonen, overal wordt je gestopt, we worden echt als terroristen behandeld, we zijn gewoon burgers. Niemand heeft wapens en nóg overal controle.
Treinen worden geblokkeerd, demonstraties worden geblokt, we staan voor 2 uur op dezelfde plaats, we mogen niet vrij bewegen.
Het is een schandaal! Dat is geen democratie! Duitsland is geen demokratie!
Wat we hier zien is een politiestaat, het is een ´civilwar situation´.

De politie provoceert!
Ze terroriseren de mensen die hier zijn. het is een schandaal!
We kunnen niet toestaan dat er zoveel politie aanwezig is op vreedzame demonstraties.
Dat is geen democratie!"