Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kein Mensch ist illegal

Kein Mensch ist illegal

Rostock 4 juni.

Dag ALLEMAAL,

Uiterst interessante media-activistendag! Om verschillende redenen. Mijn dag zat propvol. Vanmorgen op een ontiechelijk vroeg uur opgestaan. Lange nachten, vroege ochtenden en dat alles voor de goede zaak; verslaggeving. Ik heb mijn ogen vandaag de kost gegeven.

Gilles, Garmendia en ik hebben ons opgeofferd voor een vroege demonstratie. Met kleine oogjes een frisse ochtendwandeling door het voor het eerst o zo verlaten Rostock dat nu weer langzaamaan tot leven komt.

Om ongeveer een uur of acht stonden we aan het migratiecentrum van Rostock tussen pakweg een stuk of 100 zwartgeklede activisten die zich vredig op de trap voor de ingang nestelden. Allen met de zelfde boodschap: geen muren, geen grenzen, 'Kein Mensch ist illegal'.

Af en toe werden er wat slogans gescandeerd, maar ook activisten komen in de ochtend wel eens traag op gang. Langzaam maar zeker groeit de actie, mensen zonder papieren, blackblock'ers, sympatisanten, ...

Enkele jongeren springen het dak op om spandoeken op te hangen. Die POLIZEI had voor hen een supervriendelijk voorstel: "Zullen we jullie naar beneden helpen?" Ook vandaag weer veel passieve agressie! Machtsvertoon en intimidatie nemen (wederom) de bovenhand. Er wordt opgeroepen niet in te gaan op de provocatie-acties. Deze oproepen worden op massaal applaus onthaald. "Er zijn mensen zonder papieren in de groep, iedereen begrijpt het belang van geen rellen vandaag."

Rood-zwarte vlaggen zwaaien vrolijk voor de politiecamera's. Alles wordt getaped, écht alles! Aangezien ik nog steeds hetzelde, misschien lichtelijk opvallend golfje aan heb zal ik ook wel in een of ander herkenningsbestand zitten. 't Kan mij gestolen worden. Zie dat je recht in je schoenen staat en je hebt niks te vrezen.

Langzaamaan kom ik steeds meer mensen tegen die ik ken. Enfin ken ... die ik nog ben tegengekomen. Solidariteit is echt een mooi berip. Bovendien is het hier géén hol woord. Als onbekenden je oprapen als je valt en veilig naar de kant dragen kan je je toch niet anders dan veilig voelen? Zelfs met N. Polizei.

Voor het centrum worden er speeches gegeven door mensen zonder papieren. Er is ook een fantastische performance; een kwis waarbij gezocht wordt naar de goede/beste Duitser. Er worden drie mensen uitgenodigd die elk om beurt met een zachte stok worden bewapend. Er wordt getimed hoeveel `foute Duitsers` ze op het hoofd kunnen tikken binnen 30 seconden. Negen vrijwilligers zitten op hun hurken en staan af en toe recht met attributen. Afhankelijk van hun attributen zijn ze goede of slechte Duitsers. Bijvoorbeeld een zwarte voetballer is enkel goed als hij zijn bal bij heeft, anders dient hij het land niet, ... De prijzen zijn ook geweldig: een werkkaart, een job waarbij je 1 euro/dag verdient en een ontbijt met 1 van de leiders van de Duitse rechtse partij. Allen rechtstreekse mopjes aan het adres van rechts-Duitsland. De gouden ketting van de presentator met zijn assistente, beide gekleed in ziveren, blinkende jasjes maken alles compleet.

Er wordt opgeroepen tot het bijwonen van de demonstratie in Lichtenhagen, wij volgen.

niet inhoudelijk

Ik geniet van het lezen van deze verslaggeving en ik ben blij dat ik verschillende kanten kan zien. Merci!

Nele

Gepost door Nele
05.06.2007

Tags