Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Sarko en de media: tango met z'n tweeën

Sarko en de media: tango met z'n tweeën

De nauwe banden tussen Nicolas Sarkozy en de rechtse media waren al langer bekend. De intense verwevenheid tussen de persmoguls en de familie Sarkozy zijn uitvoerig gedocumenteerd.
Sinds diens verkiezing tot president komt er echter een dimensie bij in de verwevenheid van big media en grote politiek. Niet alleen lopen mediamensen over naar de politiek, nu verhuizen ook polito's naar de media.
Zo wordt Laurent Solly, de adjunct-chef van de verkiezingscampagne van Sarkozy, weldra aangeworven als adjunct-directeur van TF-1, de grootste private televisiezender in Frankrijk. TF-1 is eigendom van Martin Bouyges, die peter is van de zoon van Sarkozy, en die getuige was op diens huwelijk.
Uit een peiling tussen de twee stemrondes in, leerden we dat de trouwe kijkers van TF-1 met ruim 10 pct. meer voor Sarkozy stemden dan het Franse gemiddelde. Of hoe een zender meetbare invloed kan hebben.
Bij de journalisten verloren twee bladen uit de stal van wapenindustrieel Lagardere een journalist.
Voor het weekblad Le Point versloeg Catherine Pegard intensief de kiescampagne van Sarkoy. Sinds een week zit ze op het pluche van het Elysee als consultant van president Sarkozy.
Bij de populaire conservatieve krant Le Figaro, overigens de krant met de grootste oplage in Frankrijk, verhuist Myriam Levy naar het kabinet van eerste minister. Twee weken geleden was ze nog de venijnige, over-kritische verslaggeefster van de kiescampagne van Segolene Royal.

Of hoe een zender meetbare

Of hoe een zender meetbare invloed kan hebben...? Natuurlijk kan het ook andersom zijn, want wie zegt dat het een het gevolg is van het ander, en niet andersom. Oftewel, zijn Sarkoy aanhangers eerder geneigd naar TF-1 te kijken...

Wie was er eerst, de kip, of het ei?

pvl

Gepost door pvl
23.05.2007

Tags