Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Alles wat je wil weten over de G8

Alles wat je wil weten over de G8

Van woensdag 6 tot vrijdag 8 juni komt de G8-top bijeen in de Duitse badplaats Heiligendamm vlakbij Rostock, aan de Duitse Oostzee. Verschillende NGO's, sociale bewegingen en actiegroepen mobiliseren al maanden. De acties, demonstraties en blokkades zijn voorbereid. De campings en alternatieve mediacentra staan klaar om de duizenden activisten te ontvangen. Wat is de G8 nu precies? Welk belang heeft ze? En waarom komen al die activisten ertegen protesteren?

G8leiders.jpg

Wat is de G8?

De Groep van Acht (G8) is een informeel internationaal forum van acht vooraanstaande industriële staten. De groep omvat het Verenigd
Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten, Canada en Rusland, dat er als laatste bij kwam. De laatste jaren zit ook
de voorzitter van de Europese commissie mee aan tafel. De G8-landen vertegenwoordigen 65 procent van de wereldeconomie: hun beslissingen hebben dan ook een grote impact.

Wat bespreekt de G8?

De G8 organiseert jaarlijks een bijeenkomst waar ze economische en politieke zaken bespreken. De G8 was initieel gericht op economische en financiële onderwerpen. Maar de laatste jaren is er ook steeds meer aandacht voor politieke en veiligheidsproblemen en komen ook milieuthema's aan bod. Dit jaar is Duitsland voorzitter. Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, maakte de centrale thema's van deze G8-top bekend: de WTO-Doharonde, intellectuele eigendomsrechten en het energie- en klimaatvraagstuk. Ook de strijd tegen de wereldwijde armoede en de uitvoering van de millenniumdoelstellingen staan op de agenda.

Kritiek op de G8

De G8-top gaat meestal gepaard met felle protesten. Verschillende maatschappelijke organisaties, sociale bewegingen en economische experts uiten al jaren felle kritiek op de G8. Ze vinden de G8, die achter gesloten deuren bijeenkomt, ondemocratisch en niet legitiem. De selecte G8-groep neemt economische beslissingen die wereldwijde gevolgen hebben, terwijl de deelnemende staten slechts een minderheid (14 procent) van de wereldbevolking vertegenwoordigen.

De tegenbeweging achten de G8-landen ook verantwoordelijk voor heel wat problemen in de wereld die gelinkt zijn aan de globalisering: armoede in de ontwikkelingslanden door de schuldenberg en oneerlijke handelspolitiek,
de opwarming van de aarde door de Co2-uitstoot, het AIDS-probleem door de strikte patenten op geneesmiddelen, ...

Daarom wordt er elk jaar weer druk uitgeoefend op de G8-landen om deze problemen aan te pakken. De G8-landen proberen de laatste jaren onder massale druk van de tegenbeweging bepaalde thema's van deze beweging ook op hun agenda te plaatsen.

Maar op de G8-toppen doet men vaak mooie beloftes, die in veel gevallen niet worden nagekomen. Van de zaken die de G8-landen tijdens de top in Schotland (2005) beloofden, kwam alvast weinig terecht. De landbouwsubsidies blijven gehandhaafd, er zijn geen toezeggingen over vermindering van de Co2-uitstoot. Frankrijk hield hervormingen van de landbouwpolitiek tegen en bij het klimaatoverleg lag de Amerikaanse president Bush dwars. De beloofde schuldkwijtschelding kregen ontwikkelingslanden pas als ze zich meer openstelden voor de vrije markt. Ook de verdubbeling van de ontwikkelingshulp die werd toegezegd, dient volgens de critici enkel de rijke landen zelf via onder meer importheffingen op landbouwprodukten.

Wie gaat er allemaal protesteren?

Enkele honderden organisaties en bewegingen hebben volop gemobiliseerd en allerlei acties voorbereid tegen de G8-top. De activisten komen uit allerlei hoeken: vakbonden, antifacistische groepen, milieubewegingen, vredesbewegingen, politieke groepen, anti-nucleaire groepen, anarchisten en jeugdbewegingen.

Er is het NGO-platform dat bestaat uit een netwerk van enkele grote bewegingen en organisaties. Ze hebben zich vooral toegelegd op de organisatie van de internationale demonstratie en de tegentop. Daarnaast is er ook een informeler en radicaler netwerk dat vooral basisgroepen en directe actiegroepen groepeert.

Het NGO-platform zal voornamelijk haar kritiek op de G8 uiten via demonstraties en via de tegentop. De basisgroepen zal via directe acties, zoals blokkades, de bijeenkomst van de G8 proberen te vertragen.

Veiligheidsmaatregelen

De Duitse overheid wil niets aan het toeval overlaten en heeft een heel arsenaal aan veiligheidsmaatregelen getroffen. Om te beginnen is er het 12km lange hek rond het Grand Hotel Kempinski in Heiligendamm waar de G8-leiders bijeenkomen. Het hek is 2,5 meter hoog, verankerd in beton en wordt bekroond met een rol scheermesdraad. Het hek kostte 12 miljoen euro.

Naast het instellen van (protest)verboden zones en het verbod op de demonstratie op 7 juni, zijn er allerlei maatregelen afgekondigd. Zo is
het mogelijk om demonstranten in voorlopige hechtenis te nemen. Mensen waarvan men vermoedt dat ze aan protestacties zullen deelnemen, kunnen
nog voor de actie gearresteerd worden en tot 14 dagen vastgehouden worden. Daarnaast zijn er allerlei technieken om demonstranten en actievoerders te registreren zoals de fel gecontesteerde geurregistratie. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble maakte bekend dat de grenzen scherp gecontroleerd zullen worden. Ook op vliegvelden en in de havens wordt het toezicht opgedreven.

In totaal zullen 16.000 agenten ingezet worden om de honderdduizenden activisten te controleren en op afstand te houden van de G8-top. Ook werd aangekondigd dat er 9 marineschepen en 1.100 militairen worden ingezet.

Deze omvangrijke veiligheidsmaatregelen worden op bijna honderd miljoen euro geschat. De inwoners van de relatief arme deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren zijn niet te spreken over de enorme kosten van de G8-bijeenkomst. De deelstaat betaalt naar schatting 30 miljoen en de de centrale overheid betaalt de rest.

Wat staat er allemaal op het programma tijdens de protestweek?

Op 2 juni is er de internationale betoging waar massaal voor is gemobiliseerd. Men verwacht een honderdduizend demonstranten uit heel Europa.

Er zijn ook gerichte actiedagen die starten na de grote demonstratie: zondag rond landbouw, maandag rond migratie. Dinsdag en woensdag wordt er actie gevoerd tegen militarisme. Tijdens de officiële G8-top zullen er ook verschillende blokkades georganiseerd worden op strategische plaatsen om de G8-top te vertragen.

Op woendag en donderdag is er de alternatieve tegentop onder het motto 'Een andere wereld is nodig'. Er zullen allerlei conferenties en workshops plaats hebben met belangrijke internationale sprekers. Op deze tegentop zullen alternatieven besproken worden voor de huidige neoliberale economische globalisering.

Ten slotte is er ook een cultureel programma met concerten van onder andere Bono en andere grote Duitse artiesten. Er is zelfs een heus 'Resistant Art Festival: http://www.free4alter.org.

Een erg drukke actieweek dus, met voor elk wat wils.

Indymedia.be trekt van 1 tot 8 juni naar Duitsland om verslag uit te brengen van de actieweek en de tegentop. De foto-, video-, audio- en tekstreportages kan je volgen via onze G8-pagina.

Bilderberg conferencies

Deze G8 top is evenals de geheime Bilderberg conferencies met haar besloten karakter een zaak die stinkt. Alles wat achter gesloten deuren gebeurt is omdat men het volk onwetend wil houden over wat daar werkelijk besproken en besloten wordt. Wie stelt er ooit vragen aan Beatrix, Willem Alexander, Jozias van Aartsen, Nelie Kroes, Maxime Verhaegen en andere politici die daar aan deelnemen. Heeft het volk niet het recht te weten wat daar werkelijk bekokstoofd word? Hoe kun je dit soort mensen nog vertrouwen wanneer je weet dat ze zaken verzwijgen. Vertrouw geen mens! Vertrouw alleen op God.