Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Greenpeace maakt menselijke banner

Greenpeace maakt menselijke banner

Van alle NGO´s die aanwezig zijn op de anti-G8 demonstraties, is Greenpeace veruit de grootste. De leden van de milieubeweging zijn dan ook met heel veel afgezakt naar Rostock om actie te voeren. Hun meest spectaculaire stunt was ongetwijfeld vandaag. Met minstens 600 mannen en vrouwen vormden ze een menselijke banner: "G8 - Act now! stop global warming, Greenpeace".

Foto's: Cuauhtemoc Garmendia

green8.jpg

Greenpeace is streng in haar oordeel en wijst ondubbelzinnig de G8-landen aan als grootste schuldige voor de klimaatsveranderingen. "We zijn verantwoordelijk voor onze toekomst. De broeikasgassen komen uit de landen van de G8. Het wordt tijd dat die landen actie ondernemen. De broeikasgassen stoppen en het klimaat beschermen" aldus de actievoerders.

De G8 en het klimaat

Ontwikkelingslanden zijn veel sneller het slachtoffer van natuurrampen. Armen worden door hun gebrek aan middelen immers veel sneller bedreigt dan de rijken. Het klimaat houdt geen rekening met de armen, zo schrijft Greenpeace in de perstekst. "We mogen niet toelaten dat we met twee maten en gewichten gaan werken, we moeten een rechtvaardig klimaat ontwikkelen. De kloof tussen rijk en arm in de wereld kunnen we niet meer aanvaarden."

In 2006 hebben in de Filipijnen zware tyfonen het leven gekost aan meer dan 1400 mensen en een schade aangerich van om en bij de vier miljard dollar.
Overstromingen teisteren Azië de laatste jaren steeds meer. De toekomst ziet er voor de kustreken van het continent niet al te rooskleurig uit. Het stijgende zeepeil bedreigt het grondgebied van ongeveer 129 miljoen mensen.

Een goede bescherming van het klimaat is noodzakelijk, zo schrijft Greenpeace. De urgentie van de situatie wordt in Afrika meer dan duidelijk. Het falen van een effectief klimaatbeleid treft zo'n 70 procent van de Afrikaanse boeren. Ten zuiden van de Sahara is het aantal absolute armen sinds 1990 gestegen met 140 procent. De klimaatsveranderingen zorgde wereldwijd al voor 20 miljoen klimaatvluchtelingen. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zal dat de komende drie jaar nog 50 miljoen worden.

green9.jpg
green7.jpg
green5.jpg
green6.jpg
green4.jpg
green3.jpg