Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Night time team in het onafhankelijk mediacentrum in Rostock

Night time team in het onafhankelijk mediacentrum in Rostock

IMC.JPG

Ons team loopt al sinds enkele dagen rond in het onafhankelijk mediacentrum in Rostock. Dankzij die ruimte en faciliteiten kunnen burgerjournalisten hun materiaal bewerken en on line zetten.

Bij grote antiglobaliseringsprotesten zetten onafhankelijke mediacollectieven een alternatief mediacenter op om verslag uit te brengen van de protesten vanuit de straten.

De activisten zetten in 1999 ter gelegenheid van de betogingen tegen de Wereldhandelsorganisatie (WHO) in Seattle een Indypendent Media Center op. Ze waren ontevreden over de manier waarop de massamedia de protesten tegen de WHO versloeg. Net als afgelopen zaterdag bij de betoging in Rostock focuste de massamedia zich toen enkel op de rellen met de politie en niet op de inhoudelijke boodschap van de betogers. De activisten werden meestal negatief in beeld gebracht. Weinig massamedia berichtten over waarom al die honderdduizenden mensen van overal naar Seattle kwamen om tegen de WHO te protesteren. Als reactie hierop richtten de activisten hun eigen onafhankelijke media op. De eerste Indymedia-website was een soort blog waar activisten zelf hun video, audio, tekst en foto´s op konden publiceren. De site kreeg die week meer dan een half miljoen hits. De eerste Indymedia in Seattle kreeg snel navolging in verschillende staten van de V.S. en waaide nadien ook over naar Europa en andere continenten.

Er zijn hier in Rostock voor de burgerjournalisten twee centra opgezet met draadloos internet en computers waar ze hun opgenomen materiaal kunnen inladen en verwerken. We draaien mee in het kleinere mediacenter Frieda, vlakbij het centrum van Rostock. Op gewone dagen is Frieda een kunst- en mediaschool. De school heeft zijn gebouwen deze week tergelegenheid van de actieweek tegen de G8 ter beschikking gesteld aan de burgerjournalisten.

In het mediacentrum Frieda is een radio- en videoploeg van burgerjournalisten aan de slag. Ze verzorgen de G8-TV (Greet draaide een dag mee met deze ploeg) en de G8-radio. Daarnaast is er een open ruimte met internet waar iedereen gratis mag komen werken met een aantal computers en ook ruimte voor burgerjournalisten die op hun eigen laptops willen werken. De gehele organisatie van de mediacentra wordt ook door vrijwilligers verzorgd. Zowel Duitsers als internationale activisten die afgezakt zijn naar Rostock voor de actieweek helpen mee om het geheel draaiende te houden.

De vrijwilligers kunnen zich opgeven voor verschillende taken. Er is onder andere een tech-team dat in shiften het netwerk draaiende houdt en mensen helpt met technische problemen. Verder zijn er vrijwilligers die zorgen voor de volkskeuken en het cafetaria. En last but not least is er de infodesk. Dat is het eerste aanspreekpunt van activisten die informatie zoeken over de actieweek of over het mediacenter. We gaven ons op om regelmatig mee te helpen met de infodesk.

Ik en Bruno doen vandaag de nachtshift. Het mediacentrum is ´s nachts gesloten maar burgerjournalisten kunnen wel de ganse nacht komen werken. We houden de boel een beetje in de gaten. We beantwoorden eventuele vragen van mensen en zien vooral dat er geen politie binnenkomt. Tijdens de G8-protesten in Genua is de politie in het alternatieve mediacenter binnengevallen en heeft veel materiaal vernietigd en de harde schijven van computers meegepakt.

Het is nu half vijf 's ochtends als ik deze blog schrijf. Onze ogen vallen bijna dicht. Er zijn verschillende burgerjournalisten gepasseerd. Een Canadees meisje kwam haar video´s monteren en begon spontaan een babbel met ons. Ze kende Indymedia van horen zeggen maar heeft er zelf nog niet aan meegewerkt. In Canada hebben ze andere onafhankelijke mediacollectieven. Ze vroeg ons hoe we werken en hoe het in België georganiseerd is. Dan is er nog een Fransman van de actiegroep Euromars en ook actief bij Indymedia Nice. Hij zit hier ook al een ganse nacht zijn foto´s te bewerken.

Ik heb juist de vogeltjes horen fluiten en het ochtendgloren breekt aan. Bruno´s maag begint te rammelen maar de volkskeuken begint pas vanaf acht uur, dus nog even wachten. Straks hebben we een meeting met ons team om af te spreken wie er vandaag waar naartoe gaat. Er zijn vandaag blokkade-acties maar er is ook de start van de tweedaagse alternatieve tegentop met conferenties, debatten en workshops waar alternatieven worden besproken voor de huidige wereldproblemen als milieu, migratie, armoede, ... Terwijl de anderen verslag uitbrengen van de acties kruipen we in ons bed om ´s avonds de opening van de tegentop te verslaan…

Keltoum

Gepost door Keltoum
05.06.2007

Tags