Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Zaakvoerder weigert sollicitant omdat "zijn hond geen zwarten verdraagt"

Zaakvoerder weigert sollicitant omdat "zijn hond geen zwarten verdraagt"

BRUSSEL -- “Mijn waakhond verdraagt geen mensen met een zwarte kleur.” Dat kreeg de werkzoekende lasser Peter A. te horen toen hij zich aanbood voor een sollicitatie bij smeedijzerij Rampelberg in Huizingen. De zaakvoerder schreef die reden zelfs op de brief van de VDAB. Ook in een telefoongesprek met Indymedia.be bevestigt hij zijn uitspraken.

vdab_600.gif

Document van de VDAB waarop Dhr Ramperlberg noteerde: "Le chien ne supporte pas la personne. Risque de morsures. Voir couleur de peau"

Peter A. is een 53-jarige ex-werknemer van Decoma Belplas Huizingen, een toeleverancier van Volkswagen. Hij is lasser, wat een knelpuntberoep is en spreekt Nederlands, Frans en Engels. Op vraag van de VDAB diende hij zich op donderdag 7 juni aan bij smeedijzerij Rampelberg in Huizingen. Het bedrijf maakt hekkens en trapleuningen. Daar geraakte hij echter niet voorbij de ingangspoort. De zaakvoerder Bruno Rampelberg liet hem niet binnen omdat “zijn waakhond geen personen met een zwarte huidskleur verdraagt”. Peter is van Nigeriaanse origine.

Rampelberg schrijft dat ook zo op de brief van de VDAB. “Le chien ne supporte pas la personne. Risque de morsures. Voir couleur de peau.” Bruno Rampelberg zet er ook zijn handtekening bij. In een reactie aan Indymedia.be bevestigt Bruno Rampelberg de feiten. Hij lijkt zich van geen kwaad bewust. “Zodra die meneer hier aankwam, sprong mijn hond tegen het hekken op. Dat doet hij ook als er een zwarte passeert. Die meneer hoefde dus niet eens te bellen. Terwijl we met elkaar babbelden is mijn hond ook niet gestopt met blaffen. Mijn hond heeft wellicht ooit een trap gehad van een zwarte waardoor hij zo doet,” aldus Rampelberg.

Volgens Rampelberg levert dat geen problemen op met klanten. “Ik heb mijn eigen clienteel en daar zitten geen zwarten tussen.” Zou hij die hond dan niet beter wegdoen? “Bent u gek? Ik heb die hond al vijf jaar. Ik moet toch mijn hond niet wegdoen voor een sollicitant waarvan ik niet zeker ben dat hij een kans maakt om te blijven.”

“Een sterk staaltje van racisme,” reageert vakbondssecretaris Gui Heyrman van ABVV-metaal. “Een harde klap voor Peter. Hoewel hij een knelpuntberoep beheerst, werd hij eerder al afgewezen voor zijn leeftijd en nu dit.” Heyrman bekijkt samen met zijn vakbond welke stappen ze gaan ondernemen. “Allochtone sollicitanten werden vroeger al afgewezen omdat ze klanten zouden afschrikken. Nu is het al omdat de hond hen niet verdraagt,” aldus Heyrman.

Download:

Rasistische hond.

Een hond die in een blank milieu is opgevoed is kan mensen met een zwarte huidskleur als bedreigend ervaren. Dit is een natuurlijke reflex en geen aangeleerd gedrag.
Men kan dit (ongewenst) gedrag beïnvloeden door training en socialisatie van de hond.
Daar het een waakhond betreft is socialisatie niet echt aangewezen.
De zaakvoerder zijn opinie naar vreemdelingen toe ken ik niet maar dat zijn hond een bedreiging vormt naar zwarte mensen is reëel.

euh

Ik denk niet dat deze zaak over de psychologie van honden gaat. "Ook de kolonialen dresseerden hun honden om zwarten te bijten," liet een professor koloniale geschiedenis ons weten. Laten we het dus daar maar over hebben. Over die eigenaars dus.

Zulke praktijken dienen in

Zulke praktijken dienen in de kiem gesmoord te worden. Of moeten er ook wetgevingen komen ivm het houden van honden die niet volledig betrouwbaar zijn?

Racistische honden dienen

Racistische honden dienen verboden te worden, net zoals gevaarlijke honden.

er zal wel een onderzoek

er zal wel een onderzoek komen en dat zal wel meer uitwijzen, maar heb zelf een hond gehad (een teef) die het niet ophad met vreemde mannen, onbekende vrouwen waren daarentegen geen probleem. Ze was nochtans opgegroeid met mijn vader, grootvader en broer, dus aan de opvoeding lag het niet echt. een gender-gevoelige hond dus! misschien ligt het toch aan die hond, maar geloof er wel in dat het kan afgeleerd worden.

Oeps niets aan te doen het is de hond...

Gaat de discussie nu gevoerd worden over de hond of over de baas. Hallo we hebben het over mensen. Mijn kat is ook allergisch voor blond en blauwogige mensen en mijn cavia kan niet tegen roodharigen met gele tanden... Wat voor zever is dat... gaan we nu de hond aanklagen op basis van de antidiscriminatiewet...

De discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt wordt met deze en ander feiten zoals Feryn duidelijk zichtbaar... want men probeert het probleem van de hoge werkloosheid bij allochtonen meestal te steken op scholing en attitudegedrag. Het aspect racisme en discriminatie wordt vaak luchtig weggewuifd...

vreemde reacties

Er komen vreemde reacties op dit feit. Eén krant dacht dat het om een hoax ging, een in scène gezette stunt van Indymedia.be. We hadden wel het bericht als eerste, maar een radiostation had ons voor kunnen zijn. Zij hadden echter ook moeite met de geloofwaardigheid van het bericht. Was nochtans makkelijk te checken met één telefoontje naar de zaakvoerder. Vrtnieuws heeft hem ondertussen al voor de camera gesleurd. Gretig doet hij nog eens zijn verhaal over.

Niet alleen de kleur ook de geur ......

Volgens de eigenaar van de hond: "riekt de hond van helemaal achteraan in het ateliër als een gekleurde medemens aan de poort staat en stormt hij dan als een kanonskogel naar de poort".

Met kleur heeft het dus weinig te maken,....

Het zit allemaal in het kopke van het baaske als je het mij vraagt.
Die man vindt het trouwens de normaalste zaak van wereld,... het racisme loopt er gewoon af.

Beste Christophe, het kan

Beste Christophe,

het kan wel zijn dat mensen hun honden daar specifiek op trainen, maar het is zeker niet uitgesloten dat deze hond op bepaalde mensen zo reageert. Ik ervaar een vergelijkbare situatie met mijn hond, die alles behalve zo is opgevoed. Vanaf het moment dat er mensen met een donkerdere huidskleur in de buurt komen, is het hek van de dam. Kortom ik denk dat u de optie: psychologie van de hond beter openlaat, vooraleer u voorbarige conclusies trekt.

Beste Lisa en andere hondenpsychologen

Of de hond racistisch is durf ik ten sterkste te betwijfelen. Voor de hond bestaat er maar één mensenras: de mens.

Uit de getuigenis van zijn baasje blijkt vooral dat de man zijn hond gebruikt als een soort alibi.
http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/nieuws/regionaal/Vlaams-Braban...

De man beweert dat hond de kleur van iemand riekt.
"Hij riekt dat en komt als een kanonskogel aangestormt. en ik weet dan zeker dat het om iemand gaat met een andere huidskleur."

da's straf

in Huizingen was dat? En die pipo schrijft in het Frans. Straks klaagt het Vlaams Belang hem nog aan wegens schending van de taalwetten

géén racisme!

Dit heeft niks met racisme van de zaakvoerder te maken. Zeer erg dat bepaalde mensen dat goedkoop woordje toch zo graag gebruiken. Maar dat komt natuurlijk omdat dat woordje dikwijls de sleutel is om je gelijk te krijgen, helaas wordt het teveel gebruikt door mensen die de definitie van het woord racisme totaal niet begrijpen.

goed zijn voor mens en dier?

Zelfs in de mens steekt het beestje.
Zijn instinkt.
Kan je alle dagen vaststellen.
Zijn al duizenden jaren bezig onszelf te temmen via de rede.
En kijk maar eens rond.
Als ik hondenpsycholoog was zou ik er dus niet te veel op rekenen.
En mensen spreken dezelfde taal.
Mijn kat en ik begrijpen elkaar;denkt ik soms.
Tot ze de oren plat legt en een rare smoel trek.
Best de handen in de zakken en fluitend weglopen.
Het is raar beestje,denkt de kat.

Leo

racistische hond

Als die zaakvoerder een racist geweest was zou hij die persoon aanvaard hebben i.p.v. hem te waarschuwen dat zijn hond agressie vertoont tegen iemand met een zwarte huidskleur. Honden(o.a) reageren inderdaat agressief op iets of iemand waar ze in het verleden nare of pijnlijke gevolgen van ondervonden hebben. Dieren die zoals de hond van die zaakvoerder gevonden zijn met zware kwetsuren van mishandeling hebben al een heel verleden achter zich. Het is een normale reactie dat die dieren zich dit herinneren en zich willen verdedigen. Ik vind dat die zaakvoerder goed gehandeld heeft om die persoon niet te aanvaarden. Hij heeft zijn verantwoordelijkheid als eigenaar van een hond opgenomen en de sollicitant beschermt. Wat ging er gebeuren als die persoon wel aanvaard was en gebeten werd door de hond!!

en als de hond plots ook blanke mensen gaat haten? zaak sluiten?

Waarom moet een gevaarlijke hond los rondlopen in een werkplaats? Als de hond een gevaar vormt, moet het probleem daar worden aangepakt. Als de hond onbetrouwbaar is bij donkergekleurde mensen, dan is die hond onbetrouwbaar. Punt.

Als die hond plots ook blanke mensen begint te haten, moet de zaakvoerder zijn zaak sluiten omdat hij uit veiligheidsoverwegingen niemand meer in dienst kan houden? Komaan, nonsens. In dat geval gaat de hond in een kooi en kunnen de werknemers hooguit nog wat gehoorschade oplopen door het woeste geblaf.

De discriminatie ligt erin dat de zaakvoerder geen maatregelen wou nemen zodat de werkplek veilig werd voor Peter. Voor een blanke werknemer zou hij die maatregelen wel genomen hebben, aangezien hij anders zijn zaak wel kon sluiten.

hond verdraagt geen zwarten

tegen zulke werknemers zouden maatregelen moeten getroffen worden !

gewoon schandalig

werknemers?

U bedoelt waarschijnlijk 'werkgevers'? (hoop ik :-)

hond tegen kleurlingen

Het verhaal zegt dat de man al eerder is afgewezen op zijn leeftijd ????? Hebben we het over discriminatie??? Wie leest hier een groot artikel over??
Mogelijk is de hond in het verleden mishandeld door iemand met een donkere huidskleur en honden vergeten dit niet,maar waarom zo een ophef, de eigenaar van de hond houdt deze op zijn eigen terrein, geeft aan waar het risico zit en dan zou hij een rassist zijn ??? Ik heb de man niet zelf gesproken, dus wil daar niet over oordelen.
Maar kan mij heel goed voorstellen dat de hond alles uit een negatief verleden onthoud.

die man is krapuul

Ik ken de man wel.

Een aantal jaren geleden was hij betrokken geweest bij acties tegen het neerplanten van een Roma-kamp in Huizingen.

Zo baas zo hond, zou ik zeggen.

Kleur bekennen?

Het is zijn goed recht om geen openbaar standpunt in te nemen, maar de man is denk ik niet erg hard bezig het ontkrachten van de geruchten dat hij een racist zou zijn. Het kan toch bijna niet anders dan dat hij weet dat men dat nu vermoedt.( indymedia belde hem bvb toch) Neemt hij door te zwijgen niet automatisch een stelling in? Moest hij deze site bezoeken, dan zou ik hem aanraden om even te reageren. Er is denk ik nog een onderzoek gaande, maar het is voor kortzichtige kleinburgerlijke werkgevers mogelijks een handig voorval om te vermijden dat de vdab gekleurde personen naar hen stuurt.

discriminerende hond

het spijt me te moeten zeggen maar ik vind het een legitieme zaak. mijn hond, een duitse herder, heeft hetzelfde. hoe donkerder iemand gekleed is, des te minder vertrouwen hij heeft. mensen met een donkere huid vind hij maar moeilijk te vertrouwen. helaas. ik peins er niet over de hond weg te doen.
dat maakt mij toch geen rascist?

Boelshit !!!!!

Doe al diene zever er maar af !!!!
Meneer is overleden sinds 06-10-2008
Dank u