Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Gevraagd: geschikte gesloten instellingen voor jongeren

Gevraagd: geschikte gesloten instellingen voor jongeren

BRUSSEL/RUISELEDE -- De oneigenlijke plaatsingen van minderjarigen met een drugsproblematiek en jongeren met uitgesproken psychiatrische problemen in gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem en Ruiselede zorgen al jaren voor misnoegen bij het personeel. Omdat de situatie nog steeds niet verbeterd is, gaan de vakbonden nu tot actie over.

"We voeren nu actie voor een oplossing voor een paar concrete gevallen, maar op lange termijn willen we een structurele oplossing", zegt Martine Devisscher, werkneemster en vakbondsafgevaardigde van Gemeenschapsinstelling De Zande. In de gesloten instelling zitten op de veertig meisjes momenteel vier meisjes die rechtstreeks uit de psychiatrische hulpverlening komen. "Wij kunnen die jongeren eigenlijk niet helpen," klaagt Martine Devisscher de situatie aan, "Ze kunnen hier niet de juiste behandeling krijgen."

Het probleem is dat er gewoon geen gesloten afdelingen zijn voor jongeren met psychiatrische of drugsproblemen. Psychiatrische jeugdinstellingen zijn open instellingen en ze hebben de mogelijkheid om een jongere te weigeren. Zo kan het zijn dat als ze het dossier te zwaar vinden, ze de jongere weigeren te plaatsen, waardoor de jeugdrechter automatisch bij de gemeenschapsinstellingen terugkomt. Omdat zij opgericht zijn door de Vlaamse overheid hebben zij namelijk een geldende opnameplicht, waardoor ze die jongeren moeten aannemen.
"Naar een centrum voor drugsbeleid en drugspreventie gaan, kan enkel op vrijwillige basis," geeft Martine Devisscher nog mee, "Als de jongere niet wil, dan kan hij daar niet geplaatst worden. Ook hebben deze drugscentra geen gesloten afdelingen."

Na de acties tegen oneigenlijke plaatsing in 2000-2001 gaf toenmalig Vlaams minister van Welzijn, Mieke Vogels (GROEN!, het toenmalige Agalev) de aanzet tot een structurele oplossing. Er werden toen acht plaatsen gecreëerd in het Openbaar ziekenhuis Geel. Tot vandaag zijn dat de enige plaatsen waar er voor jongeren met psychiatrische problemen een gesloten afdeling is. "Het doel was om 40 plaatsen te creëren, acht in Geel, acht in Antwerpen... Op die acht in Geel na, is dat nog niet gebeurd," merkt mevrouw Devisscher op.

De vakbonden beginnen maandag 20 februari 2006 met hun actie. Vanaf dan worden er elke maandag stakingsposten opgericht van 9.00 u tot 12.00 u. Tijdens die uren legt al het personeel het werk neer en moet de politie instaan voor de orde in de instelling.