Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Marc Leemans (ACV): "Werknemersvertegenwoordiging in KMO's is cruciaal voor toekomst overlegmodel"

Marc Leemans (ACV): "Werknemersvertegenwoordiging in KMO's is cruciaal voor toekomst overlegmodel"

BRUSSEL -- Het ACV pakt uit met een studie over werknemersinspraak in kleine bedrijven om haar eis over syndicale vertegenwoordiging in KMO's kracht bij te zetten. De studie komt er op het moment dat de Kamer zich buigt over een socialistisch wetsvoorstel dat de aanwezigheid van vakbonden in KMO's moet regelen. Maar die timing is toevallig, aldus het ACV.

In de kamercommissie voor Sociale Zaken ligt een wetsvoorstel van PS en sp.a op tafel dat de drempel voor de oprichting van een comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) verlaagt van 50 naar 20 werknemers. Dat comité zou ook meer bevoegdheden krijgen. De indieners van het voorstel verwijzen nadrukkelijk naar de Europese richtlijn van 11 maart 2002 over de informatie en consultatie van werknemers die België nog altijd niet heeft omgezet naar het nationale recht. De deadline van 23 maart 2005 is nochtans al ruim overschreden.

Het wetsvoorstel krijgt de wind van voor van de liberale parlementsleden en werkgevers slaan terug met de gekende argumenten. Volgens Marc Leemans van het ACV maakt het voorstel dan ook weinig kans om voorbij de commissie te geraken. Wellicht is dat een gemiste kans want het ACV heeft al een tijd een wetsvoorstel klaar dat wel rekening houdt met enkele bezwaren van werkgevers. “Wij pleiten voor aangepast overleg en dus geen copie van de klassieke ondernemingsraad. Wij gaan er mee akkoord dat maximum 10 % van de werknemers beschermd is en we laten de keuze over de procedure – via verkiezing of via aanduiding – over aan de werkgever,” zegt Marc Leemans. Als er bovendien al een systeem van formeel overleg bestaat, kan de werkgever rekenen op een vrijstelling. Volgens Leemans zijn dat verregaande toegevingen. “Maar onze verantwoordelijkheidszin wordt blijkbaar niet gewaardeerd,” aldus Leemans.

Werkgeversorganisaties en vakbonden bakkeleien over het feit of de richtlijn nu al dan niet een vertegenwoordiging verplicht in bedrijven vanaf 20 werknemers. Maar volgens Leemans is dat niet de fundamentele discussie. “Aanvaarden de werkgevers ons sociaal model nog? Daarover gaat dit debat. Het gaat niet op om op nationaal vlak iets af te spreken tussen vakbonden en werkgevers als er op ondernemingsniveau geen middelen zijn om die afspraken te controleren of af te dwingen,” zegt Leemans. Het ACV wijst er ook op dat de Belgische wet van '48 een ondernemingsraad wenselijk achtte in alle ondernemingen vanaf 50 werknemers, maar dat die wet nooit volledig werd uitgevoerd.

Het ACV pakt ook uit met een lijst van 323 politici die zich enkele jaren geleden engageerden om een betere vertegenwoordiging van werknemers in KMO's te verwezenlijken. In de lijst valt meteen de naam op van Peter Vanvelthoven (sp.a) die nu federaal minister van Arbeid is en dus direct bevoegd voor deze kwestie. “Wat houdt hem tegen om die belofte waar te maken? Of is het wetsvoorstel enkel te doen om een signaal voor de galerij of politieke profilering?”, vraagt Leemans zich af. Het ACV werd trouwens niet geconsulteerd door de indieners van het voorstel. “Maar als het toch in het parlement belandt, zullen we er alles aan doen om het er door te krijgen,” aldus Leemans.