Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Australië is om de olie in Irak", zegt minister Nelson

"Australië is om de olie in Irak", zegt minister Nelson

Dus toch: oorlog om olie! Wat de Coalitie, die Irak bezet, niet gezegd wil hebben, is nu openlijk toegegeven door de Australische minister van Defensie Brendan Nelson. Australië heeft troepen in Irak om zijn oliebevoorrading te verzekeren, verklaarde de minister aan de Australische omroep ABC. Maar de Australische eerste minister John Howard heeft die verklaring al meteen weer afgezwakt.

De oliebevoorrading is voor de Australische regering één van de factoren om uit te maken hoelang ze haar troepen in Irak houdt. Aldus Defensie-minister Nelson. "Het Midden-Oosten, niet enkel Irak maar de hele regio, is een belangrijke leverancier van energie, en bijzonder van olie, voor de rest van de wereld", zo citeert de Britse omroep BBC, en voort: "de Australiërs en alle anderen moeten nadenken wat er zou gebeuren als we voortijdig uit Irak zouden weggaan" (http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/6272168.stm).

Minister Nelson voegt eraan toe dat "het voornaamste motief voor de Australische militaire aanwezigheid in Irak is ervoor te zorgen dat de humanitaire crisis niet erger wordt" (ABC, http://www.abc.net.au/news/stories/2007/07/05/1970275.htm).

Volgens de BBC zou dit de eerste keer zijn dat een lid van de Australische regering een verband legt tussen olie en de oorlog in Irak.

De Australische premier Howard haastte zich evenwel om minister Nelson tegen te spreken. "Hij gaat er een beetje licht over", aldus Howard aan een lokaal radiostation. Howard herhaalde dat "het in ons belang is ervoor te zorgen dat we het Midden-Oosten en Irak in het bijzonder in een stabiele situatie kunnen achterlaten".