Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Rzoezie: "Stadsbestuur wil jeugdhuis ontmantelen"

Rzoezie: "Stadsbestuur wil jeugdhuis ontmantelen"

MECHELEN -- Het Mechelse jeugdhuis Rzoezie moet het voortaan met 14.000 euro subsidie minder doen. Dat besliste het gemeentebestuur na een omstreden interview van enkele medewerkers van Rzoezie in P-magazine. Jeugdcoördinator Rudi Possemiers (één van de geïnterviewden in P-magazine) reageert verontwaardigd. Een interview.

Wat is uw reactie op de beslissing van het stadsbestuur om in jullie middelen te snoeien?

“Wij verliezen daardoor een halftijdse kracht. Het stadsbestuur speelt het handig door te zeggen dat die naar een ander Mechels jeugdhuis Jotse verhuist. Niet dat wij er iets op tegen hebben dat Jotse meer middelen krijgt, maar dan toch niet door middelen bij Rzoezie weg te halen.”

Er ligt ook nog een plan op tafel om het jeugdhuis verder af te bouwen?

“Het plan is nog heel vaag, maar blijkbaar is het de bedoeling om Rzoezie te ontmantelen en alleen een kleinere jeugdwerking over te houden met beperkte middelen. Het stadsbestuur heeft ook heel duidelijk gezegd dat zij van mening verschillen met Rzoezie.Wat wij gezegd hebben in P-magazine hadden wij eigenlijk niet mogen zeggen. Volgens hen zijn wij tegen de samenleving. Rzoezie is helemaal geen organisatie die tegen de samenleving is.”

U zegt 'ontmantelen'. Wat zou er dan moeten verdwijnen?

“De plannen zijn om het steunpunt tewerkstelling en de mobiele jeugdwerking uit de werking van Rzoezie te lichten. Steunpunt tewerkstelling is een werking om jongeren te begeleiden en aan een job te helpen. Meer dan 200 jongeren per jaar vinden een job dankzij die werking. Natuurlijk zijn er te weinig jobs. En dat leidt tot frustraties maar dat hebben wij niet in de hand. Maar we doen er wel alles aan om onze jongeren naar de jobs te begeleiden die er zijn.”

Wat zal er dan met deze werking gebeuren?

“Misschien gaan ze die bij de VDAB plaatsen. En dan vergeten ze te zeggen dat de VDAB nu al heel veel middelen heeft om dat te doen, maar daar niet in slaagt. Zij klagen juist dat ze die doelgroep niet bereiken. Rzoezie bereikt die jongeren wel.”

Wat doet de 'mobiele jeugdwerking'?

“Mobiele jeugdwerking is jeugdwerking op straat en op pleinen, op fuiven, op risicovolle evenementen, betogingen, voetbalwedsrijden. Plaatsen waar jongeren in confrontatie kunnen gaan. We proberen te bemiddelen zodat die confrontatie zich niet voordoet. Het is een vorm van straathoekwerk. Het start vanuit het jeugdhuis, vanuit de kennis van de jongeren en vanuit het vertrouwen dat we genieten bij die jongeren. En ook vanuit het gezag dat de jeugdwerkers hebben ten aanzien van die jongeren. De jongeren weten best dat de jeugdwerkers aan hun kant staan, maar dat hen ook terechtwijzen als ze dingen verkeerd doen. Dat heeft ook een grote invloed op het samenleven in de stad. De jeugdwerkers komen tussen in meer dan 250 conflicten per jaar.”

Het stadsbestuur heeft blijkbaar ook problemen met de visie van het jeugdhuis.

“Wij werken al 28 jaar volgens dezelfde visie én met succes. We vertrekken vanuit de identiteit van de jongeren. We willen dat jongeren zich goed voelen bij het feit dat ze moslim, Assyrisch of christen of wat dan ook zijn. Dat ze zich gerespecteerd voelen en zo verdere stappen kunnen zetten in de samenleving die ze zelf kiezen. Kiezen zij uiteindelijk om als niet-moslim verder te gaan, dan is dat hun volste recht. Maar ze moeten de mogelijkheid krijgen om daar zelf voor te kiezen en mogen daarin niet gedwongen worden.”

Welke visie wil het stadsbestuur dan?

“Zij willen vooral dat er minder aandacht wordt besteed aan de eigen cultuur van de jongeren. Dat we vooral gemengd zouden gaan werken met vlamingen. Zij verdenken er ons van dat we de jongeren opzetten tegen de samenleving. Dat is de fundamentele kritiek. Maar dit betwisten wij ten zeerste. Op alle mogelijke momenten hebben ze zelf kunnen zien dat we dat niet doen. We hebben onlangs nog felicitaties gekregen van het stadsbestuur voor onze tussenkomst naar aanleiding van de rellen in de banlieus in Frankrijk. We hebben toen veertien dagen lang permanent bemiddeld. Als we jongeren willen opzetten tegen de samenleving was dat het ideale moment. Iedereen was toen opgejut. We waren in die periode dag en nacht op straat.”

“Het bewuste interview in P-magazine bevatte veel nuances, maar de titels waren zwart/wit en aangedikt. 'De Belgen moet erkennen dat zij racist zijn' stond er bijvoorbeeld, maar dat hebben we nooit gezegd. Wij hebben helemaal niet veralgemeend, maar wilden enkel uitleggen wat er verkeerd loopt, niet alleen in Mechelen maar in heel Europa. Waarom zijn jongeren zo gefrustreerd en waarom doen ze dingen die onaanvaardbaar zijn.”

Waarom doen ze dat dan?

“Je kunt het toch moeilijk ontkennen. Het racisme bij de politie is wetenschappelijk bewezen. Daar zijn onderzoeken naar gebeurd. De korpschef gaat dat niet tegenspreken. Maar racisme is er niet enkel in het korps van Mechelen, maar in bijna alle korpsen in Europa. We hebben nooit gezegd dat alle agenten racisten zijn, maar dat er racisme is bij de politie is gewoon waar. Zetten we jongeren op tegen de samenleving door daar op te wijzen? Door onze kritiek krijgen de jongeren meer zelfvertrouwen. Er is tenminste één organisatie die zegt wat zij denken.”

“Maar men moet een verschil maken tussen onze kritiek en het pedagogisch concept achter het jeugdhuis. Rzoezie is een werking die zich inpast in de samenleving en die jongeren een goed gevoel geeft, die jongeren aan het werk probeert te krijgen, die hen stimuleert om naar school te gaan en een diploma te halen. Ze vormt hen tot goede burgers die deelnemen aan de samenleving. Rzoezie ondersteunt de jongeren om burger te worden in de samenleving.”

Er zijn al verschillende pogingen geweest om de middelen van Rzoezie af te bouwen. Denkt u dat het nu wel gaat lukken?

“De meerderheid heeft zich blijkbaar wel vastgebeten in dit dossier. Tijdens de gemeenteraad zag je duidelijk hoe de verschillende partijen electoraal proberen te scoren op de kap van Rzoezie. Maandag beginnen de besprekingen over het plan om de genoemde onderdelen weg te halen uit de werking van Rzoezie. Het spijtige van de zaak is dat het stadsbestuur na die omstreden uitspraken nooit met ons in dialoog is willen treden. Ze heeft ons eerst de mantel uitgeveegd en plots komt ze af met een afbouwplan.”

lille,Tourcoing,Roubaix etc

Somers en co moeten maar eens een kijkje gaan nemen in de Noordfranse steden,daar kunnen ze de door hen hoog in het vaandel gevoerde repressieidee van nultolerantie t.o.v iedere andersgekleurde of anders uitziende mens met eigen ogen aanschouwen.Geen fraai beeld en beschamend voor iedere democraat.Ik hoop dat de politiediensten in Mechelen nog niet helemaal besmet zijn van het racisme zoals de politie in die noordfranse steden.Al vrees ik ervoor met dergelijk bestuur .En die zogenaamde brave groenen maar meehuilen met de wolven in het bos.

Reageren

Ik zou zeggen probeer dan al eens te reageren in de P magazine via een recht op antwoord. Want het was wel een redelijk strak interview.

Groetjes

"VB" = Van Butsel, gelezen op internet.

Met wat surfen komt u op volgende persmededeling:

Persbericht CD&V Mechelen

17 januari 2006

Genoeg gepraat, nu de daadkracht!

De top van Rzoezie blijft zitten. Rzoezie geeft hiermee opnieuw aan niet te willen ingaan op de uitnodiging van het stadsbestuur om het roer daadwerkelijk om te gooien, en mee te werken aan een positief integratiebeleid in Mechelen. Karel Van Butsel vraagt dat het schepencollege hierop daadkrachtig reageert: “De tijd van alleen praten is voorbij, we moeten nu actie ondernemen. Het samen leven in Mechelen verdient beter. Integratiebeleid is geen soap”.

Van Butsel wil geen afrekening met Rzoezie als organisatie. Maar als de bestuursleden van Rzoezie zich naar eigen zeggen niet wensen aan te passen aan de richting van het Mechelse integratiebeleid, dan moet daar rekening mee gehouden worden. Rzoezie keert dan terug naar zijn oorspronkelijke rol: een jeugdhuis met een werking voor kansarme jeugd, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Jotse. Ook financieel.

De financiële middelen voor de andere opdrachten (zoals Steunpunt tewerkstelling en het mobiele jeugdwerk) moeten volgens Van Butsel herbekeken worden. Die werkingen zijn immers cruciale hefbomen van een integratiebeleid, en het is net daar dat de top van Rzoezie faalt. Van Butsel benadrukt wel dat de middelen die de integratie moeten bevorderen, niet mogen verminderen. “Integendeel. Maar we moeten ze wel efficiënter inzetten Bijvoorbeeld op het vlak van tewerkstelling moeten we dringend betere resultaten boeken” aldus Van Butsel.

Voor Van Butsel blijft het verbeteren van de werking van “Steunpunt tewerkstelling” een noodzakelijke en zelfs prioritaire stap. Dit vergt de nodige tijd en moet voldoende worden voorbereid, maar het moment is aangebroken om constructieve actie te ondernemen. “Wie ooit de laatste rit van de ronde van Frankrijk wil winnen, moet de start van de eerste rit nemen. Het startschot kan morgen op het College van burgemeester en schepenen gegeven worden, zeker nu ook de bevoegde schepen Lamon (Groen!) verklaard heeft met ons standpunt akkoord te gaan”. Van Butsel benadrukt dat de middelen blijvend, creatiever én efficiënter ingezet moeten worden om de tewerkstelling van de meest kwetsbare groepen, en in het bijzonder van allochtonen, gevoelig te verhogen.

Contactpersoon: Karel Van Butsel ( gsm: 0477/43.60.50 ; mail karel.van.butsel@skynet.be: )

Het zou de Mechelse politici sieren op eerlijke de eerbiedwaardige manier aan politiek te doen, ipv aan electoraal en opportunistisch opbod.

Er bestaat toch zoiets als "het recht om gehoord te worden"? Waar is de wil om problemen op te lossen langs de weg van de dialoog?

Waarom willen VLD en CD&V zich zo sterk voordoen als een "beschaafd Vlaams Belang"? Duidelijk is: er bestaat niet zoiets als een beschaafde onverdraagzaamheid, voor geen enkele partij.

*

De politiediensten in mechelen zijn niet zo rassistisch als er overal wordt afgebeeld. Ze kunnen toch niet zomaar misdadigers laten doen, hiermee bedoel ik zowel blanken als anders gekleurden. Zolang het woord 'rassistisch' bestaat, bestaat er helemaal geen gerechtigheid. Het is het verkeerde excuus!! Het wordt inderdaad meer gebruikt als excuus (ik heb het niet gedaan, jij bent rassist!)! Criminelen moeten aangepakt worden, of het nu blanken of anders gekleurden zijn!!! Dus bezie mij NIET als rassist, vergeet dat woord, want dat ben ik niet, de meerderheid is dit niet! Zolang er gerechtigheid heerst en CRIMINALITEIT wordt aangepakt!!!

mvg