Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“Pure Coupure”: Gentse Big Jump voor proper water

“Pure Coupure”: Gentse Big Jump voor proper water

Op zondag 15 juli springen om 15u over heel Europa massaal mensen in rivieren en meren. Ze willen proper en levend water. De organisatoren van de Big Jump hebben een boodschap: iedereen kan zijn bijdrage leveren aan het verbeteren van de waterkwaliteit.

In België alleen al wordt op zestien plaatsen 'gejumpt'. Praktische informatie vind je hier.

Gentse Coupure: matige kwaliteit
Onze waterlopen worden dagelijks vervuild. Door de industrie, de landbouwsector én de vele huishoudens. Volgens de organisatoren van de Big Jump in Gent – het Gents Milieufront in samenwerking met Green Belgium, Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt Gent - is de waterkwaliteit van de Coupure al verbeterd. Maar het niveau blijft 'matig'.

Vroeger stonken de Gentse binnenwateren, en er was geen leven te bekennen. Als je in het water sprong werd je naar beneden gezogen door de vuiligheid. Dit is gelukkig allemaal verleden tijd. Maar echt goed is anders. De waterkwaliteit verbetert niet echt meer sinds midden de jaren negentig.

Oevers
Het Gents Milieufront is er van overtuigd dat groene oevers met riet en andere waterplanten een dynamiek in het watersysteem kunnen brengen die nu nog ontbreekt: de planten zuiveren mee het water en trekken dieren aan, die er op hun beurt weer voor zorgen dat er meer leven komt. De organisatoren pleiten ook voor 'vooroevers' waarop planten kunnen groeien. Zo worden grauwe oevers omgetoverd tot waardevolle groenzones waarlangs het aangenaam wandelen, fietsen en ontspannen is.

Deze Gentse aktie maakt deel uit van internationale actie: de Big Jump, een initiatief van het European Rivers Network dat de Europese kaderrichtlijn over water onder de aandacht wil brengen. Deze richtlijn schrijft voor dat het oppervlaktewater in Europa tegen 2015 een goede chemische en ecologische kwaliteit moet hebben.

www.gentsmilieufront.be