Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dure bollen op euromunt: Atomium passeert langs kassa

Dure bollen op euromunt: Atomium passeert langs kassa

BRUSSEL -- Het Atomium verschijnt binnenkort op de muntstukken van twee euro. In een vrij recent artikel op deze website gingen we in op het afbeeldingsrecht van het Atomium. Daaruit bleek dat het Atomium bij SABAM is geregistreerd. Op elke foto die in een commercieel medium verschijnt moeten rechten worden betaald.

boo.jpg

Navraag leert ons dat ook de Koninklijke Munt van België rechten moet betalen voor het drukken van de Atomium-munt. VZW Atomium en de Koninklijke Munt hebben een akkoord waarin staat dat het Atomium een X-aantal munten zal ontvangen om te verkopen als collector’s item. Hoeveel munten dat zijn is niet bekend en daar willen beide partijen ook niet op antwoorden: "Dat is een privé-aangelegenheid."

Een woordvoerder van de Koninklijke Munt: "Ik betreur het dat de afbeelding van het Atomium beschermd is. We evolueren naar Amerikaanse copyright toestanden. Alles wordt beschermd. Ik heb niets tegen SABAM of de VZW Atomium, zij doen enkel hun werk, maar het is niet juist dat de uitvoerder van de bouw van het Atomium, Waterkeyn de rechten op het Atomium kon opeisen en niet de architect."

‘Als Koninklijke Munt hebben we vaak te maken met auteursrecht," gaat de woordvoerder verder. "Voor alles moet betaald worden. Meestal gebeurt dat met akkoorden. Gelukkig is de afbeelding van de koning niet beschermd!’ (lacht)

smeedt de ijzers

free culture by Lawrence Lessig

we kunnen ons beter nu verzetten, dan te wachten tot we helemaal in de illegaliteit zitten

ook hier heeft men er last van: sargasso