[Foto's+interview] Oxfamkoe Leila: uitgemolken op de Gentse Feesten
[Foto's+interview] Oxfamkoe Leila: uitgemolken op de Gentse Feesten
Marc-Antoon18 juli 2007 – 15:34
GENT – Oxfam voert intensief campagne op de zomerfestivals. Het thema is dit jaar: “Stop de koehandel met melk”. Maar hoe maak je een complex verhaal over de gevolgen van vrijhandel hapklaar voor het feestende volkje? Door beroep te doen op een straattheatergezelschap, bijvoorbeeld.
Op de Gentse Feesten kon je dinsdag Les Passeurs de Rêves uit Doornik aan het werk zien. Ze beelden de lotgevallen uit van Leila, een koe die aan de slag gaat in 'de melkfabriek van de toekomst'.
Yves Coemans: “Vandaag staan we op de Gentse Feesten. Later gaan we ook nog naar andere steden en naar het Sfinksfestival in Boechout.”
Hebben jullie dit stuk speciaal gemaakt voor Oxfam?
Yves Coemans: “Ja, het is onze derde co-productie met Oxfam. Dit jaar gaat het over een moeilijk thema: voedselsoevereiniteit.”
Hoe pak je dat als kunstenaar aan, zo'n politiek beladen thema?
Yves Coemans: “Theater is altijd politiek, wat je ook doet. De uitdaging was vooral om van zo'n moeilijk thema iets te maken dat populair kan zijn, dat kan bekenen worden door iedereen, kinderen zowel als volwassenen. Iets dat overal kan worden opgevoerd ook. Daarom maken we straattheater.”
“We hebben samengewerkt met Oxfam maar ook met de satirische tekenaar NIX. Met z'n drieën hebben we ons afgevraagd hoe we een ontroerend verhaal kunnen vertellen over melk, want daar gaat het om, en met welke personages... We hebben gekozen voor Leila, een koe die op een kleine boerderij woont. Het soort boerderij waarvan er wereldwijd duizenden per dag verdwijnen. Ze wordt verplicht om zich in te schakelen in de melkproductie van een groot bedrijf, waar ze gekraakt wordt.”
Maar het probleem zit hem niet alleen in het lijden van de dieren...
Yves Coemans: “Het is veel meer dan dat. Die grootschalige melkveehouderij, die alles inzet op het verhogen van de productiviteit en bovendien subsidies krijgt, is rijk. Ze kan haar melk verkopen aan lagere prijzen dan de arme, kleine Afrikaanse boeren.”
Lees ook: Oxfam op Dour Festival: “Melk moet beschermd worden”
Achteraf werden de toeschouwers uitgenodigd een petitie te tekenen.
www.oxfamsol.be
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme