Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Schoten: zwart van het (eigen) volk?

Schoten: zwart van het (eigen) volk?

Naast het frisse en bijdehandse Verdraai de Wereld in Schoten is Schoten ook het objectief nr. 1 voor het Vlaams Belang. Juist OMDAT het een 'witte gemeente' is kunnen Belgische allochtonen minder weerwerk bieden en het Belang afblokken, zoals wel eens in Antwerpen het geval kan zijn.

Om welke reden stemmen nog al wat Schotenaars op het Vlaams Belang? Omdat het zwart loopt op straat, omdat er vooral Europeanen wonen die de beste bouwgronden en villa's afsnoepen, omdat Schoten in de oorlog al positie koos?

En kunnen de nieuwe Belgen voor enig tegenwicht zorgen in Schoten, zoals in Antwerpen allicht het geval zal zijn: van de 457.749 inwoners van Antwerpen zijn er 135.927 of 29,7% van vreemde afkomst, (22,2% van niet-Europese en 7,5% van Europese afkomst). 81.053 van hen zijn Belg geworden en zullen verplicht gaan stemmen. De anderen hebben stemrecht en zullen eveneens kunnen wegen op de kiesuitslag.

In Schoten is het helemaal anders. In deze witte gemeente zijn er 7,6% inwoners van vreemde afkomst waarvan 5,7% uit Europese landen. 3,5% zijn bv. Nederlanders, 0,6% is van Marokkaanse afkomst waarvan slechts 0,2% nog als vreemdeling ingeschreven. De niet-Europese vreemdeling zal het Vlaams Belang in Schoten dus niet van eventuele verdere expantie kunnen afhouden. Juist OMDAT er niet veel niet-Europese vreemdelingen wonen worden de witte gemeenten nog de belangrijke troefkaarten van het Vlaams belang. In de andere gemeenten, met driekwart Belgen onder de inwoners van niet-Europese afkomst kan dat wel eens anders zijn.

In de Nederlandse gemeenteraadverkiezingen heeft onmiskenbaar een zeker 'allochtoneneffect' gespeeld, ook al was daar reeds van vroeger het gemeentelijks stemrecht voor iedereen ingevoerd. Maar de vorige verkiezingen waren bij hen nog maar vier jaar geleden, en in Nederland bestaat stemrecht en geen stemplicht. een hogere opkomst was daar al voldoende om voor verandering te zorgen. In Vlaanderen zijn de vorige verkiezingen evenwel 6 jaar geleden en in 2005 was 3/4 van de allochtonen (niet-Europese afkomst) Belg geworden en die zijn nu verplicht te stemmen. Tevens is demografisch gezien de babyboom van de inwijkelingen 18 jaar en ouder geworden en kunnen nu voor het eerst gaan stemmen. Het kwart andere vreemdelingen zal voor het eerst op haar stemrecht aangesproken worden.

Bij de inwoners van Europese afkomst is maar een kwart Belg geworden en zij zullen dus veel minder wegen op de uitslag zoals in Schoten waar 5,7% van Europese afkomst is. De driekwart anderen zullen misschien, zoals bleek uit hun stemgedrag in 2000, niet geneigd zijn om zich aan te bieden aan de kieslokalen.

Het Vlaamse belang maakt uitaard ook deze analyse en zet haar kapitaal dus in op residentiële gemeenten waar de betere burgers zich als in een enclave hebben teruggetrokken en die op geen enkel vlak de weergave zijn van de leefomstandigheid en dynamiek van het levende Vlaanderen dat al veel verder geëvolueerd is dan in de hoofden van de Schotense burger.

Waarom stemt Schoten dan voor het Vlaams Belang en waarom worden andere partijen zenuwachtig. Niet om wat ze op straat zien maar om wat in hun hoofd leeft, het vooroordeel dat verankerd is, het stigma dat van de eigen ogen uitgaat naar het hart van de andere mens.

Tabel met alle inwoners volgens nationaliteit in Schoten is te vinden op www.npdata.be. Daar kan ook voor elke gemeente het % inwoners van vreemde afkomst per nationaliteit gevonden.