Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Townships en Toerisme.

Townships en Toerisme.

Onlangs wandelde ik door het dorp van Elandsbay. Sommige mensen geven het de naam township en anderen noemen het de community. Eigenlijk wel jammer het woord township want daarmee wordt een stempel gegeven aan de inwoners. Townships worden meestal geassocieerd met werkloosheid, criminaliteit, onveiligheid en armoede.
”Via de bezoeken kunnen toeristen het dagelijks leven in deze wijken leren kennen. Maar wat moet je van die bezoeken denken?” schrijft men op www.oxfamsol.be. Met dat gevoel zit ik ook, is het een mes dat langs twee kanten snijdt of een marketing die 1 zak vult.

Tegenwoordig speelt het toerisme hier lekker op in. Ik krijg zo een beetje het gevoel dat als je de Townships niet bezocht hebt, heb je Zuid Afrika niet gezien. En ga dan lekker terug naar huis met je foto’s die fier aan een rijk gevulde tafel worden getoond aan familie en vrienden. Je praat er nog een beetje over hoe zielig het er toch is maar is dit voldoende? Er zijn natuurlijk talrijke organisaties die prachtig werk leveren om de levensomstandigheden van de mensen te verbeteren terwijl het internet uitpuilt van het Township-toerisme. Alle grote toeroperators hebben het in hun pakket zitten. De Nationale parken doen het goed en op de tweede plaats staan de Townships. Toch wel een opmerkelijk gegeven. In de Nationale parken gaat men om de big 5 op te sporen met welk doel gaat men als toerist naar de Townships. Stel je voor dat een groepje toeristen in jouw straat loopt en door het raam van je badkamer komt kijken tewijl je je tanden aan het poetsen bent. Ik wil hier niet elke toerist over deze kam scheren maar wil hiermee op een bewuste kritische manier kijken met respect voor het individu.
Ik las op http://www.wereldcontact.nl/site/reizen_twee_print.aspx?tabid=427 met als titel “Townships, the good, the bad and the ugly”. Who is the good, the bad and the ugly?
”De zwarte Afrikanen, die meestal in de mijnen en de industrie hun brood verdienden, vestigden zich buiten de steden in townships.” Net of ze de keuze zelf hebben gemaakt!
“Het maakt eigenlijk niet zo gek veel uit voor welk township je kiest. In ieder township ontdek je het echte Zuid-Afrika. Bij een bezoek aan dit wondermooie land mag een excursie naar een township gewoonweg niet ontbreken.”
Neen dit is niet het echte Zuid-Afrika maar het ontwrichte Zuid-Afrika door jaren in apartheid te leven. De mensen zijn verdreven uit hun woningen, moesten soms op een nacht hun woningen verlaten, hadden soms de tijd niet om hun inboedel mee te nemen. Inderdaad het maakt niet veel uit voor welk Township je kiest, de mensen leven jammer genoeg allemaal in dezelfde ontwrichte arme situatie.
”In Intabazwe (Harrismith) kun je in de Trust-Me-kapsalon je haar in Afrikaanse stijl laten kappen en aanschuiven bij leerlingen die in hun schoolpauze 'spy-kos' (half brood met vis uit blik) eten.” Half brood met vis uit blik: kan wel eens lekker zijn maar als dit hun beste kost is zit er toch wel iets scheef. Hoe komt het dat in de dorpen aan de kust waar visvangst hun bron van inkomen was en de mensen nu amper zelf de vis op hun bord zien. Hier in Elandsbay is de visserij eigendom van een familie die zijn werknemers 300 rand per week betaald. Ja inderdaad met zo’n laag inkomen kan je je niet dagelijks een deftige kost permiteren voor het ganse gezin.
Op de website van www.saweb.co.za lees je “The South African Townships are the true jewels of the country. Dit lees je toch met een groot vraagteken als je naar de geschiedenis kijkt en leest hoe de Townships ontstaan zijn.

”De Zuid-Afrikaanse townships lokken steeds meer toeristen. Soweto, ooit de aard van het verzet tegen de apartheid, is inmiddels zelfs de belangrijkse toeristische bezienswaardigheid van Johannesburg geworden. Het township-toerisme is een echte miljardenindustrie geworden...” http://managing21.skynetblogs.be/post/4049474/townships-toplocatie-afrik...
Een miljardenindustrie, hoe lang speelt het toerisme hierop in, 5, 8 jaar. Waar gaat het geld dan naar toe als men kijkt naar de huidige toestand of houdt men deze toestand bewust aan omdat het Township-toerisme zoveel opbrengt?Diederik

Gepost door Diederik
20.07.2007