Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / Zuid-Afrika

Child Protection Week

Child Protection Week is een jaarlijkse campagne van de Zuid-Afrikaanse regering onder leiding van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, in samenwerking met andere ministeries en maatschappelijke organisaties.

Belangrijke partners zijn Childline en Unicef. Het doel van Child protection Week is het bevorderen van de cultuur en respect voor de rechten van het kind en te zorgen dat alle kinderen opgroeien in een omgeving die veilig is tegen misbruik, verwaarlozing en uitbuiting.

Lees meer / 0 comment(s)

Verkiezingen op Elandsbay

foto1.jpg
De resulaten zijn momenteel nog niet bekend. In sommige gebieden zijn de stemkantoren langer opengebleven door de lange rijen en om iedereen de kans te geven om zijn stem uit te brengen.

Volgorde ANC ID en DA. COPE heeft niet veel stemmen gehaald in Elandsbaai waar heel wat mensen hier tevreden voor zijn..

Lees meer / 0 comment(s)

Murga goes South Africa: Fotoreportage

Een van de groepen die deelneemt aan het murga-project bestaat uit leerlingen van een lagere school uit Soweto. Ze krijgen les van Tladi, een muziekleraar die zich erg actief inzet voor de murga. Hij vraagt ons of we geen zin hebben om een bezoek aan zijn school te brengen. Wat een vraag... natuurlijk willen we dit doen!

Lees meer / 0 comment(s)

Murga goes South Africa: week 1 part 2

Behalve wij, verblijven er ook nog andere groepen in het Ipelegeng Community Centre, zo ook de jeugdafdeling van het ANC. Jongeren van over heel het land zijn bijeen gekomen om een nieuwe leider voor hun afdeling te kiezen.
Regelmatig zien wij hen vurig zingen, klappen en dansen op het binnenplein, die gezangen blijken strijdliederen die gezongen werden tijdens de Soweto Uprising op 16 juni 1976.

Lees meer / 0 comment(s)

Murga goes South Africa: week 1

Het murgaproject is dinsdag van start gegaan en was van de eerste dag al een groot succes.
We zijn allemaal overdonderd door de grote opkomst van de deelnemers, aangezien er ook veel bestaande groepen deelnemen, hielden we de eerste dag een toonmoment.
Wat ik toen gezien heb, had ik nog nooit gezien, zoveel talent en creativiteit in Soweto!
De voorstellingen bestonden uit dans, theater, muziek en zang, de thema`s die werden aangehaald waren voornamelijk HIV en liefde, geen struisvogelpolitiek hier. HIV is aanwezig en er wordt over gesproken!

Lees meer / 0 comment(s)

Murga goes South Africa

Dertien Antwerpse murgueros en murgueras zitten van 22 november tot 22 december een maand lang in Zuid-Afrika. Vorig jaar werden in Soweto door enkele leden van Lamourgaga en de Internationals de eerste kiemen gelegd van de Murga. Dit jaar worden de zaadjes uitgezaaid naar Durban.

Lees meer / 0 comment(s)

De iets wat ruwere kant van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een prachtig land om in te wonen en heb hier al heel leuke momenten beleefd, maar vorig weekend was het toch wel even schrikken... Ik zat vorige week in een “shabeen” (*) met wat vrienden te kletsen maar dit was van korte duur.
Op een bepaald moment ontstond in de shabeen een hevige discussie en meestal blijven die niet alléén bij woorden dus is het beter om je niet al te veel te mengen. Ik kreeg al snel een heel naar gevoel en verplaatste me naar een andere ruimte met nog enkele mensen terwijl plots een pistool afgevuurd werd. Gelukkig was niemand gewond geraakt.

Lees meer / 0 comment(s)

Hevige regen in Zuid-Afrika

Delen van de Western Cape zijn nog steeds gehavend door intermitterende stortregens en sterke winden. Verscheidene dorpen en boeren in de Boontjies Rivier een gebied in Citrusdal in de Olifants River Valley zijn nog steeds afgesloten van de buitenwereld. Hier in Elandsbaai stroomt het water van de bergen naar de rivier “de verloren vlei” die dreigt uit de oevers te treden.

Lees meer / 0 comment(s)

Een duistere avond voor meisje van 17

Vorige zaterdag was ik jammerlijk onrechtstreekse getuige van een verkrachtingszaak in dit kleine dorp. Een meisje van 17 kon amper zeggen wat er gebeurde maar op aandringen van vrienden wou ze dan uiteindelijk toch wel zeggen wat er gebeurde en wees dan ook meteen de dader aan. Snel belden haar vrienden de politie die op hun beurt mij vroegen om haar samen met de vrouw waar ze momenteel verblijft, naar het politiestation te brengen voor verhoor. Het meisje komt al uit een verwrongen gezin, haar moeder woont mijlenver van hier en de vader kijkt niet om naar haar.

Lees meer / 0 comment(s)

Een begrafenis in Elandsbaai

Als fotograaf word ik hier regelmatig gevraagd om foto’s te nemen van feestjes en andere gelegenheden maar ook van begrafenissen. Deze keer was het een jammerlijk heengaan van Joanne Magreth die op 15 jarige leeftijd overleed aan Tuberculose. Turberculose is een ziekte die normaal goed te genezen is met een kuur van verschillende antibiotica. In Zuid-Afrika heerst er een 'superresistente' vorm van tuberculose. Deze extreme vorm van multiresistente tbc is zeer moeilijk behandelbaar omdat het ook niet reageert op de tweedelijns-medicijnen.

Lees meer / 0 comment(s)

Mandela organisatie schenkt meer dan 2.2 miljoen Rand

Nelson Mandela sluitte zich aan bij de onafhankelijke kranten "strijd tegen vreemdelingenhaat", met een donatie van R1-miljoen. De donatie was afkomstig van de groep Mandela organisaties en is ondertussen opgelopen tot meer dan R2,2 miljoen. Mandela is van mening dat de mensen die hebben geleden onder dit geweld niet verder moeten lijden door de gevolgen," zei Achmat Dangor (Nelson Mandela Foundation).

Lees meer / 0 comment(s)

Vredenburg lijkt vredig te zijn

Vandaag ontmoette ik een aantal vluchtelingen in Vredenburg. Hun reacties zijn uiteenlopend maar vooral bedroevend. "Wij hebben toch niets verkeerd gedaan, we zijn gevlucht uit ons land om te overleven en hadden nu een veilig oord gevonden waarin we ons gelukkig voelden maar dit, neen dit is te veel voor ons. De mensen vielen ons aan om ons uit het dorp te verjagen en wij hebben dan maar besloten om ons niet met geweld te verzetten want dit lost niets op vertelde een radeloze jonge vluchteling."

Lees meer / 0 comment(s)

Ghislain Kanga "Ik hou er niet meer van om in dit land te blijven"

Volgens de laatste berichtgevingen is de situatie onder controle maar ik hoor nog steeds dat grote waakzaamheid nodig is. Intussen hebben politie-ambtenaren in Vredenburg verklaard dat zij onderhandeld hebben met diverse betrokken partijen om het mogelijk te maken voor de vreemdelingen zo snel mogelijk terug te keren naar hun huizen. Inspecteur Jacobus Fortuin zei dat meer dan 600 buitenlanders werden geevacueerd naar een feestzaal in Vredenburg in het weekend als voorzorgsmaatregel na xenofobe aanvallen die elders in de provincie uitbraken.

Lees meer / 1 comment(s)

Ook andere steden aan de West-Coast bleven niet gespaard dit WE

Vandaag kreeg ik terug de politie aan de deur om te kijken of alles nog rustig was en zag duidelijke een bekommernis op hun gezicht. Ze zeiden me duidelijk heel waakzaam te zijn en hen onmiddelijk te contacteren bij enig probleem. Ik kon het haast niet geloven maar na een gesprek met Helene Meissenheimer(journaliste van de Westlander) waardeer ik ten zeerste hun bekommernissen hier in Elandsbay.

Helene Meissenheimer

Lees meer / 0 comment(s)

Advocaten stellen een 24-uur rechtssysteem voor in Zuid-Afrika

De aanhoudende misdaden in Zuid-Afrika dreigen meer en meer te ontsporen en de regering heeft kennelijk moeite met het beperken ervan. De leden(Advokaten Sharise Weiner SC, Donovan Smith and Shaida Mahomed) van de juridische beroepsgroep in Zuid-Afrika hebben besloten om stap voorwaarts te bieden met de oprichting van een 24-uurs gerechtsysteem. Het gerecht, dat zal reageren op de arrestaties, wordt vrijwillig bemand door leden van de beroepsgroep.

Lees meer / 0 comment(s)

Men oogst wat men gezaaid heeft

In de kranten kan men lezen dat de rust aan het terugkeren is maar toch is waakzaamheid geboden. In Johanesburg kwamen zaterdag duizenden mensen op straat als protest op het xenophoob geweld. Sommige demonstranten droegen borden met de boodschap “Xenophobia kwetst zoals apartheid” (Mail Guardian)

”We zijn allemaal beschaamd. Als Zuid-Afrikaan ben ik beschaamd dat zoveel desastreuze dingen gebeurden in ons land.” Mangosuthu Buthelezi, the Inkatha Freedom Party leader. (SABC News)

Lees meer / 0 comment(s)

Xenofoob geweld in Zuid-Afrika breidt zich uit tot de West-Kaap

Zonet de politie aan de deur gehad. Ze vroegen me hoe ik me voelde en een verhoogde veiligheidstoestand is ingeschakeld om alle buitenlanders in het Dorp te beschermen voor eventuele aanvallen. Men roept op om kalm te blijven maar bij enige onregelmatigheid de politie direct op de hoogte te brengen. Het gevaar op agressie naar buitenlanders zal niet zozeer uit het het dorp zelf komen maar er wordt gevreesd dat de mensen van de townships uit Kaapstad naar de dorpen komen.

Lees meer / 1 comment(s)

Visvangst in Elandsbaai

In het kleine dorp Elandsbaai is visvangst een belangrijke bron van inkomen. Deze foto is genomen tijdens een van de visvangsten op snoek. De snoek wordt meestal ter plaatse verkocht voor een 20 a 30 rand per stuk. Een goed vangst levert ongeveer 50 vissen op.
Weinig boten zijn uitgerust met een motor en wordt er aldus met peddels op zee gegaan.Lees meer / 0 comment(s)

Warm water wordt toegankelijk voor de armen in de West-Kaap in Zuid-Afrika

Warm water wordt toegankelijk voor de armen in de West-Kaap in Zuid-Afrika. Het is geen uitzondering dat je geen warmwaterkraan tegenkomt in de huishoudens langs de West-Kaap. In de meeste woningen van de arme mensen is er geen warmwater installatie voorzien om vooral electriciteit te besparen op hun prepaid abbonnement. Een warmwaterkoker of een klein electrisch vuur is dan meestal de enigste manier om water te warmen. De kost van een gewone geiser is meestal ook te hoog voor de mensen.

Lees meer / 0 comment(s)