Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Sfinks: ontdek de wereld in Boechout

Sfinks: ontdek de wereld in Boechout

Donderdagnamiddag is het zover: om 16 uur opent het Sfinksfestival voor de 32ste keer de deuren. Vier dagen lang is het Molenveld in Boechout het decor voor tal van concerten, een kinderdorp, restaurants met een wereldkeuken en een festivalmarkt waar onder meer ngo's en sociale organisaties zich voorstellen. Op de verschillende podia staan zoals gewoonlijk zorgvuldig uitgekozen groepen en muzikanten uit alle hoeken van de wereld.

interview-krotal-1_1.jpg

Krotal (Kameroen) brengt melodieuze rap op Sfinks (foto: Inge Driesen)

Donderdag gaat Sfinks 2007 van start met het openingsfeest. Tijdens dat feest treden onder meer de Tashi Lhunpo Tibetan Munks op. De groep Tibetaanse monniken uit het Tashi Lhunpo-klooster reizen de wereld rond om zoveel mogelijk mensen te laten kennis maken met hun rituelen. Ze zullen tijdens het Sfinksfestival op donderdag, zaterdag en zondag aanwezig zijn en concerten geven op verschillende podia.

Daarnaast is er donderdag heel wat te doen voor de kinderen. Zo zijn er optredens van de Fanfakids, een groep jonge muzikanten uit Molenbeek, en van Flanders Ethno, een muzikaal uitwisselingsproject met jongeren van over heel de wereld. Zij volgen een ganse week muziekworkshops en stellen op Sfinks de resultaten daarvan voor.

Dergelijke ontmoetingen tussen muzikanten is essentieel voor Sfinks, vertelt Patrick De Groote, coördinator van het festival: "Zowel ontmoetingen tussen muzikanten onderling en tussen de muzikanten en het publiek vormen twee belangrijke peilers van Sfinks. We willen dan ook drempelverlagend werken, door bijvoorbeeld niet alle muzikanten automatisch op een podium te laten optreden. Sommige muziek wordt nu eenmaal op een andere manier gespeeld, bijvoorbeeld tussen het publiek."

Niet enkel de rituelen van de Tashi Lhunpo-monniken komen aan bod tijdens deze editie van Sfinks. Onder de noemer 'Sfinks goes ritual' wil het festival het publiek immers kennis laten maken met oude en nieuwe rituelen. Zo kan je zaterdag gaan luisteren naar de mystieke melodieën van Mukhtiar Ali uit Rajasthan. Hij brengt zowel traditionaal soefistische muziek als volksliederen uit Rajasthan. Zondag is het de beurt aan Baka Gbiné, die traditionele pygmeemuziek- en dans brengen.

Ook Afrika staat centraal op deze editie van het Sfinksfestival. In samenwerking met drie Afrikaanse festivals in Mali, Kameroen en Gabon stelt Sfinks dit jaar een staalkaart van de Afrikaanse muziek voor. Er zijn de bekendere namen zoals Baaba Maal (Senegal) op zaterdag en reggaester Alpha Blondy (Ivoorkust) op zondag. Sfinks haalt echter ook opkomend talent naar België, zoals Adama Yalomba, die zaterdag traditionele instrumenten bespeelt uit Mali, en Bassekou Kouyaté, die zondag Malinese blues speelt.

Anders dan vorige jaren staat de vrijdagavond op Sfinks dit jaar in het teken van zigeunermuziek. Met 'Gypsyland Extravaganza' bouwt Sfinks op vrijdagavond een wild feestje. Mahala Rai Banda uit Roemenië speelt heftige zigeunerpop uit de getto's van Boekarest. Duvacki Orkestar Kristali, een brassband uit Macedonië, zorgt dan weer met swingend trompetgeschal voor ambiance. Nadien neemt DJ Gaetano Fabri over: hij draait uiterst dansbare balkanmuziek, totdat Sfinks vrijdagavond het licht uitdoet.

Sfinks besteedt dit jaar ook heel wat aandacht aan hip hop. Uit het Centraal-Afrikaanse Kameroen komt Krotal (zie foto). Hij maakt melodieuze rap met sterk cultureel en maatschappelijk getinte teksten. Er is trouwens meer Afrikaanse hip hop te vinden op Sfinks: de toppers van de laatste twee edities van het Gabao Hiphop Festival in Libreville (Gabon) passeren allemaal de revue. Daarnaast is er DAM, een militante Palestijnse rapgroep, MC Malcriado, een Kaapverdisch collectief en Red A, hip hop uit Antwerpen.

Muziek van over heel de wereld dus op Sfinks dit weekend, al gebruikt coördinator Patrick De Groote de term 'wereldmuziek' liever niet. "Wij hebben het liever over cultureel geöriënteerde muziek. De muziek op Sfinks refereert immers naar de cultuur van de muzikanten. Ze vertelt ons iets over de wereld waarin we leven."

Een weekend lang kan je die wereld komen ontdekken in Boechout.

Sfinksfestival, van donderdag 26 tot en met zondag 29 juli op het Molenveld in Boechout.