Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Elfjarige Angelica slachtoffer van racistische verklikker

Elfjarige Angelica slachtoffer van racistische verklikker

BRUSSEL -- Toen de elfjarige Angelica samen met haar moeder werd opgepakt aan een bushalte in Dilbeek was dat niet na een toevallige politiecontrole. De politie viseerden hen omdat ze een telefoontje hadden gekregen van een inwoner van Dilbeek die kloeg over “twee zigeuners” die gezien hun huidskleur wel “dieven” moesten zijn.

Het bericht staat vandaag in Le Soir, de Franstalige krant die hard van leer trekt tegen de regering en de dienst vreemdelingenzaken die Angelica en haar moeder zo snel mogelijk het land uit willen zetten. “Zonder die valse en xenofobe aanklacht, zouden Angelica en haar moeder nog steeds in hun appartement in Sint-Joost zitten, rustige dagen doorbrengend in afwachting van het begin van het schooljaar waar het meisje ongeduldig op wacht”, schrijft Le Soir.

De krant citeert ook twee psychologische rapporten over de schrijnende toestand van het meisje. Ook kinderrechtencommissaris Claude Lelièvre wordt geciteerd. Hij heeft het over lokalen in gesloten centrum 127 bis vol graffiti die stinken naar urine.

De Dienst Vreemdelingenzaken liet ondertussen weten dat de vliegtuigticketten voor de twee klaar liggen. Maandavond rond zes uur worden ze op het vliegtuig richting Amsterdam gezet om vandaar terug te keren naar Quito in Ecuador, het land dat ze in 2003 achterlieten om een toekomst op te bouwen in België.

In een editoriaal van Le Soir klinkt het zo: "Het lijkt ons dat Angelica en haar moeder na het racistische vergrijp op zijn minst excuses verdienen van de overheid en een annulatie van de van de gevolgen die er uit voortkomen. Een administratie, net als een justitie, die de toepassing van de wet legitimeert met racistische aanklachten diskwalificeert zichzelf en kan slechts de grootste onrust inspireren."

nazikampen

127 bis roept ook herinneringen op aan nazikampen.En verklikkingen waren in de jaren 30 en 40 ook in.