Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Sfeer opsnuiven op de Sfinksmarkt

Sfeer opsnuiven op de Sfinksmarkt

Geuren en kleuren uit alle windstreken komen hier samen. Van overal komen verkopers naar hier om hun producten aan te bieden. NGO's halen alle trucs uit de doos om het publiek te beroeren. En bezoekers gaan hier naarstig op zoek naar dé zomer-outfit.

We zijn aangekomen op de wereldmarkt van Sfinks. Mina Essabri is verantwoordelijke voor het marktje, ze leidt ons rond. De hoofdbedoeling is een ontmoetingsmoment te creëeren tussen de NGO's en het publiek. Maar ook producten van over heel de wereld worden hier aangeboden.
Mina's grootste werk bestaat uit het uitnodigen en inschrijven van die marktkramers. Een drietal maanden is ze daarmee bezig. Het is vooral zoeken naar een evenwicht tussen de aangeboden producten. Sommige marktkramers stallen hier al jaren hun producten uit, andere zijn echte groentjes op dit alternatieve festival.
"Het werk blijft ongelooflijk boeiend, leerrijk en inspirerend," besluit Mina.

IMG_8335_3 (artikel).jpg

Deze Toeareg woont in de Sahara. Hij reist al een maand van festival naar festival, zo stond hij ook al op Couleur Café in Brussel. Zelfgemaakte juwelen stalt hij hier trots uit. "Sfinks is toch speciaal, ik ontmoet hier Afrikanen die ik niet tegenkom op een festival als Couleur Café."

IMG_8364_3 (artikel).jpg

Al drie jaar komt deze man van Nederland naar Sfinks. Over het slechte weer vertelt hij: "Moeder Natuur heeft altijd haar eigen verrassing, but that's part of the game." De spulletjes komen van overal uit Afrika. Zoals een speciale stoeltje uit Senegal met koehorens die dienst doen als poten. De organisatie is volgens hem perfect: "Ik geef ze een 8 op 10."

IMG_8376_2 (artikel).jpg

Ook Ecuadoriaanse spulletjes komen hier aan bod. Deze twee Ecuadorianen wonen in Antwerpen en zijn hier voor hun tweede jaar op Sfinks. Ze verkopen traditionele artikelen. De haren van kindjes worden hier ingevlochten in mooie kleuren.

IMG_8398_2 (artikel).jpg

Dit creatief duo houdt het origineel, want grote business schrikt hen af. Het is hun eerste keer hier op Sfinks. Ze wonen in Londen maar zijn van origine Congolees. Je vindt hier handgemaakte juwelen, accesoires en kleren voor elke dag. Hun inspiratie komt uit Afrika, Azie en Zuid-Amerika. Ze trachten al deze culturen te gieten in één geheel. Het resultaat mag er zijn.

IMG_8530_2 (artikel).jpg

Ook Greenpeace heeft hier een standje. Je kan je hier informeren en meedoen aan een leuke energiequiz. "Vooral de aanwezigheid op het festival telt: alle beetjes helpen," licht een enthousiaste vrijwilliger mij toe. Twee Greenpeace-medewerkers geven je hier graag tips om te besparen op energie.

Voor meer informatie: www.greenpeace.be

IMG_8548_2 (artikel).jpg

Art voor Afrika
Zes mama's richtten drie jaar geleden dit project op in Senegal. Ze steken er veel van hun vrije tijd in. Zo organiseren ze benefietavonden met tal van concerten. Op die manier vonden Koen en Kris Wouters, Bart Peters, Annemie Struyf en Lieve Blancaert ook hun weg naar dit mooie initiatief. De laatste jaren werd al 322.000 euro ingezameld. Niet mis, maar daar mag zeker nog een centje bij. De opbrengst ging onder andere naar een kliniek en een schooltje. Op 6 september wordt er in het teken van het project een openluchtconcert op poten gezet in het Rivierenhof in Deurne.

Voor meer informatie: www.artforafrica.be

IMG_8557_2 (artikel).jpg

Stichting kleuters van Kenya
De Surinaamse vrouw die het standje begeleidt, woont in Kenia, maar tijdens de zomermaanden doet ze festivalletjes aan in Belgiê en Nederland. Ze staat al zeker vijf jaar op Sfinks. De stichting richt onderwijsprojecten op in Kenia. Met haar standje wil ze informatie geven, maar ook mensen zoeken die een kindje willen sponseren of geld willen doneren. "Ik heb hier op Sfinks al met twee mensen gepraat die naar Kenia gaan en ons project nu komen bezoeken. Ik heb ook nog een meisje kunnen bereiken die nog contact met me gaat opnemen. Dus dat is goed."

Voor meer informatie: www.watotowakenya.com

IMG_8592_2 (artikel).jpg

"Kijk eens boos."
Artsen Zonder Grenzen zoekt elk jaar een onderwerp dat te maken heeft met het werk dat ze doen en dat ze naar voren willen brengen in de media. Dit jaar staan ze met een originele actie op Sfinks. Ze duwen een camera voor je neus en de bedoeling is dat je heel boos kijkt, omdat je het niet eens bent met de weinige rechten van vrouwen in sommige landen. 'Angry faces' is de toepasselijke naam van hun actie. De bedoeling van deze campagne is mensen bewuster maken. De foto's worden op hun website geplaatst.

Voor meer informatie: www.angryfaces.be

IMG_8606_2 (artikel).jpg

Amnesty International
Deze jonge helden van 'Helden voor geen geld' nemen je mee in de wereld van de mensenrechten. Een reuzegrote Cowboy Henk met dito cape maakt het geheel compleet. Rozemie, Jelle, Jolijn en Mike maken je enthousiast warm voor hun actie. Voor één euro per maand wordt je op de hoogte gehouden over dringende acties en wordt je hun persoonlijke held. Ze zijn met Sfinks niet aan hun proefstuk toe. Zo stonden ze ook al op Dranouter, Rock Werchter en Pukkelpop.

Voor meer informatie: www.amnesty.be

IMG_8610_2 (artikel).jpg

Werner en Cindy komen voor het tweede jaar op rij helemaal uit Kessel om te komen genieten van de sfeer op Sfinks.

IMG_8614_2 (artikel).jpg

Jelle en Iza komen vooral voor de gipsymuziek, ze zijn voor de eerste keer naar Sfinks. "We zijn nog maar net aangekomen. We hebben een lange fietstocht achter de rug en zijn dringend op zoek naar pintjes."

IMG_8627 & IMG_8630 (artikel).jpg

Pauline en Luna
We treffen de juiste personen. Luna blijkt een eregast te zijn: ze is de kleindochter van de stichters van Sfinks. "Er zijn hier kei-grave hippiebroeken te koop en ze hebben hier ook lekkere waterpijpen."

IMG_8641_2.jpg

Hans en dochtertje Jitske
"Vooral de sfeer hier springt in het oog."

IMG_8660 & IMG_8666 (artikel).jpg

Louis, Remco, Noah, Arlindo en Erika
Louis: "Wij komen hier al meer dan 25 jaar. Arlindo, Erika en Noah komen zelfs helemaal van Duitsland voor dit festival."

IMG_8723_2 (artikel).jpg

Brigitte en Giggy, samen zijn ze 'Gibritex'
Het begon allemaal met een schoolproject van één van Giggys kinderen. Het werd zo'n groot succes dat uitbreiden noodzakelijk bleek. De zelfgemaakte kussens hebben een winterkant en een zomerkant. Het ontwerp komt uit Afrika en de stof wordt in Nederland bedrukt. "De kant met hartjes is voor je geliefde, de andere kant haalt het wilde in je naar boven, zoals het wilde paard van Afrika."