Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mijnbouwconflict in Peru ontaardt

Mijnbouwconflict in Peru ontaardt

Axa hoofdaandeelhouder van omstreden Monterrico Metals


Duizenden Peruaanse landbouwers dreigen het slachtoffer te worden van de komst van een nieuwe mijn. Het Britse Monterrico Metals wil de tweede grootste kopermijn van Peru starten in het brongebied van de Amazone. De enorme risico’s voor het leefmilieu en de landbouwersfamilies stroomafwaarts zijn evident. De uiterst zeldzame bergtapir wordt bedreigd in zijn leefgebied. Duizenden landbouwers vrezen voor vervuiling van hun drinkwater door de kopermijn, waar per dag 120 duizend ton rots zal afgegraven worden.

Bij de repressie van de protesten tegen de mijnontwikkeling vielen al twee doden. De spanning in het gebied stijgt. Op 12 maart 2006 leidde de social responsibility manager van Monterrico metals een aanval op een vreedzaam congres over mijnbouw en duurzame ontwikkeling. Verschillende deelnemers geraakten gewond.

Momenteel is milieuactivist Nicanor Alvarado Carrasco in België om te getuigen over de protesten tegen Monterrico Metals. Naar aanleiding van zijn bezoek publiceert Netwerk Vlaanderen het onderzoeksdossier Goudkoorts in Peru. Netwerk Vlaanderen bewijst dat het Britse Monterrico Metals mensenrechtenschendingen begaat door:

  • een grootschalig mijnbouwproject op te starten zonder de instemming van de lokale bevolking
  • de politie op te zetten tegen de lokale bevolking die omheen de kopermijn leeft. De politie doodde al twee manifestanten.
  • de gewelddaden van haar eigen werknemers tegen lokale landbouwers

Toch is AXA bank hoofdaandeelhouder (10%) in Monterrico Metals. Ze riskeert verdere betrokkenheid bij ernstige mensenrechtenschendingen.
Daarom lanceert Netwerk Vlaanderen vandaag een internationale oproep tot desinvestering uit Monterrico Metals.

Ze vraagt aan investeerders om zich terug te trekken uit Monterrico Metals zolang het bedrijf doorgaat met het Rio Blanco project. Bovendien herhaalt ze haar campagne-eis: publieke en private financiers moeten een mensenrechtenbeleid voor investeringen ontwikkelen

Om beide eisen kracht bij te zetten, herinnert Netwerk Vlaanderen in het dossier Goudkoorts in Peru aan een ander project in het land: Camisea. In dat desastreuze gasontginningsproject participeren Tractebel-Suez, Jan de Nul en via hen de Nationale Delcredere Dienst. De gaspijplijn waarvan Tractebel-Suez mede-eigenaar is, sloeg al vijf maal lek. Het gevolg: ernstige milieuvervuiling in het ongerepte Peruaanse Amazonewoud en verschillende gewonden. Tractebel-Suez en de Delcredere Dienst zijn medeverantwoordelijk voor de inbreuken op de rechten van de inheemse bevolking en haar leefomgeving, die het gevolg zijn van de gaslekken. Ze negeerden risico’s en investeerden toch in Camisea.