Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Genadeslag voor CPE op paasmaandag? Een stand van zaken

Genadeslag voor CPE op paasmaandag? Een stand van zaken

BRUSSEL/persagentschappen -- “Pure speculatie.” Met die woorden drukte de Franse premier de Villepin de geruchten als zou hij van plan zijn ontslag te nemen de kop in. Wel liet hij verstaan dat er zonder taboe onderhandeld kan worden. Vraag is of dat genoeg is voor de vakbonden en studenten die eisen dat het jongerencontract CPE op paasmaandag dood en begraven is.

De Villepin had zelf een groot aandeel in de speculaties. Woensdag liet hij optekenen dat hij en hij alleen de nodige conclusies zou trekken uit de onderhandelingen tussen zijn eigen partij UMP en de vakbonden. Commentatoren zagen twee mogelijke interpretaties. Ofwel maakte de Villepin duidelijk dat hij op de commandopost blijft ondanks de onderhandelingen waar hij niet bij betrokken is. Ofwel bedoelde hij dat hij ontslag zou nemen als het CPE zou worden ingetrokken. Villepin lijkt dan toch het eerste bedoeld te hebben.

De ontmoetingen tussen de tegenstanders van het CPE en de parlements- en senaatsleden van de UMP zijn woensdag van start gegaan. Er werd gekozen voor wat in België sinds vorig jaar de biechtstoelprocedure heet. Vakbonden en studentenorganisaties mogen elk om beurt bij UMP-fractieleiders in de senaat en het parlement langs. De tegenstanders zijn echter niet van plan om zich uit elkaar te laten spelen. Voor de start van de ontmoetingen stelden ze een gemeenschappelijke verklaring op waarin herhaald werd dat het doel van de acties onveranderd blijft: het CPE moet er aan.

Deze keer is er ook een deadline. Voor het begin van de parlementaire paasvakantie op 17 april moet er een wet worden gestemd waarmee het CPE wordt ingetrokken. Op maandag 10 april zitten de vakbonden en studentenorganisaties opnieuw bij elkaar. Als dan nog niet vast staat dat de wet er komt, beslissen ze over nieuwe acties. “Zonder enig actiemiddel uit te sluiten,” klinkt het wat dreigend. Jean-Claude Mailly van de vakbond FO voegde er aan toe dat het CPE snel de genadeslag moet krijgen. Studentenleider Bruno Julliard waarschuwt de regering: “Het is geen goed idee om tijd te proberen winnen.” Hij riep meteen ook de actievoerende studenten op om niet te versagen.

Niet alle vakbondsvertegenwoordigers of studentenleiders trekken dezelfde conclusies uit de eerste biechstoelgesprekken. “We hebben geen enkel antwoord gekregen,” zegt François Chérèque van de CFDT. Volgens Bernard Thibault van de CGT lijken alle opties nog open. Jacques Voisin van de CFTC vond dan weer dat de situatie volledig geblokkeerd zit. François Chérèque zei anderzijds wel dat hij de indruk had dat de verkozenen van de meerderheid bezig lijken aan een aftocht. Enkele UMP-leden durven nu al openlijk te zeggen dat het CPE dood is. Anderen blijven echter herhalen dat er enkel onderhandeld kan worden over een verbetering van het CPE. Het ziet er dus niet meteen naar uit dat er snel een einde komt aan de sociale strijd in Frankrijk.