Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

SP.a Londerzeel spreekt zich uit tegen het Generatiepact

SP.a Londerzeel spreekt zich uit tegen het Generatiepact

De SP.a afdeling Londerzeel is bekommerd om de teloorgang van de sociale rechtvaardigheid in onze samenleving. Daarom kan ze niet akkoord gaan met de maatregelen uitgevaardigd door de regering naar aanleiding van het eindeloopbaandebat, en dus ook niet met de houding van de SP.a top in deze.

Het geheel van deze maatregelen vermindert de sociale rechtvaardigheid in onze samenleving omdat enerzijds een grote inspanning wordt gevraagd aan de werknemers, en anderzijds de werkgevers bijkomende voordelen worden geboden.
Ondanks de verbloeming door het gebruik van het woord regularisatie in plaats van amnestie blijft het een maatregel waardoor mensen die jarenlang gefraudeerd hebben beloond worden i.p.v. bestraft. De kleine spaarder, die zijn zuur verdiende spaarcenten (uit reeds belaste arbeidsinkomsten) nog eens belast ziet worden, begrijpt terecht dat hier een grove onrechtvaardigheid plaatsgrijpt. De maatregelen i.v.m. het brugpensioen leggen de grootste last bij herstructurering van bedrijven en bedrijfsluitingen op de schouders van duizenden werknemers. Zelfs de financiering van een nieuwe tewerkstellingscel gebeurt op kosten van de (tegen wil en dank) afgedankte werknemer: het loon dat tijdens de zes maanden aan de tewerkstellingscel uitbetaald wordt, wordt in mindering gebracht van de opzegvergoeding.

Indien men de loopbaan wil verlengen naar Zweeds voorbeeld, moet men het gehele plaatje beschouwen, dus ook de globale productiviteit van de werknemer. In België is die 1/5 hoger dan het EU gemiddelde, in Zweden is dat juist iets lager dan dat gemiddelde. En dat ondanks het feit dat de gemiddelde Zweed 8% langer werkt dan de Belgische werknemer! Voor de werkgevers wordt er anderzijds een prachtige lastenverlaging cadeau gedaan, zonder dat daar enige concrete eis tegenover gesteld wordt. Ondanks het feit dat zij in het verleden bewezen hebben dat ze die zeker niet gebruiken voor het creëren van extra banen.

Verder kunnen we ons niet verzoenen met de houding van de partijtop tegenover het ABVV. Het is zeer ongepast het ABVV en zijn leiders te bestempelen als achterlijk, conservatief, wereldvreemd, leugenachtig en misdadig. Alleen omdat het ABVV de angst, de onrust en de onzekerheid van de werknemers durft te vertolken.

Wij begrijpen best dat de SP.a als regeringspartij tot compromissen kan worden gedwongen. Maar we hebben er geen begrip voor wanneer de SP.a geen inlevingsvermogen in de situatie van haar kiezers manifesteert. Wij vrezen dat de SP.a zich op deze wijze verwijdert van zijn natuurlijk kiezerspubliek en ze in handen van rechts drijft.

Onze keuze is duidelijk: meer mensen aan het werk, op de eerste plaats jonge mensen. We verzetten ons tegen een generatiepact dat een generatieconflict creëert: het is niet door ouderen onredelijk lang aan het werk te houden dat men bijkomende werkgelegenheid schept voor de 125.000 werklozen jonger dan 25 jaar!
Deze motie werd goedgekeurd op de algemene ledenvergadering van de afdeling om 26/10/2005.

Wat staat ons te wachten?

Hoe moeten we het generatiepact begrijpen? Graag herneem ik hier enkele fragmentjes uit vorige bijdragen:
(1)
"Ik begrijp de houding van regering en werkgevers als het willen verkopen van België bij buitenlandse investeerders. Behoorlijke lonen, een goede sociale wetgeving , en vooral goedwerkende vakbonden, zijn in zulke onderhandelingen slecht voor "ons imago".
Ik kan me inbeelden dat in zulke gesprekken de Belgische delegaties zeggen tegen hun kandidaat-investeerders: "Maak u geen zorgen, die zullen we wel even kortwieken." Stigmatiseren, op stang jagen, en verkondigen dat vakbonden "nietmeer van deze tijd zijn" hoort bij dit soort acties van de regering en werkgevers.
Voor dit (commercieel) imago zijn zij bereid het welzijn van een belangrijk deel van de Belgische bevolking op te offeren"
(2)
"Wie de motivatie achter het generatiepact wil vatten, zet best veel vraagtekens bij het begrip "solidariteit tussen de generaties" Ik begrijp het generatiepact als het panikeren van middenklas-dertigers. Zij zijn bang omdat hun pensioen lager zou kunnen uitvallen en omdat de economie zou kunnen vertragen.
De hele samenleving met consumptiedwang opzadelen en iedereen concurrent maken van iedereen, zodat niemand nog een ander vertrouwt, is geen opportune manier om hen gerust te stellen."
(3)
"Een vergroting van de arbeidsmarkt (meer jongeren aan het werk, meer ouderen aan het werk) door de regering, in combinatie met een verkleining van het aantal arbeidsplaatsen, door de werkgevers, stimuleert loonverlies. Dit loonverlies (= verminderde koopkracht?) denken de werkgevers te compenseren met nieuwe afzetmarkten in de groeilanden"

(4)("oneerlijke onzin" 2/11)
"Besluit 8. De verborgen agenda achter de beleidsverklaring van 11 oktober in het algemeen en achter het generatiepact in het bijzonder, zijn afbraak van onze sociale wetgeving en loonmatiging, op maat van de groeilanden."

Proficiat

Proficiat