Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Parket negeerde getuigenis van vrouw die twee daders met 'blanke huid' zag

Parket negeerde getuigenis van vrouw die twee daders met 'blanke huid' zag

BRUSSEL -- Een belangrijke getuige in het onderzoek naar de moord op Joe Van Holsbeeck zei dat de twee vluchtende daders een blanke huid hadden en dat het niet mogelijk was om hun origine te kennen. Toch heeft het Brussels parket geen enkele keer aangemaand tot voorzichtigheid en bleef het stellig herhalen dat de twee daders van Noord-Afrikaanse origine waren.

Nee, het Brusselse parket biedt zijn verontschuldigingen niet aan. “Vanuit de speurders is toen gezegd dat de verdachten Noord-Afrikanen zouden zijn. Die term was gebaseerd op de eerste verklaringen van de getuigen, die allen spraken over daders van het Noord-Afrikaanse type,” zegt parketwoordvoerder Jos Colpin. Zo kan het dat een andere parketwoordvoerder Wim De Troy in het VRT-journaal zei: “Het enige wat we weten over de daders, is dat ze van Noord-Afrikaanse afkomst zijn.”

Alle getuigen? Klopt niet helemaal. La Dernière Heure citeerde dinsdag uit een PV met de getuigenis van een jonge vrouw uit Brussel die door de twee vluchtende daders omver werd gelopen. Haar getuigenis blijkt achteraf accuraat te zijn. Zij was de eerste getuige die het had over het Nike-opschrift op de trui van één van de daders en ze had het ook correct toen ze zei dat de twee geen rugzak droegen. Twee elementen die de speurders zelf konden vaststellen aan de hand van de camerabeelden in het Centraal Station. Opmerkelijk is dat zij er aan toevoegt: “Het gaat om twee mannen van rond de 14 of 15 van wie ik de origine niet kan zeggen. Ze hadden een blanke huid.”

“Zo was er slechts één getuige,” preciseert een woordvoerster van het Brussels parket. Maar die ene getuigenis heeft het parket er niet toe bewogen om op te roepen tot enige omzichtigheid. Vanaf het eerste tot het laatste bericht in de pers bleef het klinken dat de daders van Noord-Afrikaanse origine waren en het parket heeft dat nooit tegengesproken. “De getuigen zeiden dat ze Noord-Afrikanen waren en als u de foto's bekijkt dan kan je niet zeggen dat het Zweden zijn,” verdedigt het parket zich nu.

De woordvoerster benadrukt wel dat de onderzoeksrechter en de speurders tijdens het onderzoek alle deuren hebben opengelaten. “Ik herhaal dus: wij hebben geen enkele fout gemaakt,” aldus nog de woordvoerster.

moordenaars van magrebijnse oorsprong

kunnen we eens stoppen met te zeggen vanwaar iemand afkomstig is !
DIT DOET ER NIET TOE !
is een jonge moordenaar niet spectaculair genoeg?????

zelf vreemdeling ,en veel spijt...

hoezo het doet er niet toe?
het doet er wel toe! want zelf ben ik ook niet Belg maar Russisch, en het doet enorm veel pijn om te weten dat een Belg vermoord is door 2 Polen. wij (vreemdelingen) komen hier wonen dus moeten we ons aanpassen en zich stil houden, nou dat is in elk geval mijn mening erover. ik ben naar het centraal station gegaan en ik voel me nog altijd niet goed, hij was maar 17!!! zelf ben ik 18.
ik vind het echt heel triestig, en wil hierbij mijn medeleven uiten.

Stop AUB over die

Stop AUB over die huidskleur,
vandaag in de morgen op pagina 3 vind u de woorden "Roma", "Zigeuner" en "Roots" in alle mogelijke combinaties, de camerabeelden zijn wat ze zijn, iedereen zag een zonnebank kleurtje in combinatie met zwart haar... genoeg erover

of anders altijd vermelden.

of anders altijd vermelden. Ook als het "belgen" zijn.