Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dag ter herdenking van arbeidongevallen in Marcinelle

Dag ter herdenking van arbeidongevallen in Marcinelle

MARCINELLE -- Vrijdag 28 april was de internationale dag ter herdenking van de slachtoffers van arbeidsongevallen. Het is ook een dag om op te roepen tot meer veiligheid en gezondheid op het werk. De Belgische vakbonden kwamen dit jaar samen in de mijn van Bois du Cazier in Marcinelle. Dit jaar is het immers 50 jaar geleden dat daar de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis plaats vond. In 1956 vielen na een brand in een liftkoker 262 doden. De ramp blijft een symbool voor arbeidsongevallen en daarom werd de herdenking gelinkt aan de internationale herdenkingsdag voor slachtoffers van arbeidsongevallen.

foto (11).JPG

Onder de 400 aanwezigen waren ook gewezen mijnwerkers, voor de gelegenheid gehuld in hun werkkledij van toen. In de toespraken van de vakbondsvertegenwoordigers was af en toe Italiaans te horen. Een taal gericht aan de aanwezige familie van de slachtoffers, veelal ingeweken Italianen. In de ramp lieten naast de 96 Belgische slachtoffers 136 Italianen het leven. Gastarbeiders die tot voor de ramp massaal naar België werden gehaald.

André Mordon van het ABVV vroeg ook aandacht voor beroepsziekten: “Naast de arbeidsongevallen is er ook een lange lijst van beroepsziekten die heel wat ongemakken met zich meebrengen. Er moet op dat gebied veel meer aan preventie worden gedaan want de uitkeringen staan gelijk aan 4% van het internationaal Bruto Binnenlands Product en dat is veel te veel.”

Guy Ryder van het IVVV (Internationaal Verbond van Vrije Vakbonden) legde ons de cijfers voor:
-Elk jaar sterven wereldwijd 2 miljoen mensen na een arbeidsongeval.
-Per jaar sterven 1,7 miljoen mensen ten gevolge van een beroepsziekte.
-In totaal gebeuren er 268 miljoen arbeidsongevallen per jaar.
-Door een arbeidsongeval sterven ook 12000 kinderen per jaar.
-340000 mensen sterven door veelvuldig contact met gevaarlijke stoffen zoals asbest.
“Dit zijn slechts de officiële statistieken. De werkelijkheid is er nog veel erger aan toe. Deze dag moet elk jaar een signaal aan de beleidsmakers geven om het probleem aan te pakken,” zei Guy Ryder nog.

Minister Vanvelthoven was uiteindelijk niet aanwezig op de herdenking. Zijn vertegenwoordiger kwam een toespraak geven. Hij zei dat België bij de pioniers is geweest tot verbeteren van de werkomstandigheden maar dat het cijfer van ongevallen vandaag nog steeds te hoog ligt. Daar moet aan gewerkt worden en daarvoor hebben we nu het FARAO plan (Federaal Actieplan voor de Reductie van Arbeidsongevallen) uitgewerkt.” De minister onderkent het probleem van een tekort aan inspecteurs en daar wil hij ook verandering in brengen.

Luc Cortebeeck van het ACV gelooft de minister. “We hebben al vaak mooie woorden maar weinig daden gekregen maar met deze minister lig dat anders,” zegt hij. “Er is in korte tijd een veel te snelle opeenvolging van ministers geweest en wat ze beloven kunnen ze gewoon niet uitvoeren. Nu erkent de minister het probleem. De leeftijd ligt bij de inspecteurs zeer hoog en daardoor gaan er elk jaar mensen op pensioen. Er komen wel nieuwe inspecteurs bij maar toch vermindert het aantal doordat er meer pensioneren dan nieuwe bijkomen. Met het huidige aantal inspecteurs kan elk bedrijf maar om de zeven jaar een inspectie verwachten.”

“Ook moet de regering de richtlijn van de EU volgen in verband met overleg met de werknemers. 56% van de arbeiders wordt nooit geraadpleegd over veiligheid op het werk en dat klopt niet. In KMO’s van minder dan 50 werknemers moeten overlegcomités komen zoals de Renualt richtlijn voorschrijft. Die richtlijn moet in een wet worden omgezet maar voorlopig is er nog teveel weerstand bij de middenstand en de liberalen. Per jaar sterven in België 133 mensen ten gevolge van een arbeidongeval en in een tijd waar de technologie al zover staat kan dit niet.”