Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Belgisch Kampioenschap PC-werpen klaagt wegwerpmaatschappij aan

Belgisch Kampioenschap PC-werpen klaagt wegwerpmaatschappij aan

Antwerpen -- Pro Used Computers, kortweg PUC, organiseerde afgelopen weekend het jaarlijkse Belgisch Kampioenschap pc-werpen. Met dat eventement wil PUC onze wegwerpmaatschapij aanklagen. “Mensen gooien hun computer te snel weg en gaan onder druk van de marketing op zoek naar een nieuw model waarvan ze meestal minder dan de helft van de capaciteiten benutten”, zegt Gert De Schutter van PUC.

PC2.JPG

Foto's PUC

Waarom een Belgisch kampioenschap pc-werpen?

Gert De Schutter:“Mensen gooien hun pc te rap weg, dus gooien wij er ook mee. Maar de pc's waarmee wij gooien zijn niets meer waard. Computers zijn enorm vervuilend, maar weinig mensen zijn zich daar van bewust. Bij de productie van een pc komt 1500 kilo afval kijken, evenenveel als voor een gemiddelde personenwagen.”

“Dit jaar noemden we het technodump omdat het samenviel met Laundry day, maar ook omdat we ons vragen stellen bij de manier waarop oude pc's in derdewereldlanden worden gedumpt. Het gros van die computers kunnen ze daar niet gebruiken omdat ze zo oud zijn... Als ze al elektriciteit hebben. Dus worden ze vernietigd waardoor giftige stoffen zoals lood in het grondwater terechtkomen. Men gebruikt die kanalen onder het mom van ontwikkelingshulp om afval te dumpen in die landen.”

Jullie klagen de wegwerpmaatschappij aan?

“Onze filosofie is dat mensen te snel hun pc weggooien. Meestal kan je er nog veel mee doen. De reclame pusht de mensen om snel de allernieuwste pc te kopen, terwijl ze hun oude pc nog lang kunnen gebruiken. De meeste pc's die we binnenkrijgen, komen van bedrijven en zijn tussen de 3 en 5 jaar oud. Ze zijn dus nog perfect geschikt voor een tweede leven bij een particuliere gebruiker. Enkel een klein deel van de mensen heeft zware computers nodig. Diegene die films bewerken of zware foto's bewerken of hevige gamers . Maar die laatste gebruiken tegenwoordig vaak X box en Playstation.”

Waarom kiezen mensen dan niet voor een tweedehands computer?

“Mensen hebben schrik om een tweedehands computer aan te kopen omdat het een negatieve bijklank heeft. De mensen gaan er vanuit dat een nieuwe PC al verouderd is voor je er mee thuiskomt, dus waarom zouden ze dan een tweedehands kopen. Men moet het omgekeerd benaderen en eerst kijken naar de behoeftes - heeft men bijvoorbeeld alleen een computer nodig om te surfen en te typen - en dan een computer kopen die aan die behoeften voldoet.”

Jullie recycleren ook zelf computers?

“Wel je mag het niet echt recycleren noemen. We verkopen herbruikbare computer. Recycleren is fijnmalen en van het overblijfsel iets nieuws van maken. De overheid noemt het wel recycleren. Onze slogan is REduce-REuse-REcycle.”

“REduce is kijken naar de behoefte. Als je enkel brieven gaat typen, moet je niet de zwaarste pc kopen. REuse is het herstellen en hergebruiken van computers. En alleen als je met het materiaal niets meer kan doen dan pas gaat het de recyclage in. Onze overheid geeft vooral prioriteit aan recylage en doet bijna niets om hergebruik te stimuleren. Terwijl de Verenigde Naties onlangs nog advies gaven om milieuvriendelijker om te gaan met de computers door ze zo lang mogelijk te gebruiken en ze nadien voor hergebruik door te schuiven”

Jullie proberen die boodschap ook in de verf te zetten tijdens het kampioenschap pc werpen. Lukt dat?

“Het is heel moeilijk om het tijdens het event te doen. De media is heel belangrijk om de mensen bewust te maken. De overheid doet er naar mijn mening bijna niets rond. Het ziet er naar uit dat de afdeling Duurzaam Ondernemen die er was tijdens de vorige regering nu volledig zal afgeschaft worden. En blijkbaar vinden de politici het communautair gedoe ook veel belangrijker dan de wereldproblemenen We zien de toekomst op het gebied van duurzaam ondernemen en hergebruik heel somber in."

Meer info: www.puc.be

pc3.JPG
pc4.JPG
PC1.JPG

Mijn tweedehands-pc

Mijn tweedehands-pc van Oxfam Solidariteit doet het prima!! En mijn tweedehands-laptop van RecuPc (van recupereren, niet recycleren) doet het zo goed dat ik overweeg mijn tweedehands-pc aan mijn ouders kado te doen.