Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Hommage aan schilder Fred Bervoets in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuHKA)

Hommage aan schilder Fred Bervoets in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuHKA)

Naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag werd kunstenaar Fred Bervoets vrijdag ontvangen op het Stadhuis. Fred Bervoets werd op 12 mei 1942 geboren in Burcht. In Antwerpen is Fred Bervoets reeds lang een gekende figuur. Hij wordt er met zijn lange haren en baard beschouwd als het prototype van de kunstenaar. Met zijn werken wil hij verhalen vertellen over en uit het leven, waarbij de ik-figuur centraal staat.

DSCF4525.jpg

Door een ongunstig kunstklimaat kreeg Fred Bervoets nooit een tentoonstelling in het MuHKA. De hommage Welcome Home herstelt die misser. Over een hele verdieping mag de Antwerpse schilder zijn verhalen vertellen.

DSCF4322.jpg
DSCF4302.jpg
DSCF4306.jpg
DSCF4325.jpg
DSCF4349.jpg
DSCF4374.jpg
DSCF4382.jpg

Op het Antwerpse stadhuis: al zijn vrienden 'voor het leven' waren erbij. En niet de minste. Twee namen maar, Jan Decleir en Hugo Claus en u beseft de waarde van deze levende legende. In het gouden boek als handtekening was er plaats voor een... zelfportret. Natuurlijk, wie zou het anders gedacht hebben!

DSCF4490.jpg
DSCF4478.jpg
DSCF4532.jpg
DSCF4441.jpg
DSCF4499.jpg

"Mijn jeugd in Burcht,het nachtleven in Antwerpen.Dat zijn mijn beelden.Op sommige doeken sta ik wel tien keer op"...

WELCOME HOME,7 september tot 7 oktober,MuHKA,Leuvensestraat 32-Antwerpen
www.muhka.be

PICT0087Fred Bervoets 22-05-06.jpg
PICT0142Den Fred.jpg

De schilder voelt zich niet thuis op zijn hommages. "Het woord 'hommage'klinkt afgrijselijk. Alsof ik dood ben zoals Ensor, Permeke en mijn vriend Jan Cox. Misschien ben ik wel een levende dode. Ik weet wel, het MuHKA is de place to be. De jonge kunstenaars komen hier, maar ook wel snobby volk. Hier op 't Zuid zijn geen volkscafés meer en in de Dambruggestraat, waar ik woon, vind het ene theehuis naast het andere. Daar kom ik dus niet. Café Dolf of 't Chauffeurke (laatste foto) in de Sint-Jansvliet (2 laatste beelden): daar zit je tenminste op je gemak en kun je wat nadenken".

John Moussiaux (fotograaf): "Inderdaad, Fred, je hebt het mij al bewezen."