Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Janssen Pharmaceutica: 200 miljoen euro winst, 688 banen weg

Janssen Pharmaceutica: 200 miljoen euro winst, 688 banen weg

BRUSSEL -- Geneesmiddellenproducent Janssen Pharmaceutica zet 688 werknemers aan de deur. “Hebzucht noem ik dat. In 2004 kregen de aandeelhouders van J&J een return van 29 procent”, zegt Stan Hens van het ABVV.

janssen.jpg

Doet Janssen Pharmaceutica het dan zo slecht?

“Het bedrijf is absoluut niet in moeilijkheden. Vorig jaar werd er 200 miljoen euro winst gemaakt. Het jaar daarvoor meer dan 400 miljoen euro of 100.000 euro nettowinst per werknemer. Nog een jaar eerder bedroeg de winst 83.000 euro per werknemer. We kunnen hier toch niet spreken van een armlastig bedrijf.”

Waarom dan toch een herstructurering?

“Men anticipeert op een verwachte winstdaling. Van een aantal medicijnen verloopt het patent en dat zou de winsten kunnen drukken. Maar uiteindelijk weet men ook niet hoe hoog de winst zal zijn in de toekomst. Eigenlijk is het gek. Er worden 700 ontslagen aangekondigd. Dat is nodig, zegt men, want onze winstgevendheid staat onder druk en daardoor zullen de aandelen zakken. Als de aandelen zakken, worden we een prooi voor een overname. En als we overgenomen worden, zal er zeker een herstructurering volgen. We moeten dus herstructureren om een herstructurering te vermijden. Het is simpel, hé. De aandeelhouders willen de winsten omhoog krikken en wat is dan de gemakkelijkste oplossing? Bij ieder ontslag weet men perfect hoeveel besparingen dat dat oplevert.”

In De Morgen noemde u dat hebzucht.

“Dat is hebzucht. In 2004 kregen de aandeelhouders van J&J een nettoreturn van 29 procent.”

Dat is meer dan op een spaarboekje.

“En waarschijnlijk hebben die aandeelhouders ook iets meer spaargeld dan de gemiddelde werknemer.”

Janssen Pharmaceutica wil blijkbaar een deel van de diensten outsourcen.

"De poetsvrouwen gaat men outsourcen. De distributie gaat men ook uitbesteden. Maar die 200 onderzoekers die gaat men niet outsourcen. Die worden gewoon afgedankt.”

Het is wel zorgwekkend dat er ook op de researchafdeling banen sneuvelen.

“Wij vinden dat vreemd. De directie zal ons toch moeten overtuigen hoe dat de toekomst kan veilig stellen. Op dit moment geloven wij dat niet.”

Het feit dat Janssen Pharmaceutica naar de globalisering verwijst, vindt u niet geruststellend.

“De bottom line is dat alle research hier vertrekt en in India of China wordt gedaan. Theoretisch kan dat. In Vlaanderen moeten we het hebben van onze brains, zegt men. Maar ik heb al veel arbeidsplaatsen waar brains bij betrokken zijn, zien verdwijnen. Bij Siemens, bij Alcatel Bell. Er sneuvelen niet alleen banen bij de automobielindustrie, maar ook in de hoogtechnologische sector.”

Wat kan je daar tegen doen?

“Het draait allemaal om winstmaximalisatie. Dat heeft altijd bestaan, maar nu begint dat dol te draaien. Janssen Pharmaceutica zit ook onder een Amerikaanse paraplu en daar heerst het kortetermijndenken. Daar moet men elk kwartaal hoge winstcijfers laten zien. Langetermijndenken is er niet meer bij, maar voor een farmaceutisch bedrijf is dat nefast. Het is hebzucht en domheid.”

In de krantencommentaren is te lezen dat de overheid te weinig heeft gedaan om de lasten te verlagen.

“Dikke flauwekul. De overheid heeft allerlei maatregelen genomen zoals de korting op bijdragen voor onderzoekers. De notionele aftrek is ook interessant voor Janssen Pharmaceutica. Zo zijn er nog maatregelen die geschreven zijn op maat van de farma-industrie.”

Denken de vakbonden al na over een sociaal plan?

“Daar is het nog veel te vroeg voor. We moeten eerst uitleg hebben. We gaan ons ook niet zomaar laten doen.”