Jongeren knappen verwaarloosde Jetse boomgaard op
Jongeren knappen verwaarloosde Jetse boomgaard op
Marc-Antoon01 oktober 2007 – 18:44
JETTE – Twee jaar geleden lag de boomgaard, eigendom van de VUB, er nog totaal verwaarloosd bij - een stukje verwilderd groen tussen het UZ en de Jetse volkstuintjes. Jongeren van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) brachten het stukje erfgoed weer tot bloei.
Jasper en Koen (l) van de JNM
“Toen we deze boomgaard twee jaar geleden ontdekten was het hier één grote bramenjungle,” vertelt Koen van de JNM. “De appelbomen waren al bijna tien jaar niet meer verzorgd - waardoor ze te zwaar werden, openscheurden, en de appelen niet meer volop tot bloei konden komen,” legt hij uit.
Dat is allemaal veranderd. De jongeren van de JNM onderhouden de boomgaard, snoeien de bomen,... Dit weekend waren ze in de weer met maaien en met het oogsten van de appelen, om er confituur, compot en appelsap van te maken.
Waarom willen jullie deze boomgaard behouden? Wat is er zo speciaal aan een paar appelbomen?
Koen: “Achter deze boomgaard liggen de volkstuintjes en aansluitend daarop het Laarbeekbos, dat Europees beschermd is. Dit is een groene long, een groene inham in Brussel. Maar als niemand er naar omkijkt, als dit stuk er verwaarloosd bijligt, dan hebben de mensen er geen respect voor. Dat zie je aan het sluikstort die hier langs de weg gedumpt wordt. Dat zie je ook aan het stukje verwaarloosd natuurgebied aan de overkant van de Schapenweg. Daar komen de mensen rondrijden met quads. Leuk voor hen, maar niet bevorderlijk voor de site. Dat lot willen we deze boomgaard besparen.”
Jullie mogen van de VUB de boomgaard beheren. Hoe pak je dat aan?
“We proberen zoveel mogelijk mensen te betrekken, ook los van de JNM. Vanaf dit jaar werken we samen met de Open Scouting van Jette. Dit weekend komen ook de leerlingen van het Koninklijk Technisch Atheneum de handen uit de mouwen steken (zie foto's). Zonder al die helpende handen zouden we het werk nooit geklaard krijgen. We stellen de boomgaard ook open voor alle leeftijden. Regelmatig doen we beheerwerk met jongeren vanaf twaalf of zelfs vanaf negen jaar. De kinderen vinden het leuk om ook eens een boom te mogen planten, en al doende leren ze: je ziet hier veel van de natuur, begint oog te krijgen voor de verschillende planten en dieren die er zijn,... Dit is een plek waar we kunnen experimenteren, onze gang gaan, doen wat we denken te moeten doen.”
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme