Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

'Werk-bezetting' brengt mensen zonder papieren terug naar Brusselse Begijnhofkerk

'Werk-bezetting' brengt mensen zonder papieren terug naar Brusselse Begijnhofkerk

BRUSSEL - De Begijnhofkerk zal deze week weer even het centrum zijn van de strijd van de mensen zonder papieren. De legendarische bezetting van die kerk bijna tien jaar geleden speelde een belangrijke rol in de aanloop naar de regularisatieregeling van 1999. Nu pakken de actievoerders uit met iets nieuws: een 'werk'-bezetting.

Begijnhof.JPG

Het gaat niet om een bezetting in de (ondertussen) klassieke zin van het woord. De actievoerders - in dit geval van het CSPL (Comité van de Mensen Zonder Papieren in Strijd) - zullen de kerk alleen gebruiken als werk- en ontmoetingsplaats. Ze blijven er niet slapen: 's nachts zal de kerk gesloten zijn. De priesters van de Begijnhofkerk van hun kant proberen steun te vinden en contacten te leggen met ngo's, vakbonden, werkgevers en politici.

Dat laatste lijkt alvast aardig te lukken: op de persconferentie maandag waren zowel een hele rits politici – waaronder Nahima Lanjri van de CD&V – als Karel Van Eetvelt van Unizo aanwezig. Of zij in de ogen van de actievoerders bereid zijn om ver genoeg te gaan zal moeten blijken gedurende de week. Donderdagavond is er om 17u30 een groot debat met Unizo, de vakbonden, de mensen zonder papieren en groene, socialistische en christendemocratische politici over de vraag 'Wie wel of niet kans op regularisatie?'.

"Ook 'clandestins' regulariseren"
Wie wel/niet? Voor het CSPL en de Begijnhofparochie is het antwoord duidelijk: in het toekomstige regeerakkoord moeten ook de zogenaamde 'clandestienen' (zij die nooit een asielaanvraag deden, "omdat we toch worden afgekeurd") in aanmerking komen voor regularisatie.

“De mensen zonder papieren zijn onze moderne slaven,” zei pastoor Daniël Alliet op de persconferentie. “Je hebt ze wanneer je maar wil: in het weekend, 's avonds, voor een heel kleine prijs. Ze zijn een deel van deze maatschappij en we gebruiken ze, rechtsreeks of onrechtsstreeks – daarom zijn onze groenten zo goedkoop. Daarom zeg ik: als ze al die lasten dragen dan mogen ze ook de lusten hebben, de rechten. En wees gerust: ze zullen dan ook hun plichten wel doen.”

Programma:
Dinsdag 2 oktober, 17u30: steunbetuiging van allerlei groepen van en voor de Mensen Zonder Papieren.
Woensdag 3 oktober, 16-19u: Vrouwen/Moeders Zonder Papieren aan het woord & steun van de Belgische vrouwenorganisaties (Vie Féminine, KAV e.a.).
Donderdag 4 oktober, 17u30: hoofddebat met Unizo, vakbonden, politici & mensen zonder papieren over 'Wie wel of niet kans op regularisatie?'.
Vrijdag 5 oktober, 11u: optocht naar Ministerie van Financieën onder het motto 'Wij willen ook belastingen betalen'; 17u30: solidair feestelijk samenzijn ('Elkeen brengt iets mee om te eten of drinken = we delen met elkaar').