Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Met Indymediareporters naar Sicko

Met Indymediareporters naar Sicko

Zondag zijn we met enkele Indymediareporters Sicko, de nieuwe film van Michael Moore gaan zien. Achteraf zijn we nog iets gaan drinken en hebben we wat nagepraat over de impressies van de film.

Het was ontroerend, aangrijpend en spannend vonden ze allemaal. Het boeit van begin tot einde hoewel het een documentaire is en geen film. Zo zie je maar hoe kostbaar ons gezondheidssysteem is. Het ligt zo voor de hand tot wat een commercialisering kan leiden en toch staan de mensen daar niet bij stil. De film slaagt er echt in om te waarschuwen voor de gevolgen van een verdere commercialisering van de gezondheidszorg. Winst wordt belangrijker dan zorg voor de mensen. De film is goed gemaakt maar wel een beetje populistisch, werpte een andere reporter op. Moore hangt soms een al te zwart/wit beeld op. Bijvoorbeeld het koppel dat hij interviewde in Parijs dat zoveel verdiende en chic woonde terwijl je in Parijs ook veel armoede hebt. Dat is wel spijtig want door het gebrek aan nuance verliest de documentaire wel een stuk van zijn kracht.

Een greep uit de scenes die enorme indruk hebben achtergelaten:

De twee mensen die hun huis moesten verkopen en op hun 50ste moesten intrekken bij hun dochter nadat de moeder kanker heeft gekregen en de vader een hartaanval. Je ziet wat voor een enorme impact een ziekte heeft op iemands leven en vooral op de financiële situatie in zo'n Amerikaans systeem.

Wat iemand anders ook aangreep is de oude man van 79 jaar die moest blijven werken om zijn pillen te kunnen betalen.

In de film zie je ook de hele mediapropaganda in de VS om het Canadees voorbeeld van gratis gezondheidszorg af te breken als slecht en onefficiënt. Terwijl het in werkelijkheid veel beter functioneert en menselijker is dan dat in de VS.

Ook heel straf is de zieke vrouw die gewoon op straat wordt gegooid omdat ze haar rekening niet kon betalen.

Het meest aangrijpend waren de 9/11 reddingswerkers die nadien met longproblemen werden geconfronteerd maar niet werden erkend door de VS. Ze gingen met Michael Moore naar Guantanamo om dezelfde verzorging te krijgen als de gevangenen.

Vergeleken met Frankrijk, Engeland of Spanje waar je gratis gezondheid hebt betaal je bij ons wel een gedeelte zelf. Toch klagen de politici dat onze gezondheidszorg te duur is werpt een reporter op die zelf een tijdje in Nederland heeft gewoond en genoten heeft van gratis gezondheidszorg. In heel de splitsingskoorts die nu aan de gang is hoor je niet veel over de gezondheidszorg. Maar na het splitsen zal het uiteindelijk ook verder gecommercialiseerd worden, zegt iemand anders.

Iedereen was het erover eens dat gezondheidszorg een basisbehoefte is die zo noodzakelijk is dat je ze niet mag commercialiseren.

Lees ook de andere artikels over Sicko

Keltoum

Gepost door Keltoum
16.10.2007

Tags