Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Red de dolfijnen te Nieuwpoort krijgt bezoek van Prins Laurent

Red de dolfijnen te Nieuwpoort krijgt bezoek van Prins Laurent

Slotfeest Jaar van de Dolfijn - Nieuwpoort - op 04/11/2007. België laat de dolfijnen niet stikken.

DSC00001.jpg

Veel belangstelling bij de verschillende standen

Op zondagmiddag 4 november werd in Nieuwpoort het Belgische campagnejaar - kaderend in een wereldwijd initiatief van de Verenigde Naties - in schoonheid afgesloten in aanwezigheid van Z.K.H. Prins Laurent, Minister Renaat Landuyt, Minister Hilde Crevits en tal van andere genodigden. Meer nog dan terugblikken op de vele activiteiten werden ook plannen gemaakt. Zo werd het Charter van de Dolfijn voorgesteld waarin politici, natuurbeschermers, wetenschappers, vissers en andere Noordzee-actoren verklaren dat ze zich blijvend inzetten voor dolfijnen als ambassadeurs van een gezonde en welvarende Noordzee. Als kers op de taart kondigde afgevaardigde van de Verenigde Naties Robert Hepworth aan dat ook 2008 zal uitgeroepen worden tot wereldwijd campagnejaar van de dolfijn (dit mede dankzij het inspirerende succes in België).

Het Jaar van de Dolfijn werd in januari 2007 feestelijk gestart met de voorstelling van het boek "Dolfijnen en Walvissen in de Noordzee" (een product van Natuurpunt i.s.m. Stichting de Noordzee). Sindsdien is er heel wat ondernomen om de dolfijnen van onze Noordzee in de kijker te plaatsen. Zo rolde eind juni de Kust & Zee-Gids met een speciale dolfijnenkatern 150.000 maal van de drukband en werden 9.500 exemplaren van het speciaal voor het campagnejaar geschreven boek "Worden dolfijnen verliefd ?" gedrukt. Er namen maar liefst 4.200 kinderen deel aan de Week van de Dolfijn in oktober, er werden witsnuitdolfijnen voor de kust van Oostende gefilmd en Zonnestraal bracht een themanummer "dolfijnen" uit, … Dankzij "flipper" kon kortom een ongeziene, enthousiasmerende campagne voor een betere bescherming van onze zeeën en oceanen opgezet worden.

Informeren en sensibiliseren was de eerste stap, zelf acties opzetten was het uiteindelijke doel. Natuurpunt, coördinator van de campagne, stond en staat echter niet alleen. Vissers, wetenschappers, ambtenaren en tal van andere Noordzee-actoren hebben het afgelopen jaar gewerkt rond een betere bescherming van dolfijnen. En ze beloven het ook in de toekomst te blijven doen! Daarom werd op 4 november in aanwezigheid van Minister Renaat Landuyt en Minister Hilde Crevits een Charter van de Dolfijn ondertekend. Bovendien kon Robert Hepworth, afgevaardigde van het milieuprogramma van de Verenigde Naties, een cheque voor het Dolphin Fund in ontvangst nemen. Via dit fonds worden nieuwe projecten gestart voor een betere bescherming van dolfijnen. Zo zal in 2008 het Vlaams Instituut voor de Zee en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek starten met extra wetenschappelijk onderzoek naar de aanwezigheid van dolfijnen in de Noordzee.

Robert Hepworth feliciteerde Natuurpunt en haar partners voor het campagnejaar en daagde hen meteen uit om in 2008 hetzelfde enthousiasme aan de dag te leggen … want ook volgend jaar wordt door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Jaar van de Dolfijn. De motivatie hiervoor is dat zo nog meer landen het inspirerende voorbeeld van België kunnen volgen en zodat landen zoals België of Nederland hun goedlopende campagne op kruissnelheid kunnen voortzetten.

Westhoek.be was er uiteraard bij en serveert je hier een uitgebreid fotoverslag. In de Vismijn in Nieuwpoort was er een Noordzeemarkt ingericht.

DSC00002.jpg
DSC00003.jpg
DSC00004.jpg
DSC00007.jpg
DSC00008.jpg
DSC00012.jpg
DSC00015.jpg
DSC00016.jpg
DSC00024.jpg
DSC00028.jpg
DSC00030.jpg
DSC00032.jpg
DSC00035.jpg
DSC00037.jpg