Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] "Antwaarps Asiel" naar de Protestantse kerk

[Fotoreportage] "Antwaarps Asiel" naar de Protestantse kerk

Antwerpen -- Een stoet van enkele honderden mensen zonder wettig verblijf én de ondersteunende organisaties van het platform Antwaarps Asiel vertrok zondagavond van de Magdalenakapel naar de Protestantse kerk De Wijngaard.

Foto1.JPG

Het werd een stille tocht van enkele honderden mensen van de Kammenstraat naar de Sanderusstraat. De mensen zonder wettig verblijf werden de voorbije twee weken opgevangen in de Sint Egidius kerk. De komende 14 dagen zullen de mensen opgevangen worden door de Protestantse kerk. Op die manier wil ze ook de prangende vraag van de mensen zonder papieren mee ondersteunen voor een humane oplossing voor de situatie waarin ze verkeren.

Nico Volckeryck, vertegenwoordiger van Groen! in het actiecomité Hoop op Papieren "we willen hiermee de actie Kerkasiel uitbreiden. De mensen worden de eerste twee weken opgevangen door de Protestantse kerk en nadien verhuizen ze naar een moskee."

"Men spreekt constant over illegalen en sans-papiers dit is gewoonweg een ontmenselijking van die mensen en een minimalisering van de situatie waarin ze leven, zegt Nico."

"Ik heb in de loop van die twee weken echt schrijnende verhalen gehoord. Bijvoorbeeld een vrouw uit Congo wier familie helemaal is uitgemoord. Zij is verkracht en heeft aids opgelopen. Ze heeft me nog de littekens getoond op haar benen van de machette. Een Iraakse jongeman van 19 wiens familie helemaal is uitgemoord enz… "

"De mensen zonder papieren zijn geen homogene groep. Het zijn stuk voor stuk individuen met een eigen verhaal, een familie e.d "aldus Nico.

"Over het algemeen hebben we heel positieve reacties gekregen uit de buurt", zegt Nico. Heel wat organisaties en individuen zijn een handje komen toesteken. O.a vanuit Sint Andries, ook de Biomarkten een organisatie die biomarkten organiseert heeft ons twee weken lang van voedsel voorzien. Waarvoor onze dank."

"We vinden het spijtig dat er enkele individuen zijn die een haatsfeertje zaaien oa iemand als Marco Laenens (VLD) met zijn uitlatingen in de media. Daarin stelt hij dat de subsidies van het daklozenrestaurant Camiano moet ingetrokken worden en dat de OCMW failliet gaat worden door dergelijke acties. Op die manier probeert men de autochtone armen op te zetten tegen de mensen zonder papieren. "

"Desondanks" vervolgt Nico Volckeryck "wordt de actie Antwaarps Asiel ondersteund door steeds meer organisaties."

Aangekomen aan de Protestantse kerk De Wijngaard hield de zwangere dominee Katelijne Depoortere een toespraak waarin ze iedereen hartelijk verwelkomde in haar kerk. "Ik zal straks het huishoudelijk reglement overhandigen aan UDEP. Een papiertje voor mensen zonder papieren als eerste hoop besloot de dominee."

Nadien ging iedereen de kerk binnen en werden de meegebrachte matrassen geïnstalleerd voor de komende 14 dagen.

Maandag stelt de partij Groen! ook haar Antwerpse Groene Huis open voor mensen zonder wettig verblijf. En dinsdag wordt er een symbolische wake gehouden.

Foto2.JPG

Woordvoerder van het actiecomité Hoop op Papieren Jan De Volder geeft uitleg over de actie "Antwaarps Asiel".

Foto3.JPG
Foto5.JPG
Foto6.JPG
Foto7.JPG
Foto9.JPG

Nico Volckeryck (met micro) en dominee Kathelijne Depoortere (op het podium)

Foto10.JPG

De mensen zonder wettig verblijf installeren zich in de Protestantse kerk

Foto11.JPG
foto100.JPG