Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interview] Geen werkwilligen op tweede stakingsdag bij Janssen Pharmaceutica

[Interview] Geen werkwilligen op tweede stakingsdag bij Janssen Pharmaceutica

Bij Janssen Pharmaceutica in Beerse wordt voor de tweede dag op rij gestaakt. De geneesmiddelenproducent wil 625 werknemers aan de deur zetten. De directie deed ook al een voorstel hoe ze dat wil aanpakken. Een voorstel dat door 92 % van de werknemers werd afgekeurd.

DSC06657janssen.JPG

(foto pharmeus.be)

“Er zijn geen werkwilligen”, zegt ABVV-secretaris Stan Hens. “Dat is ook normaal als 92 % van de werknemers zegt dat ze niet willen weten van het voorstel van de directie.”

Is er al een reactie van de directie?

“Nee, wij hebben na de stemming tegen de directie gezegd dat ze een nieuw voorstel moeten doen dat substantieel beter is dan het vorige. Sindsdien blijft het stil van die kant.”

Zij verwachten een signaal van de vakbonden.

“Daar weten wij niets van. Wij hebben dat ook moeten lezen in de pers.”

Waarom werd het voorstel zo massaal afgeschoten?

“Het vrijwillig vertrek is te beperkt. Er staat onder andere in dat de chef dat moet goedkeuren. Daar hebben de mensen weinig vertrouwen in. Bij de naakte ontslagen is de premie te laag. Tenslotte de vraag om de lonen de komende twee jaar te bevriezen is ook een beetje van het goede te veel gezien de financiële situatie van moederbedrijf Johnson & Johnson.”

Is die positief?

“Als je 100 euro geeft voor aandelen, krijg je 28,3 euro als dividend terug. Dat is veel, hé?”

U stoort zich ook aan het loon van de topman van Johnson & Johnson.

“Wij hebben opgeteld wat de topman Bill Wendon allemaal heeft binnengerijfd in 2006 en komen aan een bedrag van 70 miljoen dollar. Op één jaar! Dat is exuberant. Moreel niet aanvaardbaar.”

Hoeveel gaat het herstructureringsplan in België kosten?

“Zij willen 510 miljoen euro besparen. Wij denken niet dat dat kan door mensen te ontslaan. Ze zullen wel 625 mensen op straat zetten, maar op andere dingen wordt niet bespaard. Op de grote auto's, de dure feestjes en de vele business class-vluchten wordt niet bespaard.”

Tijdens de zogenaamde fase-Renault hebben de vakbonden heel wat vragen gesteld over de herstructurering. Waren de antwoorden van de directie bevredigend?

“Wij hebben die fase afgesloten door te zeggen dat wij niet overtuigd zijn. Vijftien besparen kan op andere manieren dan door volk buiten te gooien. Zit de structuur wel goed in elkaar? Wordt er niet te veel geld gegeven aan feestjes en toplonen? Wij moeten 510 miljoen besparen in Beerse en er is in Amerika één werknemer die 70 miljoen krijgt per jaar. Zou die niet content zijn mocht hij 5 miljoen euro krijgen? Dan hebben we al meteen 65 miljoen gevonden.”