Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

VN-rapport: "Klimaatverandering brengt vooral het Zuiden in gevaar"

VN-rapport: "Klimaatverandering brengt vooral het Zuiden in gevaar"

BRUSSEL - Als we niets doen aan de opwarming van de aarde zullen de sociale, ecologische en economische gevolgen niet te overzien zijn. Dat staat in het Human Development Report 2007/2008 van de Verenigde Naties, dat volledig gewijd is aan de nefaste gevolgen van de klimaatverandering op de ontwikkeling van het Zuiden. "The world cannot afford to wait," zeggen de auteurs. Maar er is een probleem: de landen die het meest voor de opwarming van de aarde verantwoordelijk zijn, hebben er het minste last van.

"Fighting climate change: Human solidarity in a divided world", zo heet het rapport van de UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de VN (klik hier). Als we wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen niet halveren tegen 2050, dreigt de klimaatverandering de vruchten van de strijd tegen armoede totaal van tafel te vegen, zo stelt het rapport. Volgende maand is er in Bali een VN-klimaattop.

Investeren op lange termijn
"We hebben ambitieuze, niet-marginale maatregelen nodig," waarschuwt het rapport, "en die zullen op korte termijn hoge investeringen vergen". Om te zorgen dat de opwarming van de aarde onder de fatale twee graden celsius blijft, moeten we daar vanaf nu tot 2030 jaarlijks 1,6 procent van 's werelds economische output voor veil hebben. De auteurs wijzen op de 'winst' op lange termijn, maar van politici vergt dat wel dat ze "voorbij electorale cycli kunnen kijken".

Wat moet er gebeuren? De UNDP pleit behalve voor maatregelen om de energie-efficiëntie te verhogen en voor taksen op CO2-uitstoot ("so that using them reflects their true social cost") ook voor technologie-overdracht naar landen die nu voor hun ontwikkeling zijn aangewezen op verouderde technologie, zoals China.

Ongelijke verantwoordelijkheid
Maar hoe verdeel je de lasten? Immers, niet iedereen torst een even zware verantwoordelijkheid. De VS stoot per inwoner vijftien maal meer broeikasgassen uit dan India, en anders dan het Westen hebben de ontwikkelingslanden geen historische 'koolstofschuld'.

Dat 'distributie'-vraagstuk is volgens de de UNDP dé grote politieke uitdaging van de klimaatsverandering. Het wordt "extra moeilijk gemaakt door het feit dat de landen die het probleem in hoge mate hebben veroorzaakt - de rijke landen - er op korte termijn het minst onder zullen lijden," stelt het rapport.

Want het is het Zuiden dat de prijs van de opwarming betaalt. In cijfers: van de 262 miljoen slachtoffers die volgens de VN tussen 2000 en 2004 gemaakt werden door kleine en grote klimaatrampen, woonde 98% in ontwikkelingslanden.

Dat komt onder meer doordat veel ontwikkelingslanden sterk afhankelijk zijn van landbouw, visvangst en bosbouw - allemaal sectoren die te lijden hebben onder de opwarming van de aarde - en omdat ze niet de middelen hebben om zich op een adequate manier tegen de nefaste gevolgen van de klimaatverandering in te dekken.

Kleine rampen, grote gevolgen...
Dat de opwarming van de aarde vooral de armste landen treft, blijkt ook uit het "Weather Report" dat Oxfam International deze week bekend maakte. "Dit jaar waren er overstromingen in Zuid-Azië, over heel Afrika en in Mexico die meer dan 250 miljoen mensen getroffen hebben," aldus Jeremy Hobbs van Oxfam International. Sinds 1980 is het aantal overstromingen verzesvoudigd.

Oxfam toont zich bezorgd over het steeds vaker voorkomen van 'kleine' en 'middelgrote' rampen. Die krijgen amper aandacht, maar maken wel duizenden slachtoffers. "Een opéénvolging van relatief kleine rampen kan arme mensen en gemeenschappen in een neerwaartse spriraal duwen waar ze nog moeilijk uitgeraken, (maar) rijke landen vaak geneigd hun hulpfondsen te besteden aan grote rampen," aldus het Oxfam-rapport.

Incoherent
Intussen klaagt Oxfam-Solidariteit België de Westerse 'incoherentie' tegenover de ontwikkelingslanden aan. Terwijl de klimaatveranderingen de Millenium Ontwikkelingsdoelstellingen bedreigen (waarachter alle rijke landen zich nochtans hebben geschaard), leiden zowel de eigen Westerse consumptie- en productiemodellen als de ontwikkelingsmodellen die de rijke landen het Zuiden voorhouden (vrijhandel, mijnbouw, industriële landbouw,...) net tot méér uitstoot van broeikasgassen, aldus Oxfam-Solidariteit.

Door de betere

Door de betere gezondheidszorg en het voortbestaan van een maximale gezinsgrote kent de wereldbevolking nog steeds een groei die niet in verhouding staat met natuurlijke middelen van deze planeet. Steeds meer marginale streken raken dicht bevolkt. Een Kleine verstoring geeft dan aanleiding tot grote menselijke verliezen. Gezien de enorme vraag van de steeds toenemende bevolking blijven er weinig of geen mogelijkheden om de verdere CO2 uitstoot te vermijden. Er is maar een mogelijkheid en dat is een technologische doorbraak die toe laat zonne-energie aan te bieden die goedkoper is dan het winnen van fosiele brandstoffen.