Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Zuinig applaus bij het ACV voor akkoord over sociale dialoog in kmo's

Zuinig applaus bij het ACV voor akkoord over sociale dialoog in kmo's

BRUSSEL -- Het ACV schaart zich achter het akkoord over de sociale dialoog in kmo's. De christelijke vakbond doet dat met gemengde gevoelens. Zo is het ACV niet helemaal tevreden met de regeling in kmo's met minder dan 50 werknemers zonder vakbondsafvaardiging. Ook het luik over de verfijning van het Herenakkoord dat de afhandeling va sociale conflicten regelt, lokte negatieve reacties uit. Bij het ABVV vroeg het Federaal Bureau meer tijd om het akkoord te evalueren.

Vakbonden en werkgevers kwamen overeen om de bestaande comités voor preventie en bescherming op het werk voortaan ook economische en sociale informatie te geven in bedrijven met 50 tot 100 werknemers. Voor de vakbonden betekent dat dat werknemers ook inspraak krijgen in die bedrijven. Door de bevoegdheid van de bestaande comités uit te breiden, vermijden werkgevers wel dat er bijkomende werknemers een beschermd statuut krijgen als vakbondsafgevaardigde.

In ondernemingen met minder dan 50 werknemers worden de bevoegdheden van de bestaande vakbondsafgevaardigden uitgebreid. “Dit is een doorbraak: de vakbondsafvaardiging wordt eindelijk erkend als gesprekspartner in verband met de sociale en economische toestand van het bedrijf”, reageert het ACV.

Blijven over de sectoren waar nog geen vakbondsafvaardiging voorzien is voor bedrijven met minder dan 50 werknemers. Het akkoord zegt dat het overleg verder gaat in die sectoren. “Een automatische verlaging van de drempel is dat niet. Dat is het belangrijkste minpunt voor het ACV. Maar de ACV onderhandelaars gaan in die sectoren uiteraard voor de oprichting van een vakbondsafvaardiging”, zegt het ACV.

Het akkoord bevatte ook een luik over het zogenaamde Herenakkoord. Dat akkoord uit 2002 bevat afspraken over het afhandelen van sociale conflicten. Het akkoord werd de voorbije jaren verschillende keren in vraag gesteld. Werkgevers en vakbonden willen het Herenakkoord verfijnen met een hoofdstuk over spontane acties. De paragraaf lokte negatieve reacties uit bij het ACV. “Spontane stakingen zijn immers vaak een reactie op zware inbreuken van werkgevers op het arbeidsrecht en het sociaal overleg. Een verfijning van de regels rond spontane stakingen moet daarom samengaan met afspraken over het respect door werkgevers van de normale regels van overleg en actie. Sommige ondernemers proberen het stakingsrecht te breken door via rechtbanken dwangsommen te eisen van de werknemers. Voor het ACV betekent dit akkoord dat deze praktijken moeten ophouden.”

Het akkoord over sociale dialoog in kmo's kende een lange lijdensweg. De vakbonden voeren al zeven jaar actie voor het recht op werknemersinspraak in bedrijven met minder dan 100 werknemers. Toen een Europese richtlijn België verplichtte om een oplossing te vinden, raakte het dossier in een stroomversnelling. Dankzij dit akkoord ontloopt ons land een fikse boete.