Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] Spontane staking bij het Antwerpse stadspersoneel

[Fotoreportage] Spontane staking bij het Antwerpse stadspersoneel

Bij het Antwerpse stadspersoneel is vrijdag een spontane staking ontstaan bij de leden van de socialistische vakbond ACOD.

DSCF5405.jpg

De ledenvergadering in het ACOD-gebouw escaleerde tot een spontane staking.Een klein duizental stakers trokken naar de Grote Markt. Daar riepen ze "Van Peel buiten" , "Janssens buiten" en "Dieven buiten".

Amper hebben deze mensen de tijd om 's middags hun boterhammen op te eten. Het invoeren van een niet-betaalde middagpauze zou ten koste gaan van de dienstverlening.

Enkele vakbondenmensen werden op het stadhuis ontvangen door schepen van personeel Marc Van Peel.

Zoals eerder aangekondigd hield de socialistische vakbond vrijdagochtend een ledenvergadering met werkonderbreking. Op die vergadering werden de leden ingelicht over de plannen van het stadsbestuur rond de arbeidsrijdhervedeling bij het stadspersoneel. De leden kregen er onder meer informatie over de afschaffing van de betaalde lunchpauze.

"De beslissing is genomen: de lunchpauze wordt niet langer betaald en per jaar zal het personeel 1.611 uur moeten werken. We gaan wel zo snel mogelijk overleg plegen over de concrete toepassing daarvan. Per dienst moeten er uurroosters worden opgesteld, zodat die 1.611 uur concreet verdeeld worden per week of per maand", zei een kabinetsmedewerker van Marc Van Peel, Wouter Hendrickx.

Door deze stakingactie waren er problemen bij enkele stadsdiensten. Huisvuilophaling gebeurde met moeite of niet in het centrum en het noorden van de stad. Vijf van de 11 zwembaden waren maar open. Zes dicht dus. Het recyclagepark van Borgerhout bleef ook dicht.
11 kinderdagverblijven waren dicht. En ook 3 bibliotheken.

In het Rubenshuis mochten bezoekers gratis binneen door gebrek aan personeel voor de ticketverkoop...

Op 3 december komt het actiecomité van het ACOD samen en wordt er beslist of er nog acties komen.

DSCF5603.jpg
DSCF5609.jpg
DSCF5620.jpg
DSCF5639.jpg
DSCF5648.jpg
DSCF5715.jpg
DSCF5656.jpg
DSCF5659.jpg
DSCF5664.jpg
DSCF5671.jpg
DSCF5672.jpg
DSCF5683.jpg
DSCF5708.jpg
DSCF5736.jpg

ATV

Hier het nieuws van ATV over de spontane actie met o.a. een interview met Erik De Bruyn, bekend van SP.a Rood:

http://www.atv.be/v3/newsdetail.aspx?mid=&id=6905