Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

18 december is de Internationale Migrantendag

18 december is de Internationale Migrantendag

De Internationale Migrantendag wordt sinds 2000 elk jaar wereldwijd officieel gevierd op 18 december. Met het project radio 18/12 wil de ngo 18 december deze dag wereldwijd vieren met een 24 uur durende radiomarathon. Over gans de wereld werden radiostations aangemoedigd om programma's te brengen rond het thema migratie. Een stem geven aan migranten is de rode draad doorheen de radiomarathon en ander aktiviteiten op 18 december. Men wil zo aandacht vragen voor de dringende kwestie van migrantenrechten wereldwijd.

dagmigrantgr.jpg

Wat is de Internationale Migrantendag ( IMD)?

De Internationale Migrantendag wordt sinds 2000 elk jaar wereldwijd officieel gevierd op 18 december. Deze dag beidt de gelegenheid om:

  • de bijdragen te erkennen die miljoenen migranten wereldwijd leveren aan de ontwikkeling en het welzijn van vele landen;
  • te eisen dat er een einde komt aan elke vorm van misbruik en geweld ten overstaan van migranten en hun gezinnen en om respect voor de fundamentele mensenrechten aan te moedigen;
  • regeringen overal ter wereld op te roepen de VN-Conventie voor Arbeidsmigranten te ratificeren;
  • te vragen dat overheden verantwoording afleggen over hoe ze met migrantenrechten omgaan.

International Migrant Day streeft ernaar die kwesties op de agenda te zetten die van groot belang zijn voor zowel de migranten als de gemeenschap waarin ze leven of achtergelaten hebben.

Waarom 18 december?

In 1997 begonnen migrantengroeperingen in Azië 18 december te gebruiken als een dag van internationale solidariteit met migranten. Zij kozen voor deze dag omwille van zijn symbolische waarde; het was namelijk op 18 december 1990 dat de Algemene Vergadering van de VN de Internationale Conventie voor de Bescherming van de Rechten van de Migranten en hun Gezinnen goedkeurde. Dit gebeurde na bijna een volledig decennium van onderhandelingen en niet-aflatende promotie-activiteiten door migrantengroepen in de hele wereld. De eerste IMD-manifestatie, waaraan lokale overheden, internationale diplomaten en vertegenwoordigers van internationale organisaties en ngo's deelnamen, had plaats in het VN-gebouw van Manilla, in de Filippijnen.

Meewerken

Ook Indymedia.be zal deze middag samen met Radio Centraal en Kifkif een radioshow brengen over het thema migratie. Bekijk alvast de inhoud van het programma op Radio Centraal

In België doen naast radio Centraal nog verschillende radio stations mee onder andere de studentenradio Urgent, radio Panique en de Brusselse radio Al Manar. En op de site van 18/12 kan je ook al interviews en reportages beluisteren over het thema migratie die zijn uitgezonden op andere radio's.

De radioshows op 18 december worden op de site van radio 18/12 gezet waar iedereen ze kan beluisteren, downloaden en hergebruiken.

Beluister alvast een remix van de audiocompilatie van vorig jaar