Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Helft van Belgische burgemeesters wensen wereldwijd verbod kernwapens

Helft van Belgische burgemeesters wensen wereldwijd verbod kernwapens

Ieper - Brussel - Hoei, 10 januari 2007 - De Burgemeester van de Oost-Vlaamse gemeente Zwalm, Kamerlid en gewezen Staatssecretaris Bruno Tuybens (sp.a) werd vandaag het 295ste Belgische lid van het (bijzonder snel groeiende) internationale netwerk van de Burgemeesters voor de Vrede. De Burgemeester van het Waals-Brabantse Tubeke en Europees Parlementslid Raymond Langendries (cdH) werd tevens lid van het netwerk dat vandaag 296 leden telt in België.

Bruno TUYBENS.jpg

Ex-staatssecretaris, Kamerlid en burgemeester van Zwalm Bruno Tuybens werd 295ste Belgische Burgemeester voor Vrede.

Hierdoor vragen vandaag net meer dan de helft van alle 589 Belgische burgemeesters een wereldwijd verbod op kernwapens voor het jaar 2020. In Vlaanderen zijn dit er twee op drie. Opvallend is dat in Limburg reeds driekwart van de burgemeesters lid zijn, niet toevallig de provincie waar 20 Amerikaanse kernwapens opgesteld staan in Kleine Brogel te Peer.

Het netwerk van Burgemeesters voor Vrede werd 25 jaar geleden opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki tijdens een speciale VN
bijeenkomst voor Ontwapening. De twee Japanse steden werden in 1945 het slachtoffer van een atoombom.

Bruno Tuybens: "Ik werd lid omdat het als mijn verdomde plicht beschouwde als geëngageerd mens, nu ik het burgemeesterschap van mijn gemeente daadwerkelijk opneem. Er zijn vandaag naar schatting 26,000 kernkoppen in het bezit van de acht kernmachten (VS, Rusland, Frankrijk,
Groot-Brittannië, China, Israël, India en Pakistan). Daarmee kan de wereldbevolking een onnoemelijk aantal keer vermoord worden. Ik ben om die redenen trouwens vroeger al gaan betogen in Kleine Brogel."

Burgemeesters voor Vrede hebben regionale secretariaten sinds 2005 in Stad Brussel (Brussels gewest), Ieper (Vlaanderen) en Hoei (Wallonië). Belgische burgemeesters spelen een voortrekkersrol in het internationale netwerk waarbij het ledenaantal van 6 in 2004 steeg naar de huidige 296 (lijst in bijlage). Het Belgische netwerk dankt zijn succes aan de voortrekkersrol van ex-burgemeester en Open VLD Senator Patrik Vankrunkelsven en CD&V burgemeester Luc Dehaene van de Vredesstad Ieper. Beiden spelen vandaag een actieve rol in de internationale stuurgroep. In 2006 kreeg trouwens het internationale campagnekantoor van de Burgemeesters voor Vrede een onderdak in het Stadhuis van de Vredesstad Ieper. De stad Ieper werd tijdens de eerste Wereldoorlog volledig vernietigd en zag het eerste gebruik van chemische wapens in 1915.

Burgemeester Luc Dehaene is dan ook opgetogen met de resultaten: "We zitten halfweg. De recente snelle groei van het netwerk heeft vooral te maken met het lanceren van de 2020 Vision Campaign in 2003 waarbij steden en gemeenten pleiten voor respect van de ontwapeningsverplichtingen van de kernmachten onder Artikel VI van het nucleair Non-Proliferatieverdrag. Als burgemeesters vragen we aan alle kernmachten om hun arsenalen volledig te ontwapenen voor 2020.
Kernwapens blijven een grote bedreiging voor de mensheid."

Senator en ex-burgemeester en Bomspotter Patrik Vankrunkelsven is bemoedigd met de groeiende betrokkenheid van steden en gemeenten in dit dossier: "De bevolking kan niet langer gegijzeld worden door de internationale machtspolitiek van enkele landen die, tegen alle geldende internationale verdragen in, weigeren hun kernarsenalen te ontwapenen. Gezien de brede politieke consensus hoop ik dan ook dat de Belgische regering zal zorgen dat de naar schatting 20 Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel (Limburg) spoedig worden verwijderd."

In Wallonië zijn vandaag waar de campagne later van start ging 26% van de burgemeesters lid dankzij een voortrekkersrol van burgemeester Anne-Marie Lizin van Hoei. Deze week vertrekt nog een gezamenlijke uitnodiging aan Waalse burgemeesters om alsnog aan te sluiten bij het netwerk. De oproep werd ondertekend door 7 Waalse burgemeesters: Anne-Marie Lizin (PS - Hoei), Jean-Jacques Viseur (cdH - Charleroi), Jean-Michel Javaux (Ecolo - Amay), Willy Demeyer (PS - Luik), Benoit Dispa (cdH - Gembloux), Bruno Tellier (cdH - Vresse sur Semois), Serge Bodeux (MR - Habbay).

Belgische gemeenten hebben ook als eersten reeds financiële steun toegezegd voor de internationale campagne die tot voor kort uitsluitend gefinancierd werd door de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Vandaag hebben reeds 47 Belgische gemeenten fondsen vrijgemaakt voor de campagne, meestal 0,025 euro/inwoner/jaar. De internationale stuurgroep van Burgemeesters voor Vrede besliste eind november om de Belgische voortrekkersrol in de verf te zetten door alle leden wereldwijd op te roepen dit voorbeeld te volgen.

Onder voorzitterschap van Tadatoshi Akiba, de huidige burgemeester van Hiroshima, telt het netwerk vandaag 2,020 leden in 126 landen. De organisatie heeft een adviserende status binnen de Verenigde Naties en kreeg onlangs nog de uitdrukkelijke steun van de UCLG, het wereldcongres van steden en gemeenten die in hun slottekst de afschaffing vragen van alle massavernietigingswapens.